Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΟΒΟ
Συνάντηση Χιλ και λεγόμενου "Απελευθερωτικού Στρατού"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Με αξιωματούχους των αυτονομιστών Αλβανών συναντήθηκε χτες ο Αμερικανός απεσταλμένος στο Κόσσοβο, Κρίστοφερ Χιλ, αναζητώντας φόρμουλα για την ειρήνευση στην περιοχή.

Ο Φέχμι Αγκάνι, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Κοσσοβάρων Αλβανών, δήλωσε πως η πλευρά του τάχθηκε υπέρ πρότασης, που οραματίζεται το Κόσσοβο υπό καθεστώς ισότητας, όμοιο με εκείνο που απολαμβάνουν η Σερβία και το Μαυροβούνιο, εντός της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας. "Μία περίοδος τριών έως πέντε χρόνων θα ήταν αρκετή για να δούμε τη λειτουργικότητα από την εφαρμογή ενός τέτοιου καθεστώτος", τόνισε ο στενός συνεργάτης του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, Φέχμι Αγκάνι, μιλώντας σε δημοσιογράφο του "Ασοσιέιτεντ Πρες". Πρόσθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά: "Εάν αυτό δουλέψει, τότε θα θέλαμε να μείνουμε εντός των τειχών της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας. Εάν όχι, δε βλέπω γιατί θα έπρεπε να μείνουμε"... Τέλος, ο Αγκάνι ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το τελικό καθεστώς στο Κόσσοβο. Χαρακτήρισε την πρόταση της ομάδας διαπραγματευτών του "λύση συμβιβασμού", παραδεχόμενος ωστόσο ότι έχει ήδη απορριφθεί από τη σερβική κυβέρνηση.

Νωρίτερα, χτες (δεύτερη φορά αυτό το μήνα), ο Κρίστοφερ Χιλ συναντήθηκε με εκπροσώπους του αυτονομιστικού ανταρτικού κινήματος "Απελευθερωτικός Στρατός του Κόσσοβου" (KLA), στο χωριό Ντραγκομπίλγιε (50 χλμ. νοτιοδυτικά της Πρίστινα). Οι συνομιλίες έγιναν σε σπίτι του χωριού, το οποίο φυλούσαν άνδρες του KLA. Ο Αμερικανός διαπραγματευτής δεν έκανε κανένα σχόλιο μετά τη συνάντησή του, αλλά ο Τζακούπ Κρασνίκι, μέλος του KLA, που παρακολούθησε τις συνομιλίες, είπε ότι οι αντάρτες εξέφρασαν τα παράπονά τους για την ειρηνευτική φόρμουλα που αναζητεί η Ουάσιγκτον, καταλήγοντας πως η τελική απάντηση της οργάνωσης θα ανακοινωθεί γραπτώς μέσα στις επόμενες 10 μέρες. H δυσαρέσκεια των αξιωματούχων του KLA ενδεχομένως να εστιάζεται στην άρνηση της Ουάσιγκτον να συζητήσει - τουλάχιστον προς το παρόν - την πιθανότητα ανεξαρτητοποίησης του Κόσσοβου από τη Σερβία. Μάλιστα, τελευταία ο Αντέμ Ντεμάτσι, εκπρόσωπος του KLA, είχε διαχωρίσει την πολιτική του από εκείνη του "μετριοπαθούς" ηγέτη των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, λέγοντας πως ο τελευταίος "μπορεί να υπογράψει οτιδήποτε θέλει, αλλά δε θα υπάρξει τελική συμφωνία χωρίς την τελική συναίνεση του KLA"!

Νωρίτερα, ο Σέρβος Πρόεδρος, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, επανέλαβε εκ νέου τις εκκλήσεις για την έναρξη άμεσων συνομιλιών με τους πολιτικούς ηγέτες των Κοσσοβάρων Αλβανών, παρά την κατηγορηματική τους άρνηση. Καλά πληροφορημένες πηγές, προσκείμενες στη σερβική κυβέρνηση, έλεγαν πως σήμερα θα μεταβεί ο Μιλουτίνοβιτς στην Πρίστινα προκειμένου να ανανεώσει την πρόσκλησή του προς τους Αλβανούς ηγέτες για συνομιλίες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ