Σάββατο 21 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ - ΧΙΟΝΙΑ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ
Οπως πέρσι, πρόπερσι, όπως και του χρόνου...

Ο χειμώνας ήρθε, αλλά σε λάθος τόπο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν κατήγγειλε τα φυσικά φαινόμενα για υπονόμευση της πορείας προς την ΟΝΕ

Το ρεπορτάζ θα μπορούσε να είναι ακριβώς το ίδιο. Οπως στις πλημμύρες του '97, του '96, του... Χτες για άλλη μια φορά ολόκληρη η χώρα παρέλυσε λίγα λεπτά μετά την πρώτη βροχή, μετά τις πρώτες νιφάδες χιονιού. Ολόκληρες περιοχές στη Μακεδονία και τη Θράκη αποκλείστηκαν, ενώ για άλλη μια φορά η Αττική μετατράπηκε σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα.

Στην Αττική η Πυροσβεστική επιστράτευσε 60 συνεργεία με 260 πυροσβέστες. Σύμφωνα με τη Νομαρχία Αθηνών, δε σημειώθηκαν καταστροφές, αλλά διάσπαρτες ζημιές.

Μιλώντας στο "Ρ" ο υπεύθυνος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Αθηνών, κ. Αθανασούλιας,είπε ότι για τα προβλήματα που σημειώθηκαν φταίνε μια σειρά έργων που γίνονται στα όρια του νομού. "Εμείς, σαν Νομαρχία απλά χειριζόμαστε αυτά τα έργα", είπε.

Η εκδίκηση της Πεντέλης...

Ορμητικά νερά ανακατεμένα με καμένους κορμούς. Η εικόνα της Ανατολικής Αττικής χτες. Εικόνα που είναι απλά η συνέχεια της καλοκαιρινής καταστροφής και το αποτέλεσμα της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικών έργων από την κυβέρνηση. Οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από την Πεντέλη έλεγαν, τότε, μετά τις φωτιές: "Το κακό είναι πίσω". Και, δυστυχώς, βγήκαν αληθινοί...

Καλυμμένες από τεράστιες λίμνες νερού ήταν οι περισσότερες περιοχές μέχρι αργά χτες το απόγευμα, ενώ η βροχή συνεχιζόταν με αμείωτη ένταση, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση και σπέρνοντας την απελπισία στους κατοίκους. Δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια, κατεστραμμένες αγροτικές καλλιέργειες, δρόμοι κλεισμένοι από κορμούς δέντρων και πέτρες, εκατοντάδες περιουσίες κατεστραμμένες ήταν ό,τι άφησαν πίσω τους τα ορμητικά νερά της βροχής.

Η περιοχή του Μαραθώνα ήταν πλημμυρισμένη από τόνους νερού, που στο πέρασμά τους παρέσυραν καλλιέργειες, κτίσματα, αυτοκίνητα, τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Την ίδια στιγμή οι καμένοι κορμοί δέντρων και οι πέτρες που κατέβαιναν από το "γυμνό" βουνό, σχημάτιζαν οδοφράγματα, αποκλείοντας την κυκλοφορία σε ένα μεγάλο τμήμα της λεωφόρου Μαραθώνος. Οι κάτοικοι, αψηφώντας τα ποτάμια νερού που είχαν μετατρέψει τους δρόμους σε χειμάρρους, προσπαθούσαν να πλησιάσουν στα σπίτια και τις δουλιές τους για να περισώσουν ό,τι μπορούσαν από τη θεομηνία.

Την ίδια στιγμή το αντιπλημμυρικό έργο - αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι η απλή διάνοιξη φρεατίων στην άκρη του δρόμου, τη στιγμή που ακόμα και οι... πέτρες στον Μαραθώνα γνωρίζουν πως για να αντιμετωπιστεί το "Σκόρπιο ποτάμι" απαιτείται η δημιουργία φράγματος στην περιοχή του Βρανά - είχε μπλοκάρει από σκουπίδια, κλαδιά και τόνους λάσπης, με αποτέλεσμα το νερό να διοχετεύεται στα γύρω σπίτια και καταστήματα. Από νωρίς το μεσημέρι εργάτες του δήμου, με μπουλντόζες και φτυάρια, προσπαθούσαν να καθαρίσουν τα γεμάτα από μπάζα και σκουπίδια ρέματα και να ανοίξουν τους δρόμους.

Παρόμοια ήταν και η κατάσταση στη Νέα Μάκρη,όπου τόνοι νερού που κατέβαιναν από το καμένο βουνό ξεχείλισαν από τα ρέματα και ειδικότερα από το ρέμα της Παμμακαρίστου,πλημμυρίζοντας τους δρόμους και κάποια σπίτια. Εκατοντάδες καλλιέργειες αμπελιών πλημμύρισαν, δεκάδες κορμοί δέντρων από το "δάσος" της Πεντέλης παρασύρθηκαν - όσοι από αυτούς δε βρέθηκαν στη Λεωφόρο Μαραθώνα - χτες, από τα ορμητικά νερά του Μέγα Ρέματος,στα όρια του Δήμου Ραφήνας. Το σκηνικό του "τριγώνου του θανάτου" - όπως αποκαλείται από τους κατοίκους της περιοχής το σημείο που συγκεντρώνονται τα νερά και από τους γύρω παραπόταμους στο Δήμο Ραφήνας - συνθέτουν, εκτός από την καμένη Πεντέλη, μπαζώματα ύψους πέντε μέτρων και καταπατήσεις από ιδιώτες, αλλά και από τον ίδιο το δήμαρχο Ραφήνας.

Η δεξιά όχθη του ποταμού έχει καταπατηθεί από το Δήμο Ραφήνας, ο οποίος έχει μπαζώσει ένα μεγάλο μέρος του ρέματος, το ύψος του μπαζώματος φτάνει τα 6 μέτρα, και εκεί βρίσκεται ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ραφήνας. Ενώ την αριστερή όχθη του Μέγα Ρέματος έχει καταπατήσει εδώ και δεκαετίες η "Κεραμουργική Ραφήνας, Παν. Τραμούλης", η οποία μπαζώνει σχεδόν κάθε χρόνο και ένα σημαντικό μέρος του ρέματος. Πριν δυο χρόνια μπαζώθηκε άλλο ένα μέρος του ποταμού, στο οποίο τώρα δεσπόζει μια υψικάμινος της "Κεραμουργικής". Το πλάτος του ρέματος να έχει στενέψει ασφυκτικά, να εμποδίζεται η ροή του ποταμού και να "πνίγονται" καλλιέργειες, να πλημμυρίζουν δρόμοι, να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Ο Νίκος Στεφανίδης,νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Αν. Αττικής, υπογράμμισε: "Οι ευθύνες για αυτή την καταστροφή είναι επώνυμες. Διάφοροι δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής θα κάνουν δηλώσεις του αέρα. Είναι συνυπεύθυνοι γιατί ανέχονται καταπατήσεις ή μένουν στην αλληλογραφία. Οι ευθύνες είναι πολιτικές και κοινωνικές. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, η Νομαρχία Αν. Αττικής, η ΕΥΔΑΠ, αλλά και τα αστυνομικά τμήματα έχουν προειδοποιηθεί από τη ΝΑΣ, η οποία έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις αυθαιρεσίες και ήρθε αντιμέτωπη με την ανοχή και την αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών".

...και του Υμηττού

Ο καμένος από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού Υμηττός "εκδικήθηκε" χτες την Ηλιούπολη. Το ένα μέρος της οργής του το εισέπραξαν οι δεκάδες απλοί άνθρωποι που είδαν τα σπίτια τους και τα καταστήματά τους να πλημμυρίζουν. Το άλλο όμως ήταν η απάντησή του στις βαρύγδουπες δηλώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης που πριν λίγο καιρό όταν επισκέφτηκαν την καμένη περιοχή του Υμηττού, συνοδευόμενοι βέβαια από κάμερες, υποστήριζαν πως πήραν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο από πλημμύρες.

Μια βροχή όμως έφτασε σαν απάντηση. Μάλιστα, όπως επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης "Συμπαράταξη Δημοκρατικής Ενότητας και Δημοκρατική Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης" Κυριάκος Κανελλόπουλος,"σήμερα (σ. σ.χτες) για πρώτη φορά πλημμύρισε το κέντρο της πόλης και η κεντρική λεωφόρος Ειρήνης. Τα χρήματα που σπαταλήθηκαν προεκλογικά για έργα βιτρίνας όχι μόνο δεν έλυσαν προβλήματα, αλλά αντίθετα προκάλεσαν τα σημερινά (σ. σ. χτεσινά) αποτελέσματα στο κέντρο της Ηλιούπολης. Αν η κακοκαιρία συνεχιστεί, δυστυχώς οι κάτοικοι της Ηλιούπολης θα πληρώσουν τα λάθη και τα έργα βιτρίνας και όλα όσα δεν έγιναν για να τους προστατέψουν από έναν κίνδυνο γνωστό εδώ και καιρό".

Πλεούμενη Γλυφάδα

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χτεσινή βροχή και στη Γλυφάδα.Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες, ενώ για πρώτη φορά πλημμύρισε και ο ισόγειος χώρος του δημαρχείου. "Η σημετινή (σ. σ. χτεσινή) καταστροφή, δήλωσε ο επικεφαλής της "Προοπτικής Δημοτικής Κίνησης", Θανάσης Ηλιόπουλος,απέδειξε την αδιαφορία της κρατικής μηχανής, αλλά και την ουσία των θριαμβολογιών των εκπροσώπων της, με πρώτους την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, που υποστήριζαν πως πήραν μέτρα αποτελεσματικά. Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Γλυφάδα είναι τριτοκοσμική σαν αποτέλεσμα των πυρκαγιών, των αποψιλώσεων του Υμηττού και του κλεισίματος των έντεκα ρεμάτων, που αντί να ανοιχτούν για να προστατέψουν την πόλη, κλείστηκαν και δόθηκαν για οικοδόμηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ