Πέμπτη 19 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ταξικό σύνθημα αντεπίθεσης!
  • Τη σύσταση κεντρικής απεργιακής επιτροπής, αποφάσισαν χτες Ομοσπονδίες, Σωματεία και συνδικαλιστές σε σύσκεψη που κάλεσαν οι ΕΣΑΚίτες στις διοικήσεις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
  • Κόντρα στην επιλογή της ΟΝΕ, στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, στην κυβερνητική πολιτική, τη συναινετική στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Να συγκροτήσουν κεντρική απεργιακή επιτροπή που θα αναλάβει την ευθύνη για την οργάνωση της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη και θα της δώσει ταξικό περιεχόμενο,αποφάσισαν δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες και συνδικαλιστές από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, που συμμετείχαν σε χτεσινή σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ΕΣΑΚιτών συμβούλων στις διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να ριχτούν με όλες τους τις δυνάμεις, για να αποτελέσει η απεργία την αρχή για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος, πέρα από τη συναινετική, υποτακτική στάση των πλειοψηφιών στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 15 Δεκέμβρη, στις 10πμ, στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Κοτζιά).

Τη σύσκεψη "άνοιξε" ο Αντώνης Αντύπας,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο οποίος επισήμανε ότι "ο στόχος μας είναι να πάρουμε την υπόθεση της απεργίας στα χέρια μας". Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γ. Μαυρίκος,αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων: "Οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κήρυξαν απεργία, αλλά έχουν πονηρούς σκοπούς, θέλουν να υπονομεύσουν κι αυτή τη μορφή ταξικής πάλης, να απογοητεύσουν τμήμα της εργατικής τάξης, να στείλουν τους εργαζόμενους στα σπίτια τους. Θέλουν επίσης να ελίσσονται, να έχουν άλλοθι για να μπορούν να κρατούν επαφή με τους εργάτες. Ο κόμπος μ' αυτές τις ηγεσίες έφτασε στο χτένι. Είναι ταυτισμένη η τακτική τους με τις επιλογές του κεφαλαίου, που πολιτικά εκφράζει η κυβέρνηση και που έχουν σαν κοινό παρονομαστή την ΟΝΕ. Γι' αυτό πήραμε αυτή την πρωτοβουλία".

Υπογράμμισε ακόμα ότι η επίθεση της κυβέρνησης έχει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά και συνεχίζοντας σημείωσε: "Επειδή η κατάσταση με τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ κλπ. δεν πάει άλλο. Επειδή έχουμε οξύτητα της επίθεσης, δεν μπορούμε να σταυρώσουμε τα χέρια. Να αποφασίσουμε εδώ ότι στις 15 Δεκέμβρη θα κάνουμε μια άλλη απεργία και στη μορφή και στο περιεχόμενο, κόντρα σ' αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και στην κυβέρνηση".

Τέλος, τόνισε: "Μπορούμε να δώσουμε κουράγιο στον εργαζόμενο, στον άνεργο, να δώσουμε δείγμα γραφής ότι το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να αναζωογονηθεί". Αναφέρθηκε στο πλαίσιο αιτημάτων και κάλεσε τους συνδικαλιστές να ανοιχτούν στον κόσμο, να στήσουν απεργιακές επιτροπές σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε εργοστάσιο, κλάδο και γειτονιά.

"Θα τους χαλάσουμε τα σχέδια"

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Β. Γεωργαντάς,από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, επισήμανε ότι ο χώρος της σύσκεψης έχει συμβολική σημασία, καθώς "από αυτή την αίθουσα ξεκίνησαν όλες οι εργατικές επιτροπές ενάντια στους Μακρυθεοδώρους και Καρακίτσηδες. Να μη μείνουμε στη 15 Δεκέμβρη, να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι υπάρχουν ταξικοί συνδικαλιστές που θα οδηγήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα και θα τους χαλάσουν τα σχέδια". Ο Γ. Μπουλούγαρης,από το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, επισήμανε ότι "είμαστε εδώ σαν σωματείο γιατί πιστεύουμε ότι δεν πάει άλλο". Υπογράμμισε ότι "είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στην "αποξήρανση του βάλτου", στην ανάπτυξη ενός κινήματος που θα ενώνει την εργατική τάξη" και κάλεσε να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους, για να αποτελέσει η απεργία στις 15 Δεκέμβρη αφετηρία για έναν πανελλαδικό συντονισμό με προοπτική.

Ο Μ. Δανδουλάκης,γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΣΚ, πρότεινε συμπλήρωση του πλαισίου αιτημάτων ώστε να αναφέρεται η αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών, όπως επίσης και η απαίτηση για κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97. Κάλεσε να δοθεί έμφαση, ώστε και άλλοι συνδικαλιστές να συσπειρωθούν γύρω από την κεντρική απεργιακή επιτροπή και τους στόχους που βάζει.

Η Σούλα Ακζιώτη,από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, επισήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή, η απόφαση για αγώνες και συντονισμό, δίνει κουράγιο στους εργαζόμενους. Αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις του χώρου ενάντια στη διάλυση - ιδιωτικοποίηση της ΥΠΑ και σημείωσε ότι υπάρχει συντονιστικό όργανο συλλόγων σε δημόσιους οργανισμούς που ιδιωτικοποιούνται, προτείνοντας στην κεντρική απεργιακή επιτροπή να υπάρχει εκπρόσωπός τους.

Ο Ν. Ζώτος,γενικός σύμβουλος στην ΑΔΕΔΥ,σημείωσε ότι "η συνάντησή μας εκφράζει μια αναγκαιότητα, το να πούμε ότι δεν πάει άλλο με την πολιτική που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και υπηρετεί την ΟΝΕ, αλλά και με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης". Επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, δέχονται την ίδια επίθεση. Καταλήγοντας τόνισε ότι "η κοινή δράση εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα σπάσει τα "Σινικά τείχη" που υψώνουν ανάμεσά μας κυβέρνηση και συνδικαλιστικές ηγεσίες. Η απεργία στις 15 Δεκέμβρη είναι η αρχή. Θα θερμάνουμε το χειμώνα, θα αναπτυχθούν κινητοποιήσεις που θα πανικοβάλλουν τους αντιπάλους".

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και άλλοι συνδικαλιστές στις ομιλίες τους. Η Σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την εκλογή κεντρικής απεργιακής επιτροπής, με συνδικαλιστές από όλους τους κλάδους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το πράγμα μιλάει από μόνο του (2016-11-08 00:00:00.0)
Απεργιακές επιτροπές παντού (1998-12-04 00:00:00.0)
Απλώνεται το αγωνιστικό μήνυμα (1998-12-03 00:00:00.0)
Σε εύφορο έδαφος το αγωνιστικό προσκλητήριο (1998-12-02 00:00:00.0)
Με ορμή στην προετοιμασία (1998-11-27 00:00:00.0)
Πολύμορφη αγωνιστική κλιμάκωση (1996-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ