Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Οι "Μούντις" υποβαθμίζουν την πιστωτική αξιοπιστία

ΤΟΚΙΟ.-

Μία ακόμη ένδειξη δυσαρέσκειας εκφράστηκε χτες στα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Κέιζο Ομπούτσι. Η γνωστή "Υπηρεσία Επενδυτών Μούντις" υποβίβασε την πιστωτική αξιοπιστία του Τόκιο από την ανώτατη κλίμακα Ααα σε Αα1.

"Η απόφαση αυτή πάρθηκε εξαιτίας της αβεβαιότητας και των πολύ ριψοκίνδυνων αποφάσεων κατά τη μακρά περίοδο της οικονομικής και πολιτικής αδυναμίας στην Ιαπωνία" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του οργανισμού "Μούντις", που έχει έδρα στις ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε, κατά πολλούς, ως ψήφος "μη εμπιστοσύνης" στο πακέτο οικονομικών μέτρων, ύψους 196 δισ. δολαρίων, που ανακοίνωσε το περασμένο 48ωρο η κυβέρνηση Ομπούτσι.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κιίτσι Μιγιαζάουα, απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση των "Μούντις", περιοριζόμενος μόνο να δηλώσει πως "τα ομόλογα της ιαπωνικής κυβέρνησης είναι από τα πλέον αξιόπιστα στον κόσμο".

Η "Υπηρεσία Επενδυτών Μούντις" πέραν του υποβιβασμού της χρηματοπιστωτικής ισχύος της ιαπωνικής οικονομίας, έκανε το ίδιο και σε μία σειρά μεγάλων εταιριών όπως ο οργανισμός τηλεπικοινωνιών "ΝΙΠΟΝ" και οι ηλεκτρικές εταιρίες "Τσούμπου", "ΚΑΝΣΑΪ" και "Τόκιο". Η "Μούντις" εξέφρασε μάλιστα την πρόθεσή της να υποβαθμίσει την υπερεταιρία "Τογιότα" από την ανώτατη κλίμακα Ααα σε Αα1...

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας υπογραμμίζει στη μηνιαία έκθεσή της πως η δοκιμασία την οποία περνά η πιστωτική ικανότητα της χώρας επιφέρει πλήγματα στις μεγαλύτερες εταιρίες, ενώ οι "παγωμένες" καταναλωτικές διαθέσεις των Γιαπωνέζων υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να μειώσουν την παραγωγή. Σε άλλο σημείο της έκθεσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας επισημαίνεται πως η "οικονομία μετά κόπων και βασάνων θα συνέλθει άμεσα από την κρίση, εξαιτίας των αρνητικών επιδράσεων από τη μείωση της παραγωγής και την επιδείνωση της ανεργίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ