Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Διφορούμενη η στάση της ιταλικής κυβέρνησης...

ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Η Ιταλία "δεν πρόκειται να χορηγήσει πολιτικό άσυλο" στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, "αν δεν πειστεί" ότι η ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν "έχει αποκηρύξει την τρομοκρατία", τάδε έφη Μάσιμο ντ' Αλέμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, ορίζοντας το "μίνιμουμ" διαβεβαιώσεων που αναμένει από τον "Απο", στην ιταλική Βουλή. "Η χώρα μας", διευκρίνισε σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", "δεν έχει την πρόθεση να αποτελέσει τον "ξενιστή" τρομοκρατικών ενεργειών" - αντηχώντας τη ρητορική του τουρκικού Τύπου και της πολιτικής ελίτ στην Αγκυρα, που πιέζουν όλο και εντονότερα για έκδοση του Κούρδου ηγέτη.

Ο Οτσαλάν αυτόν τον καιρό δικάζεται ερήμην στην Τουρκία για "διάφορα εγκλήματα", από σύσταση και διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης μέχρι αυτουργία σε "περίπου 30.000 δολοφονίες", όπως έχει δηλώσει και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ.

Η Αγκυρα έχει την έμμεση πλην σαφή υποστήριξη των ΗΠΑ στο αίτημά της. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την έκδοση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φροντίζει όμως να "τηρήσει αποστάσεις", δηλώνοντας ότι εναπόκειται στην Ιταλία, στη Γερμανία και στην Τουρκία να συναποφασίσουν "σε ποια χώρα θα έπρεπε να εκδοθεί", όπως είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν.

"Καλωσορίζουμε την έκδοση του Οτσαλάν ως σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Επαινούμε την ιταλική κυβέρνηση για τις ενέργειές της σ' αυτό το θέμα", δήλωσε ο Τζέιμς Ρούμπιν (που μάλλον - έκανε πως - δεν κατάλαβε ότι οι Ιταλοί το... συζητούν), προσθέτοντας πως "πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να εκδοθεί και να προσαχθεί στη Δικαιοσύνη. Οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Τουρκίας θα πρέπει να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας λύσης".

"Δεδομένου ότι τώρα βρίσκεται σε ιταλική φυλακή και ότι υπάρχουν και άλλα εντάλματα από αλλού, (η τουρκική αίτηση έκδοσης) είναι ένα θέμα για το οποίο δε θέλουμε να εκφράσουμε άμεσα τη γνώμη μας", είπε, με μια γενναία δόση διφορούμενου, ο Τζέιμς Ρούμπιν.

Η αναφορά του Ρούμπιν σε "άλλα εντάλματα", έχει φυσικά να κάνει με το ότι οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Οτσαλάν από το 1990, αλλά δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα ζητήσουν την έκδοση του Κούρδου ηγέτη, που συνελήφθη την Πέμπτη στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης.

Κατά τους ιταλικούς κείμενους νόμους, ξένος που συλλαμβάνεται εντός της χώρας δεν μπορεί να εκδοθεί αν αντιμετωπίζει την ποινή του θανάτου στην αιτούμενη την έκδοση χώρα. Η επιφύλαξη της Ρώμης όσον αφορά την έκδοση Οτσαλάν "δεν αποτελεί πράξη εχθρότητας προς την Τουρκία, αλλά μια πράξη σεβασμού προς τους νόμους, την ιστορία και τις αξίες μας". Η εναλλαγή ρητορικής του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος μόλις μια μέρα πριν μιλούσε για "απειλές", "πιέσεις", ή "εκβιασμό", πάντως, μάλλον δεν οφείλεται στο... πλούσιο λεξιλόγιο του (κάποτε) αριστερού Ιταλού πολιτικού...

Αν ο Οτσαλάν επιμείνει σε μια δήλωση που έκανε αργά το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με την οποία "αποκηρύσσει την τρομοκρατία" και διατείνεται πως είναι έτοιμος "να συμβάλλει στον τερματισμό του 14χρονου πολέμου στη νοτιοανατολική Τουρκία", εκτιμάται πως η Ιταλία θα βρει το κομψό εκείνο "πρόσχημα" που επιζητεί για να δώσει άσυλο στον Οτσαλάν (κάτι που κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως υπονόησε ο "Απο", χωρίς να αναφέρει ονόματα, του είχαν υποσχεθεί πριν ο ίδιος φθάσει στη Ρώμη...).

Από την Αγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αμφισβήτησε χθες την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη θανατική ποινή προκειμένου να επιτύχει την έκδοση του Οτσαλάν. "Δεν υφίσταται στην τουρκική κοινή γνώμη μια ευνοϊκή τάση για την κατάργηση της θανατικής ποινής", υπογράμμισε ο Ντεμιρέλ στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Βιέννη για επίσημη επίσκεψη, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή".

"Η Ιταλία είναι πολιτισμένη χώρα και δεν πρέπει να χορηγήσει άσυλο σε έναν εγκληματία που ευθύνεται για τον θάνατο περίπου 30.000 ανθρώπων", τόνισε ο Ντεμιρέλ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας παρουσίασε νομοσχέδιο που αποβλέπει στην κατάργηση της θανατικής ποινής. Εφ' όσον εγκριθεί από την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο για οριστική έγκριση. Πολλοί βουλευτές του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας του Γιλμάζ έχουν δηλώσει αντίθετοι στην τροποποίηση για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Στην Αγκυρα, εκατοντάδες Τούρκοι διαδήλωσαν έξω από την ιταλική πρεσβεία, με συνθήματα όπως "Θα εισβάλουμε στην Ιταλία, θα τη γυρίσουμε πάνω κάτω!", και "Παραδώστε τον". Κάποιοι εξ αυτών "έκαψαν ιταλικές σημαίες", σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες".

Στην πόλη Γιουκσεκόβα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποίησε χθες νεαρή Κούρδισσα, μέλος του ΡΚΚ, σε αστυνομικό τμήμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η ίδια και να τραυματιστούν έξι άτομα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή". Η αντάρτισσα του ΡΚΚ είχε ζωστεί με εκρηκτικά και αυτοανατινάχθηκε στην είσοδο του τμήματος. Από την έκρηξη τραυματίστηκε επίσης ένα παιδί.

Στη Μόσχα, δύο Κούρδοι, επίσης μέλη του ΡΚΚ, αφού ξεδίπλωσαν πανό με τα σύμβολα του, περιέλουσαν τα ρούχα τους με πετρέλαιο και έβαλαν φωτιά. Ρώσοι αστυνομικοί έσπευσαν αμέσως και έσβησαν τη φωτιά, αλλά οι δύο Κούρδοι υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα. Ιατρικές πηγές στη Μόσχα ανέφεραν ότι ο ένας από τους δύο Κούρδους νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στην Κρήτη, τριάντα τέσσερις από τους 270 Κούρδους πρόσφυγες που φιλοξενούνται περίπου ένα μήνα στο ξενοδοχείο "ΞΕΝΙΑ" στα Χανιά, άρχισαν τη Δευτέρα απεργία πείνας ενώνοντας την προσπάθειά τους με τους άλλους συμπατριώτες τους στις άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Διαδήλωσαν την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν στην Ιταλία να εκδώσει τον "Απο": "Θέλουμε είναι να δοθεί άσυλο στον αρχηγό μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΡΚΚ, που βλέπει ως μονόδρομο τη συνέχιση του απελευθερωτικού αγώνα, όποιο κι αν είναι το τίμημα. Κάλεσαν, επίσης όλους όσοι συντάσσονται με το τουρκικό κράτος να επανεξετάσουν τη στάση τους.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Ηρακλείου στον Κουρδικό Λαό, ο Οτσαλάν πρέπει ν' αντιμετωπιστεί ως πολιτικός ηγέτης ενός διωκόμενου λαού, που αγωνίζεται για αξίες και ιδανικά που αποτελούν τα θεμέλια των σύγχρονων κοινωνιών. "Το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα του Κουρδιστάν είναι κίνημα ειρήνης, απελευθέρωσης, προόδου, ανάπτυξης και σταθερότητας σε μια περιοχή εγκαταλειμμένη και υποανάπτυκτη και αγωνίζεται ενάντια στη βία, στις εκτοπίσεις, στις εθνικές εκκαθαρίσεις και στην ανασφάλεια που το τουρκικό καθεστώς επιβάλλει", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της επιτροπής, η οποία καταλήγει: "Η Ελλάδα, η Ιταλία αλλά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δηλώσουν ότι παρέχουν φιλοξενία στον ηγέτη του Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήματος του Κουρδιστάν, τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι δε θέλουν να λερώσουν τα χέρια τους στο τουρκικό σφαγείο της περιοχής, ότι δεν ταυτίζονται με τα τουρκικά γκουλάκ. Αυτό επιβάλλουν οι ανθρωπιστικές και διεθνιστικές αξίες, αυτός είναι ο δρόμος της ηθικής, της αξιοπρέπειας και της εντιμότητας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ