Πέμπτη 19 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Στο σφυρί" η "Ολυμπιακή"

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με ξένες αεροπορικές εταιρίες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές της διοίκησης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" με την εγγλέζικη αεροπορική εταιρία "Μπρίτις Αιργουέις" και τη γερμανική"Λουφτχάνσα", μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει τον εθνικό αερομεταφορέα βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Αυτό επιβεβαίωσε έμμεσα χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης,ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι "βρισκόμαστε στη διαδικασία, με την οποία η ΟΑ θα διεκδικήσει τη θέση της στη διεθνή αγορά". Αλλωστε, ο ίδιος ανήγγειλε πρόσφατα στη Βουλή την ανάθεση του θέματος αυτού σε ξένη εταιρία - σύμβουλο.

Αναφορικά με τις κινήσεις της "Μπρίτις Αιργουέις", σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία έχει υποβάλει λεπτομερή γραπτή πρόταση, φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να ζητά να μην πουληθούν ξεχωριστά οι θυγατρικές της ΟΑ πριν αξιολογηθεί η πρότασή της. Εκτιμάται ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση μετέθεσε χρονικά τη μετοχοποίηση του "Κέτερινγκ" και της "Ολυμπιακής Τουριστικής".

Από την άλλη πλευρά, η "Λουφτχάνσα", η οποία θεωρείται πλέον ένας... μόνιμος μνηστήρας, κινείται και αυτή δραστήρια, καθώς ενδιαφέρεται να εδραιώσει την ηγεμονική της παρουσία, και μέσω της ΟΑ, στο νέο αεροδρόμιο Σπάτων, το οποίο, βάσει της αποικιοκρατικής σύμβασης, θα είναι για 30 χρόνια υπό γερμανική κατοχή, μέχρι να εξοφληθεί στην επίσης γερμανική "Χόχτιφ". Το ενδιαφέρον της "Λουφτχάνσα" επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας στην Ελλάδα Ανδρέας Χάμπελ,λέγοντας ότι η εταιρία του βλέπει θετικά τη συμμετοχή της στη διοίκηση της ΟΑ, με την εξαγορά μικρού πακέτου μετοχών.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΑ Θ. Τσακιρίδης μεταβαίνει συχνά σε Λονδίνο και Φραγκφούρτη.

Συνέδριο ΟΣΠΑ

Στο μεταξύ, σήμερα διενεργείται το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΟΣΠΑ. Η ΕΣΚ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) προτείνει, εκτός από τα εργασιακά θέματα (ΣΣΕ 1998, ΤΕΑΠΑΕ κλπ.), να απασχολήσουν το συνέδριο τα "καυτά" θέματα, όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις της ΟΑ και των θυγατρικών, η εφαρμογή της μελέτης και οι συνέπειες από την απελευθέρωση των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης ("χάντλινγκ") από την 1η Γενάρη 1999.

Με ανακοίνωσή της, η ΕΣΚ υπογραμμίζει ότι βασικός στόχος της φετινής ΣΣΕ πρέπει να είναι η αναπλήρωση του εισοδήματος και η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, που επέβαλε με το γνωστό αντισυνταγματικό και αυταρχικό τρόπο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2602/97. Καταγγέλλει, μάλιστα, ότι τη στιγμή που εφαρμόζει μια στυγνή αφαίμαξη του εισοδήματος των εργαζομένων, με το "έτσι θέλω", η διοίκηση προχωρά σε γενναιόδωρες αυξήσεις των αποδοχών στελεχών και διευθυντικού προσωπικού.

Η ΕΣΚ Αερομεταφορών, μεταξύ άλλων, προτείνει:

- Επαναφορά του συνολικού εισοδήματος στο ύψος και στο καθεστώς που ίσχυαν πριν την εφαρμογή του νόμου και αύξηση αυτών των αποδοχών κατά το ύψος του πληθωρισμού που θα διαμορφωθεί στο τέλος του 1998.

- Επαναφορά των αργιών στο προηγούμενο καθεστώς και της αμοιβής της 6ης μέρας, σύμφωνα με το πενθήμερο και εφαρμογή της για όλο το προσωπικό. Λειτουργία του ωραρίου της νυχτερινής βάρδιας στις 8 μμ έως στις 6 το πρωί.

- Την εφαρμογή του 35ωρου στο σύνολο της εταιρίας και των θυγατρικών, χωρίς μείωση των αποδοχών και ανατροπή του πενθήμερου.

Διατυπώνοντας την ανησυχία της για την εντεινόμενη φημολογία για τη μεταφορά στα Σπάτα μιας συρρικνωμένης ΟΑ, η ΕΣΚ ζητά πλήρη ενημέρωση των εργαζομένων για τις επαφές που έχουν γίνει μεταξύ κυβέρνησης, διοίκησης και "Χόχτιφ". Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και επιφυλακή, ώστε σταθερά και αγωνιστικά ν' αντιμετωπιστεί αυτή πολιτική, που έφερε τον εθνικό αερομεταφορέα στη σημερινή κρίσιμη και οριακή κατάσταση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεπούλημα και αμερικανικοί εκβιασμοί (2000-12-20 00:00:00.0)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης πλειοψηφικού πακέτου! (2000-06-07 00:00:00.0)
Αποπροσανατολίζει η ηγεσία της ΟΣΠΑ (2000-05-26 00:00:00.0)
Προπομπός του ξεπουλήματος η απαξίωση (2000-03-22 00:00:00.0)
Καθολική η συμμετοχή στην απεργία (1999-07-02 00:00:00.0)
Ολοταχώς προς τη "Λουφτχάνσα" (1998-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ