Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιμπεριαλιστικό ... δίκαιο

ΟΧΙ του ΚΚΕ στην επικύρωση απόφασης του ΟΗΕ, για δικαστήρια πολέμου σε Γιουγκοσλαβία - Ρουάντα

Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ, προκάλεσε χτες στη Βουλή, η πρόταση της κυβέρνησης για την επικύρωση αποφάσεων του ΟΗΕ σχετικά με τη θέσπιση δικαστηρίων αδικημάτων πολέμου για τη Ρουάντα και τη Γιουγκοσλαβία.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει τα εν λόγω νομοσχέδια, σημειώνοντας ότι είναι εμφανές πως έρχονται να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες, προσθέτοντας πως "δεν μπορεί ο ΟΗΕ να έχει ως αποστολή την παραπέρα υποδαύλιση και τη διατήρηση μιας έντασης. Εχετε την εντύπωση ότι με αυτό το δικαστήριο θα έχουμε ειρήνευση; Δε θα ανοίξουν νέες πληγές; Δε θα υπάρξει νέα αγανάκτηση των Σέρβων και δικαιολογημένη, από την πλευρά του στόχου που βάζει το δικαστήριο αυτό στη Γιουγκοσλαβία;".

Μάλιστα σχολιάζοντας τον σαφώς επιλεκτικό χαρακτήρα της... "απονομής διεθνούς δικαίου", ο Στρατής Κόρακας αναρωτήθηκε "γιατί τώρα σκεφτήκατε να κάνετε ένα τέτοιο δικαστήριο και δεν κάνατε ένα παρόμοιο δικαστήριο για το Βιετνάμ, για άλλα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για τη Γρενάδα, γιατί δεν κάνατε ένα δικαστήριο για τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού, γιατί δεν κάνατε ένα δικαστήριο κατά των εγκλημάτων των Γάλλων εναντίον του λαού της Αλγερίας - υπήρχε ο ΟΗΕ, υπήρχε η Ιδρυτική Πράξη - όπου ενάμισι εκατομμύριο Αλγερινούς σφαγίασαν οι Γάλλοι ιμπεριαλιστές στη διάρκεια της Αλγερινής Επανάστασης, εκατοντάδες χιλιάδες σφαγίασαν στη Μαδαγασκάρη και έρχονται τώρα οι κύριοι αυτοί, με περίσσια υποκρισία, ως υπερασπιστές του ανθρώπου και προβάλλοντας τέτοιες ευαισθησίες να στήσουν δικαστήριο κατά των Σέρβων ουσιαστικά; Δεν είναι θέμα, αν συμφωνεί κανείς με όλες τις αποφάσεις και τις ενέργειες των Σέρβων, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε ότι θεωρούνται οι Σέρβοι το μαύρο πρόβατο στην περιοχή μας εδώ, γιατί σηκώνουν κεφάλι στους ιμπεριαλιστές, γιατί αντιστέκονται. Αν έσκυβαν και αυτοί το κεφάλι και τους έλεγαν "περάστε" τότε δε θα υπήρχε πρόβλημα, θα ήταν και αυτοί όπως και οι άλλοι, μουσουλμάνοι, Κροάτες και οι άλλοι που έχουν υποταχθεί. Θα ήταν πολύ συμπαθείς σε αυτούς τους κύκλους". Οσον αφορά τη Ρουάντα ο Στρατής Κόρακας σημείωσε ότι η χώρα αυτή έγινε πεδίο μάχης με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς στο βωμό των συμφερόντων και των συγκρούσεων των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Καταλήγοντας, τόνισε πως "αν για κάποιους πρέπει να στηθούν τέτοια δικαστήρια είναι ακριβώς γι' αυτούς που υποκινούν, για τα συμφέροντά τους, για τα όποια εγκλήματα γίνονται σε βάρος της ανθρωπότητας. Και κατά περίεργη σύμπτωση είναι οι ίδιοι και στη Ρουάντα και στη Γιουγκοσλαβία και σε άλλα μέρη. Είναι οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Αμερικάνοι και γενικότερα οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές που συγκρούονται".

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδρέου,επιχείρησε να συνδέσει το όλο θέμα με το Κυπριακό, λέγοντας ότι "τις αποφάσεις του ΟΗΕ είμαστε κατ' αρχήν υποχρεωμένοι να τις σεβόμαστε, γιατί η χώρα μας είναι μια χώρα που πασχίζει για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ στην Κύπρο, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο, την επίλυση των προβλημάτων μέσω των διεθνών συνθηκών και ιδιαίτερα μέσω του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης".

Το νομοσχέδιο ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία, αφού ο εισηγητής της Απόστολος Σταύρου, υποστήριξε ότι η σύσταση των δύο δικαστηρίων "κινείται στην κατεύθυνση της διεθνούς νομιμότητας και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων". Καταψήφισαν ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ