Πέμπτη 19 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΑΜΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
"Χαιρετίσματα" στην κυβέρνηση από την "πλατεία των τρακτέρ"
  • Εκατοντάδες αγρότες με αγροτικά μηχανήματα στη χτεσινή περιφερειακή προειδοποιητική συγκέντρωση. Σήμερα στο Προάστειο, αύριο στους Σοφάδες και στις 2 Δεκέμβρη το παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο
  • Στο στόχαστρο των νέων αγώνων, που συγκλονίζουν χωριά, επαρχίες και πόλεις της Θεσσαλίας και αναμένεται να επεκταθούν σ' όλη τη χώρα, η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης

Σε "πλατεία των τρακτέρ" μετατράπηκε χτες η τεράστια πλατεία στον Παλαμά της Καρδίτσας. Οι εκατοντάδες αγρότες, από τα γύρω χωριά της επαρχίας, έφτασαν εκεί με τα τρακτέρ τους και άλλα αγροτικά μηχανήματα, για να δώσουν πιο δυναμικό χαρακτήρα στην προειδοποιητική κινητοποίησή τους - τη δεύτερη, κατά σειρά, στο νομό, μετά από εκείνη τη συγκλονιστική, την περασμένη Δευτέρα, στο Λιοντάρι - εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Ο όγκος και ο δυναμισμός της συγκέντρωσης έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση πως και φέτος οι αγρότες της Καρδίτσας, όπως και στα προηγούμενα χρόνια, είναι αποφασισμένοι ν' αντιμετωπίσουν με τη δύναμη του αγώνα τους την επιχείρηση ξεκληρίσματος από τη γη τους.

Μαζί με τους αγρότες και οι μαθητές των σχολείων της επαρχιακής πόλης,που απείχαν από τα μαθήματά τους την ώρα της συγκέντρωσης, για να συμπαρασταθούν ενεργά στον αγώνα των γονιών τους.

Μια ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης και στην πλατεία το αδιαχώρητο από τρακτέρ. Πάνω από 200 "παρκαρισμένα" στο πλακόστρωτο και πολλά άλλα στους γύρω δρόμους. Πάνω τους, "καρφωμένες" οι μαύρες σημαίες και στις κρεμασμένες "πικέτες", ανορθόγραφες, πλην όμως "καθαρές", γραφές - μηνύματα. Αλλες με παράπονο, άλλες με οργή κι άλλες με "μαύρο χιούμορ".

Οι αγρότες αρχίζουν να συγκεντρώνονται σχηματίζοντας "πηγαδάκια". Συζητούν με ζωηρές χειρονομίες. Λένε τον πόνο τους, φανερώνουν το θυμό τους, ορκίζονται στον αγώνα. Από τα μεγάφωνα ακούγονται "Τα Αγροτικά" να περιγράφουν τα προβλήματα του ξωμάχου, την αδικία σε βάρος του, τις αγωνίες και τον αγώνα του.

Στο βήμα ο Δ. Τσανάβας πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, μιλάει οργισμένα. Για τη σοδειά που μένει απούλητη ή δίνεται για πενταροδεκάρες. Για τα έξοδα που μεγαλώνουν και τα χρέη που "σφίγγουν το λαιμό". Για τα έργα υποδομής - όπως το φράγμα του Σμόκοβου - που δε γίνονται, επειδή δεν τα επιτρέπουν οι αγάδες της ΕΕ. Κι ύστερα η φωνή του ακούγεται πιο δυνατή, όταν μιλάει για το δίκιο του αγώνα, για το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού της αγροτιάς του νομού, στις 2 Δεκέμβρη στην Καρδίτσα.

Ακολουθεί ο δήμαρχος Παλαμά Κ. Εξαρχος που δηλώνει το "παρών" της Αυτοδιοίκησης στον αγώνα της αγροτιάς.

Ο Β. Αναγνωστόπουλος

Και στη συνέχεια ο Β. Αναγνωστόπουλος, μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και νεοεκλεγείς νομάρχης Καρδίτσας. "Ο αγώνας των αγροτών - λέει - δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά όλους τους κατοίκους του νομού μας. Γι' αυτό πρέπει να συνταχθούν με την αγωνιζόμενη αγροτιά και όλες οι άλλες λαϊκές τάξεις, διότι χωρίς αγροτικό εισόδημα ο νομός δεν μπορεί να ζήσει". Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν ενδιαφέρεται για τη λύση των αγροτικών προβλημάτων και δηλώνει πως κανείς αγρότης δεν μπορεί να κάθεται "άβουλος, δειλός και μοιραίος", μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση. Και επαναλαμβάνει ότι και ως συνδικαλιστής και ως νομάρχης θα βρίσκεται πάντα και παντού μαζί με τους αγρότες, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντά τους, ενάντια σε κάθε εξουσία.

Ο Β. Μπούτας

Κεντρικός ομιλητής ο Β. Μπούτας,ανεβαίνει στο βήμα μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων. Πρώτη κουβέντα, το "ευχαριστώ" στους μαθητές που με την παρουσία τους δίνουν κουράγιο στους αγρότες. "Αγωνιζόμαστε για μας - λέει - αλλά πιο πολύ για το μέλλον των παιδιών μας. Για να μπορούν όσοι νέοι θέλουν να μείνουν στα χωριά τους, να καλλιεργούν τα χωράφια και να μην παίρνουν των ομματιών τους για τις ελληνικές μεγαλουπόλεις της ανεργίας και για τα σκλαβοπάζαρα της Γερμανίας".

Κι ύστερα "περιλαβαίνει" την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που ξεκληρίζει τους αγρότες. "Αυτή η πολιτική - λέει - εξυπηρετεί τους προύχοντες και για τους μικρούς και αδύναμους αγρότες, "λύκος να τους φάει". Τους στερεί το δικαίωμα να παλέψουν με τη γη για να ζήσουν. Τους στέλνει αιχμάλωτους στα "γκισέ" της Αγροτικής Τράπεζας. Τους μετατρέπει σε "ξεθεωμένα υποζύγια" που κουβαλούν στην πλάτη τους αφεντάδες".

"Μας λένε - συνεχίζει - κάντε συνεχώς θυσίες. Για να κερδίζουν πότε οιβιομήχανοι, πότε οι εφοπλιστές, πότε οι μεγαλέμποροι. Τώρα μας λένε κάντε πάλι θυσίες, για να μπει η Ελλάδα στην ΟΝΕ. Για μας, για την αγροτιά ποιος και πότε θα κάνει θυσίες; Τους λέμε "φτάνει πια". Δε θα δεχτούμε άλλο να είμαστε εμείς τα θύματα για να περνάνε άλλοι καλά. Θα αγωνιστούμε με "νύχια και με δόντια", δε θα κάνουμε ούτε "ρούπι" πίσω, για να μείνουμε στα χωριά μας και να καλλιεργούμε τη γη μας".

Και συνεχίζοντας ο Β. Μπούτας, τονίζει: "Δε ζητάμε παράλογα πράγματα. Ζητάμε να μπορούμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Δε ζητιανεύουμε από κανέναν και τίποτα. Αγωνιζόμαστε, βγαίνουμε στους δρόμους - κι αν χρειαστεί θα τους κλείσουμε ξανά - για να αλλάξουν οι καταστροφικοί κανονισμοί της ΕΕ που "εξολοθρεύουν" όλα τα ελληνικά προϊόντα. Πιέζουμε την κυβέρνηση να υπερασπιστεί στις Βρυξέλλες το δίκιο μας και όχι όπως κάνει μέχρι τώρα, να συναποφασίζει την καταστροφή μας".

Και κάλεσε τους αγρότες της περιοχής να συμμετέχουν στο μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο στις 2 Δεκέμβρη στην Καρδίτσα. "Πρέπει - είπε - εκείνη τη μέρα οι φάλαγγες των τρακτέρ να "συνδέουν" τα χωριά του νομού με την πόλη". Υπογράμμισε την ανάγκη, ο αγώνας της αγροτιάς να έχει τη συμπαράταξη όλων των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων, των ΕΒΕ, της νεολαίας, των γυναικών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διότι - τόνισε - τα προβλήματα είναι κοινά και ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός, για να είναι πιο αποτελεσματικός.

Η συγκέντρωση "έκλεισε" με τον αγωνιστικό χαιρετισμό προς τους αγρότες της Ρούλας Καλυβιώτη,μαθήτριας του ΤΕΛ Παλαμά, η οποία, μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων, υποσχέθηκε, εκ μέρους των συμμαθητών της, τη συνεχή συμπαράσταση στους αγώνες της αγροτιάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τα τρακτέρ στις απεργιακές συγκεντρώσεις οι αγρότες (2013-10-25 00:00:00.0)
Με νύχια και με δόντια στη μάχη! (2012-02-29 00:00:00.0)
Αγροτική «επέλαση»! (2001-11-15 00:00:00.0)
Ξανά στους δρόμους με τα τρακτέρ (2001-10-06 00:00:00.0)
Ξεκίνημα δυναμικών κινητοποιήσεων (1998-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ