Πέμπτη 19 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Τις μέρες αυτές ο ελληνικός λαός έγραψε μια από τις ηρωικότερες σελίδες της ιστορίας του για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. Η παγκόσμια προοδευτική κοινή γνώμη παρακολούθησε με κρατημένη την ανάσα τον εξαήμερο μεγαλειώδη αγώνα της ελληνικής φοιτητικής και εργαζόμενης νεολαίας, της εργατικής τάξης και του λαού της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας ενάντια στη σιδερόφρακτη αμερικανονατοϊκή δικτατορία της χούντας.

Στις έξι αυτές μέρες τα νιάτα της Ελλάδας, η εργατική τάξη και ο λαός της Αθήνας αψηφώντας τους πραιτοριανούς της δικτατορίας (αστυνομία - λοκατζήδες - πεζοναύτες - ΕΣΑ - θωρακισμένα) σήκωσε πολύ ψηλά τη σημαία της πάλης για το γκρέμισμα της λαομίσητης χούντας. Η αδούλωτη Αθήνα ξανάζησε τις μεγάλες μέρες της Εθνικής μας Αντίστασης κατά της ναζιστικής - φασιστικής κατοχής. Οι γεμάτες ηρωισμό και αυτοθυσία σκηνές της εποχής εκείνης επαναλήφθηκαν στο κέντρο, στους δρόμους, στο Πολυτεχνείο, στα γιαπιά και στις συνοικίες της πρωτεύουσας. Με προτεταμένα τα στήθη του ο λαός της Αθήνας υπεράσπισε το αναφαίρετο δικαίωμά του να ζήσει λεύτερος, απαλλαγμένος από την ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, κυρίαρχος και νοικοκύρης στον τόπο του. Υπεράσπισε μπροστά στην έκπληκτη ανθρωπότητα την τιμή της Ελλάδας. Ο μεγαλειώδης αυτός αγώνας ενάντια στη δικτατορία και στους πάτρωνές της ξέσκισε το προσωπείο της δήθεν πολιτικοποίησης και πορείας προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία και επιβεβαίωσε τη θέση του κόμματός μας ότι μόνο η ενιαία, συνεπής, μαζική και οργανωμένη πάλη του λαού μπορεί να γκρεμίσει το λαομίσητο καθεστώς της χούντας. Ανεμοσκόρπισε το πείραμα της δοτής μαρκεζινικής πρωθυπουργίας και τίναξε στον αέρα τα όνειρα των συμβιβαστών κάθε απόχρωσης. Στιγμάτισε στα μάτια όλου του κόσμου τη μαρκεζινική κυβέρνηση, σαν κυβέρνηση δολοφόνων του λαού και της νεολαίας.

Εντρομη η χούντα και η μαρκεζινική μαριονέτα της μπροστά στο λαϊκό ξεσήκωμα, μετέτρεψε ξανά την Ελλάδα σε περιχαρακωμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αχόρταγη από το αίμα που έχυσε, ξανάφερε τις φρικτές μέρες των ομαδικών συλλήψεων, των βασανιστηρίων, των έκτακτων στρατοδικείων, των αστυνομικών μπλόκων, των προπυλακισμών και της καταπάτησης κάθε ίχνους ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ατομικής ελευθερίας.

Με το στρατιωτικό νόμο και όλα τα καταπιεστικά μέτρα της η χούντα και η μαρκεζινική μαριονέτα της, υπολογίζει να κάμψει την αντίσταση και το αγωνιστικό φρόνημα του λαού και της νεολαίας. Επιδιώκει επίσης με ψευδόλογες ανακοινώσεις να μετατοπίσει τις ευθύνες που έχει για το ματοκύλισμα του λαού της Αθήνας. Ομως ας μη γελιέται. Κανένας δεν πρόκειται να ξεγελαστεί και να πτοηθεί. Ο λαός θα ανασυντάξει τις δυνάμεις του, θα αναπληρώσει τις απώλειές του και ξανά ενωμένος και περισσότερο οργανωμένος θα δώσει τις αυριανές μάχες πιο αποφασιστικά για την οριστική συντριβή της δικτατορίας, για την επιβολή της λαϊκής κυριαρχίας.

Στην πάλη του αυτή, όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα θα έχει συμπαραστάτες τον δημοκρατικό ελληνισμό στο εξωτερικό, την παγκόσμια προοδευτική ανθρωπότητα, κάθε άνθρωπο καλής θέλησης.

Το Γραφείο του Κλιμακίου της ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σ' ολόκληρο τον ελληνικό λαό και στα πρωτοπόρα νιάτα και τον καλεί να συνεχίσει απτόητος τον αγώνα του για τη δημοκρατία, τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία.

Αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της φασιστικής χουντικής θηριωδίας.

Εκφράζει τη συμπάθειά του και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων, των διωκομένων και συλληφθέντων.

Καλεί όλες τις αντιδικτατορικές δυνάμεις, τα κόμματα και οργανώσεις να συνεχίσουν αδιάλλαχτα την πάλη τους και ενωμένοι, σύμφωνα με τη λαϊκή επιταγή, να παλέψουμε για την ανατροπή της δικτατορίας και τη λαϊκή κυριαρχία. Αμεσα για την κατάργηση των έκτακτων μέτρων, την απόλυση όλων των συλληφθέντων, την ηθική και υλική ενίσχυση των θυμάτων του αγώνα, την υπεράσπιση των οικονομικών και πολιτικών αιτημάτων του λαού και της νεολαίας.

Καλεί τους κομμουνιστές και τους οπαδούς του ΚΚΕ, τα μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, όλους τους νέους της Αριστεράς να μπουν στην πρώτη γραμμή των αγώνων που ξετυλίγονται για τις οικονομικές διεκδικήσεις των εργαζομένων, για τη δικαίωση των αιτημάτων της φοιτητικής και εργαζόμενης νεολαίας, για τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες, για τη νίκη της λαϊκής κυριαρχίας, για μια νέα δημοκρατία.

Το Γραφείο του Κλιμακίου της ΚΕ του ΚΚΕ

Αθήνα 20 - 11 - 1973.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ