Κυριακή 15 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Τα "κλειστά γεύματα" με επιχειρηματίες

Πριν από ένα χρόνο περίπου ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας Π. Κουτσίκος, δήλωνε σε συνέντευξή του σε περιοδικό ότι ο επιχειρηματικός κόσμος στηρίζει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί μπορεί να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη, πράγμα που δεν εγγυάται η ΝΔ.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στον... Ιλισό και ο παραπάνω επιχειρηματίας ήταν παρών, όπως και αρκετοί επιφανείς της τάξης του, σε "κλειστό γεύμα" που παρέθεσαν την περασμένη Τετάρτη στον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή. Οπως ήταν αναμενόμενο το "αγωνιώδες" ερώτημα των επιχειρηματιών ήταν ακριβώς αυτό: Ποιες είναι οι εγγυήσεις που διαθέτει ο Κ. Καραμανλής ότι δε θα διαταραχτεί η "εργασιακή ειρήνη" και δε θα ξεσπάσουν ανεξέλεγκτες "κοινωνικές αναταραχές". Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι - γενικόλογες - απαντήσεις του προέδρου της ΝΔ δε φάνηκε να ικανοποιούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Απογοητεύθηκαν επίσης και από τα 12 στελέχη της ΝΔ, που εμφάνισε ως τον "πυρήνα" της κυβέρνησής του, ενώ μάλλον απέρριψαν τις προτάσεις του για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων βουλευτών της ΝΔ.

Ομως, δεν ήταν αυτή η βασική επιδίωξη του Κ. Καραμανλή από αυτή τη συνάντηση, η οποία χαρακτηρίζεται ως "σταθμός" στις σχέσεις του με τον "επιχειρηματικό κόσμο". Του είναι αρκετό ότι προσκλήθηκε, μέσω της "άγνωστης" "Λέσχης Επιχειρηματικότητας" σε ένα γεύμα που παρακάθησαν γνωστά ονόματα της οικονομικής ολιγαρχίας, αν και όχι και τα "πρώτα". Η πρόσκληση αυτή ερμηνεύεται ως "αναγνώριση" της συνέπειάς του στις νεοφιλελεύθερες θέσεις και την πιστή έκφραση των θέσεων του "σκληρού πυρήνα" της οικονομικής ολιγαρχίας. Η Ρηγίλλης θεωρεί ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η πρόσκληση έγινε μετά τις δημοτικές εκλογές και την ανεπάντεχη εκλογική"επιτυχία" της ΝΔ. Η πραγματικότητα είναι ότι κύκλοι της πλουτοκρατίας στρέφονται προς τον Κ. Καραμανλή - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αίρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση Σημίτη - προετοιμάζοντας, για κάθε ενδεχόμενο, την εναλλαγή βάρδιας στη διαχείριση της εξουσίας.

Μάλλον δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η δημοσιοποίηση της συνάντησης, καθώς και τα ονόματα των "συνδαιτυμόνων" του προέδρου της ΝΔ, έγινε από την εφημερίδα "Ακρόπολις", η οποία φέρεται να έχει περάσει, μέσω τρίτων, στα χέρια του προέδρου του ομίλου της "Ιντεραμέρικαν" Δ. Κοντομηνά. Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση, σύμφωνα με την εφημερίδα, ανήκει στον γενικό γραμματέα της "Λέσχης Επιχειρηματικότητας" και στον μεγαλοεπιχειρηματία Ιωάννου (3Ε και Ιντερκοντινένταλ). Το όνομα του τελευταίου, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έχει εμπλακεί σε εξαγορά τηλεοπτικού καναλιού, το οποίο θα είναι περισσότερο "φιλικό" προς το κόμμα της ΝΔ. Μεταξύ των επιχειρηματιών που παρακάθησαν στο γεύμα περιλαμβάνονται οι Δ. Δασκαλόπουλος(ΔΕΛΤΑ), Α. Κανελλόπουλος (ΤΙΤΑΝ), Θ. Παπαλεξόπουλος (πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ), Γ. Παπαθανασίου (πρόεδρος ΕΒΕΑ), Π. Μαρινόπουλος, Π. Κοντέλης, Π. Κουτσίκος, Θ. Βασιλάκης, Ν. Εμπέογλου, Μ. Τάνες, Γεωργάνας, Φωτ. Λεγάκη, Γ. Κοκοτός, κ.ά.

Δεν είναι, ίσως, δύσκολο για τον Κ. Καραμανλή να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή δε φτάνει, γιατί δεν μπορεί να αναπληρώσει το "έλλειμμα εμπιστοσύνης" από τους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ