Κυριακή 15 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η ληστεία συνεχίζεται, οι φόροι αυξάνονται!

Με κύριο προσανατολισμό και βασική της επιδίωξη τη μετατροπή της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε έναν, καθαρά, μηχανισμό επιβολής φόρων - ακόμα και αυτών που η κεντρική διοίκηση μέχρι τώρα επέβαλλε στους εργαζόμενους - η κυβέρνηση "οδηγεί" το θεσμό και την επόμενη χρονιά.

Τα στοιχεία του φετινού προϋπολογισμού αποκαλύπτουν πως η κυβέρνηση, όχι μόνο θα δώσει ψίχουλα στην Αυτοδιοίκηση, αλλά θα εξακολουθεί να κλέβει σημαντικά κομμάτια από τους θεσμοθετημένους πόρους που πρέπει κάθε χρόνο να της αποδίδονται.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά στο σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού για το 1999, που θα δοθούν από την κεντρική διοίκηση, είναι:

  • 0,53% για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (κατά πολύ χαμηλότερο και από το εξευτελιστικό 0,68% για το 1998) και
  • 2,33% για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ο προϋπολογισμός για το 1998 ήταν 2,55% και, τελικά, η εκτίμηση σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 1999 φτάνει το 2,17%)

Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά η κυβέρνηση ωθεί τους δήμους και τις νομαρχίες να επιβάλουν αυξημένες ή και νέες φορολογίες σε βάρος των εργαζομένων για υπηρεσίες ή έργα, που έχουν ήδη πληρώσει από τη φορολογία του εισοδήματός τους.

Αυτό προκύπτει και από την ίδια την εισηγητική έκθεση, όπου η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως η Αυτοδιοίκηση πρέπει όλο και περισσότερο να στρέφεται, για την άντληση των εσόδων της, σε τοπικούς φόρους και τέλη, ενώ ακόμα παραδέχεται ότι τα έσοδα από την τοπική φορολογία έχουν φτάσει σε σημαντικό ύψος...

Και σε αυτή την κατεύθυνση έχουν βοηθήσει αρκετά οι αιρετοί προσκείμενοι σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, που, όχι μόνο δε διεκδικούν τα χρωστούμενα της κυβέρνησης προς τους δημότες, αλλά υλοποιούν την κάθε χρόνο και σκληρότερη πολιτική της με την επιβολή μεγαλύτερης φορολογίας.

Το χρέος αυξάνεται

Στο όνομα του προγράμματος σύγκλισης, η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση το 1999 θα χάσει επιπλέον 170 δισ. δρχ. από τους θεσμοθετημένους υπέρ της Αυτοδιοίκησης πόρους, δηλαδή τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Χρήματα, που, σύμφωνα με το νόμο, θα έπρεπε να αποδίδονται στους δήμους και τις κοινότητες. Να σημειωθεί ότι από το 1990 μέχρι σήμερα αυτά που έχουν παρακρατηθεί παράνομα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις φτάνουν το 1,05 τρισ. δρχ. Και φέτος, λοιπόν, αυτή η κλοπή θα συνεχιστεί.

Οι βασικοί πόροι της Αυτοδιοίκησης (ΚΑΠ) προέρχονται από:

  • Το 20% του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων
  • Το 50% των τελών κυκλοφορίας και
  • Το 3% του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και πλοίων.

Για τον επόμενο χρόνο, το σύνολο των αυθαίρετα παρακρατημένων πόρων από τους ΚΑΠ, ανέρχεται σε 170,5 δισ. δρχ. Από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων η κυβέρνηση παρακρατά 86,75 δισ. δρχ. Από το φόρο εισοδήματος προηγουμένων ετών παρακρατά 27,75 δισ. δρχ. και από το φόρο των τόκων των καταθέσεων παρακρατά 56 δισ. δρχ.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, την τριετία 1997 - 1999 συνολικά οι δήμοι θα έπρεπε να εισπράξουν το ποσό των 156,4 δισ. δρχ. Ωστόσο, η κυβέρνηση παρακρατά συνολικά το ποσό των 51,6 δισ. δρχ., δηλαδή σχεδόν το 1/3 από αυτά που υποχρεούται να της αποδώσει...

Συνολικά, την περίοδο 1990 - 1999 οι παρακρατημένοι πόροι από τους ΚΑΠ ανέρχονται σε 1,275 τρισ. δρχ. Ποσό, που προκύπτει ακόμα κι αν υπολογιστούν τα χρήματα που θα δοθούν, υποτίθεται, ως "προίκα" στους νέους, συνενούμενους, δήμους. Και η περιβόητη αυτή "προίκα Καποδίστρια" προέρχεται από τα παρακρατημένα ποσά των ίδιων των δήμων, δηλαδή τους ΚΑΠ. Ετσι, οι πόροι για το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (αφορά την ενίσχυση των νέων δήμων) προέρχονται από την παρακράτηση του 8,5% επί των ΚΑΠ!

Ληστεία και στις νομαρχίες

Για το 1999, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα εισπράξει 90 δισ. για 54 νομαρχίες! Πριν καν ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση κλέβει 20 δισ. δρχ.

Με βάση τα ποσοστά φόρων που καθορίζει το νομοσχέδιο και αναλογούν στις νομαρχίες (ΚΑΠ) και σύμφωνα με τα νούμερα του προϋπολογισμού, θα έπρεπε το 1999 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να χρηματοδοτηθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) με το ποσό των 109,6 δισ. δρχ. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός ορίζει ότι οι νομαρχίες έχουν να λαμβάνουν από τους ΚΑΠ για το 1999 το ποσό των 90 δισ. δρχ.!

Ετσι, η κυβέρνηση παρακρατά αυθαίρετα 19,8 δισ. δρχ., παρουσιάζοντας έτσι - και, μάλιστα, πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο - μία τεράστια "τρύπα". Η ίδια ιστορία, λοιπόν, που τόσα χρόνια επαναλαμβάνεται με τους πόρους της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, επαναλαμβάνεται τώρα και στις νομαρχίες. Γεγονός που αποδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης. Φόροι και από τις νομαρχίες!

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ