Κυριακή 15 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη "λαιμητόμο" της ΟΝΕ οι επιχορηγήσεις

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την εξέλιξη των επιχορηγήσεων στην τελευταία τριετία

Στη λαιμητόμο του "μονόδρομου" που έχει επιλέξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - και οι συνοδοιπόροι της - για ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), βρίσκεται το σκέλος των επιχορηγήσεων, εκείνων δηλαδή των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού που έχουν κατεξοχήν κοινωνικό χαρακτήρα. Λόγος γίνεται για τα κονδύλια εκείνα του προϋπολογισμού που απευθύνονται μεταξύ άλλων προς τα εκπαιδευτικά και νοσηλευτικά ιδρύματα, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πολιτιστικά ιδρύματα, τους συγκοινωνιακούς φορείς κλπ., με λίγα λόγια για κονδύλια που απευθύνονται κατά κόρον σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το στοιχείο που αποδεικνύει περίτρανα την τακτική δραστικής συρρίκνωσης που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα και ειδικότερα στις επιχορηγήσεις είναι η παρακολούθηση της εξέλιξης των κονδυλίων που περιλαμβάνονται στο σκέλος των επιχορηγήσεων την τριετία 1997-1999, με βάση τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού. Η σύγκριση από χρόνο σε χρόνο αν και οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα - αυτό της δραστικής συμπίεσης - ωστόσο δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό μέγεθος, καθώς οι εκάστοτε κυβερνήσεις συνηθίζουν να διαθέτουν στο τέλος διαφορετικά - δηλαδή ακόμα μικρότερα - ποσά στους διάφορους φορείς από ό,τι είχαν αρχικά ανακοινώσει ότι προβλέπεται να δοθούν. Μια ματιά στο σχετικό πίνακα αποδεικνύει του λόγου το αληθές και αποκαλύπτει το μέγεθος της υποκρισίας στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όταν μιλά για "κοινωνικό πρόσωπο". Τα στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση σε ονομαστικά επίπεδα (διότι σε πραγματικά η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη) στις επιχορηγήσεις που διατίθενται σε μία σειρά φορέων κοινωνικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε και παρουσιάζει σήμερα ο "Ρ", κατά την τριετία 1997-1999:

  • Οι επιχορηγήσεις προς το ΙΚΑ και στο ΤΕΒΕ μειώθηκαν κατά 7,6% και 16% αντίστοιχα.
  • Οι επιχορηγήσεις που δίνονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα για να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα μειώνονται κατά 48,1%!
  • Τα κονδύλια για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού μειώνονται κατά 20%, 17,2%, 18,3% και 20,6% αντίστοιχα.
  • Το κονδύλι για την ΕΡΤ μειώνεται κατά 2,46%, τακτική που αφήνει πεδίον δόξης λαμπρό στα απανταχού παρόντα και αμφισβητούμενα για την ποιότητα των προγραμμάτων τους ιδιωτικά κανάλια.
  • Η επιχορήγηση για τον ΕΟΤ μειώνεται κατά 15,2%.
  • Η επιχορήγηση του Εθνικού Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων μειώνεται κατά 35%, ενώ κατά 1,6% μειώνονται επίσης τα κονδύλια που διατίθενται για τα Ελληνικά Σχολεία Αλλοδαπής.

Β. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ