Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ

Πέφτει κατακόρυφα το επίπεδο προστασίας των εργαζομένων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στη συζήτηση έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική πολιτική

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.- Και νέα μέτρα σε βάρος των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων προαναγγέλλει το νέο πρόγραμμα κοινωνικής δράσης της Επιτροπής, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικής έκθεσης.

Ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "με το νέο πρόγραμμα κοινωνικής δράσης της η Επιτροπή επιχειρεί από τη μια να προβεί σε έναν απολογισμό των πρόσφατων εξελίξεων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και από την άλλη να δώσει το γενικό πλαίσιο, τη φιλοσοφία των μελλοντικών της παρεμβάσεων, παραθέτοντας, ταυτόχρονα, και έναν περιορισμένο κατάλογο συγκεκριμένων προτάσεων. Σε σχέση με τον απολογισμό, βρίσκεται υποχρεωμένη να αναγνωρίσει το γεγονός ότι η ανεργία παραμένει "επιμόνως" σε υψηλά επίπεδα και ότι τα ποσοστά απασχόλησης είναι πολύ χαμηλά σε πολλά κράτη - μέλη, επιμένει όμως στις συνταγές που τα τελευταία χρόνια ακολουθεί, δηλαδή στην ανάγκη προώθησης "μιας νέας ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης των επιχειρήσεων για ευελιξία και της ανάγκης των εργαζομένων για ασφάλεια", όπως κομψά διατυπώνεται η επιχείρηση - σκούπα σε βάρος των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "για την Επιτροπή, τρεις σημαντικοί παράγοντες θα επιδράσουν καταλυτικά στην κοινωνική νομοθεσία και λειτουργούν ως άλλοθι για τη συντελούμενη αντεργατική επίθεση: Η ΟΝΕ και το ενιαίο νόμισμα, η γήρανση του πληθυσμού και η διεύρυνση της ΕΕ, που χρησιμοποιούνται για να στηριχτεί η φιλοσοφία της "ευελιξίας" και της "προσαρμοστικότητας". Η Επιτροπή αναφέρει ότι η πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ και τα κράτη - μέλη στο θέμα της απασχόλησης έχει φέρει "αξιόλογα αποτελέσματα". Φυσικά, ως "αξιόλογο" αποτέλεσμα θεωρεί την επέκταση της "απασχολησιμότητας", δηλαδή τη μεταφορά της ευθύνης για την απασχόληση στους εργαζόμενους και τα πολύμορφα προσόντα τους και όχι στο κράτος και την πολιτική απασχόλησης που εφαρμόζει. Θετική θεωρεί ακόμα την επιβολή της μερικής απασχόλησης, τη συνεχή επέκταση των φαινομένων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την πτώση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων που δοκιμάζουν στις πλάτες τους τις συνταγές της "νέας πολιτικής απασχόλησης"". Σε σχέση με τα περίφημα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "τα ΤΣΑ μετατρέπονται σε δούρειο ίππο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Στην Ελλάδα η συμμετοχή σε αυτά συνοδεύεται από μεσαιωνικούς εργασιακούς όρους και συγκεκριμένα από τη μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων (επιδίωξη που η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να νομιμοποιήσει με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τις εργασιακές σχέσεις), από την εφαρμογή χαμηλότατων αμοιβών, από την καταστρατήγηση των διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την εφαρμογή ελαστικών ωραρίων και άτυπων μορφών εργασίας".

Ο Γ. Θεωνάς δεν έκρυψε την ανησυχία του σε σχέση με ορισμένες προτάσεις του Προγράμματος Δράσης. "Οταν η Επιτροπή αναγγέλλει ότι θα υποβάλει νέα ανακοίνωση για την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας", ότι θα ενθαρρύνει τις"ευπροσάρμοστες συμβατικές ρυθμίσεις" ή ότι στοχεύει στην "καλύτερη εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής", η εμπειρία δείχνει ότι έπονται νέα μέτρα, παραπέρα περικοπές, ένταση της επίθεσης στο σκληρό πυρήνα του Εργατικού Δικαίου. Από την άποψη αυτή ανησυχούμε επίσης, όταν η έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ζητά την επέκταση της δεσμευτικής κοινωνικής νομοθεσίας στους τομείς της οργάνωσης της εργασίας, των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αλήθεια, σε ποια κατεύθυνση θα κινείται αυτή η δεσμευτική κοινοτική νομοθεσία;".

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι "δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι κάποιες επιμέρους προτάσεις είναι θετικές, όπως αυτές που αφορούν στην ενίσχυση της ασφαλιστικής προστασίας των διακινούμενων εργαζομένων. Για τα άλλα όμως κεντρικής σημασίας ζητήματα που άπτονται των εργασιακών σχέσεων, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και γενικότερα της κοινωνικής νομοθεσίας, οι επιλογές της Επιτροπής οδηγούν σε κάθετη πτώση του επιπέδου προστασίας. Η έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, αν και περιλαμβάνει ορισμένες θετικές επισημάνσεις και προτάσεις για επιμέρους ζητήματα, αποδέχεται το πλαίσιο πολιτικής που συνίσταται στο τρίπτυχο: απασχολησιμότητα, προσαρμοστικότητα και "αυτοαπασχόληση" των εργαζομένων που χάνουν τη δουλιά τους. Γι' αυτό την αντιμετωπίζουμε με σοβαρές επιφυλάξεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ