Πέμπτη 19 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ασφαιρα πυρά Λαλιώτη για τις κακοτεχνίες

Η Ευρωπαϊκή Ενωση απειλεί με επιβολή επιστροφής χρημάτων από τα έργα που έγιναν και δεν είναι ποιοτικά εντάξει...

Σωρεία κακοτεχνιών και άλλα σοβαρά προβλήματα στην ποιότητά τους παρουσιάζουν και τα δημόσια έργα που κατασκευάζονται στη χώρα υπό την ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτό ομολόγησε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο ίδιος ο υπουργός Κ. Λαλιώτης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το κόστος που απαιτείται για την αποκατάσταση των κακοτεχνιών ανέρχεται συνολικά σε 6,7 δισ. δρχ. και θα καλυφθεί με δαπάνες των ίδιων των εργολάβων.

Οι κακοτεχνίες αφορούν τμήματα έργων όπως ο ΠΑΘΕ, η Εγνατία, λιμάνια, γέφυρες και άλλα, που άρχισαν να κατασκευάζονται ακόμη από το 1989 και δεν έχουν παραληφθεί επίσημα από το ΥΠΕΧΩΔΕ, εξαιτίας αυτών των κακοτεχνιών, ενώ, όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός, τα έργα αποκατάστασης που επιβλήθηκαν υπό μορφή προστίμου στους εργολάβους δεν έχουν αρχίσει ακόμη και η έναρξή τους παραπέμπεται για το 1999! Κι αυτό όταν όλες αυτές οι παραβάσεις έχουν προσδιοριστεί εδώ και τρία χρόνια, τουλάχιστον...

Ο υπουργός, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι είναι αποφασισμένος να πατάξει τα φαινόμενα των κακοτεχνιών, δήλωσε ότι θα εφαρμοστεί η νομοθεσία, που προβλέπει έκπτωση των εργολάβων από τα έργα, αποκλεισμό τους από δημοπρασίες, επιβολή προστίμων και σ' αυτούς, αλλά και σ' όσους διενεργούν πλημμελείς ελέγχους. Επίσης, πρόσθεσε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων. Ολα όμως αυτά φαντάζουν ανέξοδες εξαγγελίες, τη στιγμή που:

  • Στα μεγάλα έργα, που γίνονται με το σύστημα της ληστρικής συγχρηματοδότησης, τον έλεγχο έχουν αναλάβει ιδιώτες μάνατζερ, οι οποίοι δεν ελέγχονται από κανέναν. Πιο χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του μετρό της Αθήνας, όπου τα "πανωπροίκια" πάνε σύννεφο, και η ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, όπου ο ίδιος ο εργολάβος - όπως προβλέπει η σύμβαση - θα προσλάβει αυτόν που θα ελέγχει την ποιότητα του έργου!
  • Πολλοί από τους εργολάβους, που υποτίθεται ότι τιμωρήθηκαν για κακοτεχνίες, εμφανίζονται να αναλαμβάνουν και πάλι εργολαβίες τμημάτων του ίδιου έργου, όπως για παράδειγμα στο ΠΑΘΕ!
  • Η κυβέρνηση δε χορηγεί στους μηχανικούς του δημοσίου τα θεσμοθετημένα επιδόματα των τελευταίων δύο χρόνων, ενώ, όπως οι ίδιοι έχουν καταγγείλει, φροντίζει να "αποψιλώνει" τις υπηρεσίες από τα ικανά στελέχη, προωθώντας την εκτέλεση των έργων μέσω Ανωνύμων Εταιριών. Επιπλέον, περιορίζει τη μετάβαση του επιβλέποντα μηχανικού στα έργα μόνο σε 10 μέρες το μήνα!

Μόνο ως σύντομο ανέκδοτο θα μπορούσε να εκληφθεί η δήλωση του Κ. Λαλιώτη ότι τις αποκλίσεις και κακοτεχνίες, που διαπιστώθηκαν στο μετρό της Αθήνας και ανέρχονται σε 3 δισ. δρχ., θα αναλάβουν να πληρώσουν οι εργολάβοι, τη στιγμή που η κυβέρνηση τούς έχει δώσει από το 1994 μέχρι τώρα "πανωπροίκια" περίπου 145 δισ. δρχ.!

Η χτεσινή συνέντευξη του υπουργού δε φαίνεται να είναι άσχετη με τις απειλές, που προέρχονται από την αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για επιστροφή των κονδυλίων από έργα που πάσχουν από πλευράς ποιότητας. Προφανώς για το λόγο αυτό ανακοινώθηκε ότι καταρτίζεται Προεδρικό Διάταγμα, που θα προβλέπει αυστηρότερες ποινές στους εργολάβους και σε άλλους εμπλεκόμενους στα δημόσια έργα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, για την αποκατάσταση του ΠΑΘΕ απαιτούνται 2,77 δισ. δρχ. Ευθύνονται 21 από τις μεγαλύτερες τεχνικές εταιρίες: ΑΚΤΩΡ, ΑΤΕΜΚΕ, ΑΤΤΙΚΑΤ, ΑΒΑΞ, ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ, ΚΑΣΤΩΡ, ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ, ΓΕΚΑΤ, ΤΕΡΝΑ, ΜΗΧΑΝΙΚΗ, Κ. Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ, ΤΕΒ, ΤΕΓΚ, ΓΕΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΕΡΓΟΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΒΕΝΤ, ΕΚΤΕΡ και ΤΕΛΑΜΩΝ. Για την Εγνατία απαιτούνται 140 εκατ. δρχ., για τα έργα σε λιμάνια 200 εκατ. δρχ., για τα έργα του Σμοκόβου 200 εκατ., για οδικές σήραγγες 50 εκατ., για οδικά έργα περιφέρειας Αττικής 15 εκατ., για υδραυλικά έργα περιφέρειας Αττικής 10 εκατ. και για τα έργα στον Πύργο Βασιλίσσης, που έκανε η "Μηχανική", 350 εκατ. δρχ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το χρονικό μιας ιστορίας υπερβάσεων και ταλαιπωρίας (2002-12-21 00:00:00.0)
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συναγωνίζονται σε υπερβάσεις και κακοτεχνίες! (2001-06-12 00:00:00.0)
Θα πληρώσουν οι εργολάβοι για τις κακοτεχνίες (1998-11-11 00:00:00.0)
Το πάνε για νέα "πανωπροίκια"... (1998-10-17 00:00:00.0)
Παιχνίδι με τον Εύηνο (1997-02-28 00:00:00.0)
Δύο νέα δάνεια για το μετρό (1995-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ