Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπό όρους η ελληνική συμμετοχή

Με τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί τελικά στην Τουρκία τον Οκτώβρη η ΝΑΤΟική άσκηση «Destined Glory» (προσδοκώμενη δόξα). Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε χτες ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από την τουρκική πλευρά. Η ελληνική συμμετοχή, θα είναι σε αντιστάθμισμα της τουρκικής συμμετοχής στην άσκηση « DYNAMIC MIX - 2000» που έγινε φέτος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, θα πάνε στην Τουρκία ένας ελληνικός λόχος, ο οποίος θα πάρει μέρος σε απόβαση στον κόλπο του Ξηρού στην Ανατολική Θράκη απέναντι από τη Σαμοθράκη και δέκα μαχητικά αεροσκάφη τύπου «F-16» που θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο του Εσκί Σεχίρ.

Ο υπουργός Τύπου χτες με αφορμή δημοσίευμα στο οποίο αναφερόταν ότι το τουρκικό γενικό επιτελείο προέβαλε εμπόδια στην ελληνική συμμετοχή, επισήμανε ότι δεν τέθηκε οποιοδήποτε θέμα από την τουρκική πλευρά. Ωστόσο κράτησε και κάποιες επιφυλάξεις, λέγοντας ότι «από τις δικές μας υπηρεσίες η απάντηση που δίνεται είναι αυτή που σας ανέφερα πριν και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η άσκηση στην Τουρκία θα γίνει και με τη συμμετοχή τμημάτων του ελληνικού στρατού, με τον ίδιο τρόπο που θα συμμετέχουν τα ένοπλα τμήματα άλλων χωρών και με τον ανάλογο τρόπο που συμμετείχαν τα τουρκικά ένοπλα τμήματα στην άσκηση που διεξήχθη στην Ελλάδα».

Παρόλα αυτά φαίνεται πως οι τουρκικές στρατιωτικές αρχές έχουν προβάλει εμπόδια όχι τόσο για αυτή καθ' αυτή την ελληνική συμμετοχή, αλλά για τον οπλισμό που θα φέρει και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει. Πάντως, όπως εκτιμάται, το θέμα θα τεθεί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μ. Παραγιουδάκη στον ανώτατο διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, πτέραρχο Τζ. Ράλστον, κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ