Σάββατο 21 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΟΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
Σε τραγικές διαστάσεις η ανεργία

Από τους 2.000 γουνεργάτες οι 1.900 είναι άνεργοι

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η ανεργία ανάμεσα στους γουνεργάτες της Σιάτιστας,με το κλείσιμο τους τελευταίους μήνες δεκάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επεξεργασίας γούνας.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του σωματείου του κλάδου, από τους 2.000 περίπου εργαζόμενους στην περιοχή, που απασχολούνται με τη γούνα, οι 1.900 είναι άνεργοι! Παράλληλα, μετά τα πρώτα στοιχεία της καταγραφής που πραγματοποιεί το Σωματείο Γουνεργατών Σιάτιστας, προκειμένου αυτό να έχει μια πληρέστερη εικόνα για την κατάσταση που υπάρχει στον κλάδο, προκύπτει ότι στους 100 γουνεργάτες οι 96 είναι ανασφάλιστοι.

Το σωματείο ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα από την πολιτεία για να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση που υπάρχει στον τομέα της απασχόλησης στην πόλη. "Ζητάμε, όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν χάσει τη δουλιά τους να επιδοτηθούν ανεξάρτητα του αριθμού των ενσήμων που διαθέτουν. Είναι γνωστό και φαίνεται αυτό με την καταγραφή που κάνει το σωματείο μας, ότι οι περισσότεροι εργοδότες δεν ασφαλίζουν τους εργαζόμενους ή τους κολλάνε πολύ λίγα ένσημα. Ετσι, όταν κλείνουν οι επιχειρήσεις οι άνεργοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις να πάρουν τα επιδόματα και τα σχετικά βοηθήματα", τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Γουνεργατών Σιάτιστας, Ναούμ Σιαμσάρας.

Εκατοντάδες οικογένειες γουνεργατών βρίσκονται σε τραγική κατάσταση λόγω της ανεργίας - ρεκόρ που πλήττει τη Σιάτιστα όσο και την Καστοριά. "Πολλές οικογένειες παίρνουν βερεσέ από το φούρνο και τον μπακάλη, ενώ η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε σπίτια ανέργων. Πώς θα περάσει αυτός ο κόσμος το χειμώνα αν δεν του δοθεί κάποιο βοήθημα;", ρωτάει ο Ν. Σιαμσάρας και καλεί όλους τους εργαζόμενους να γίνουν μέλη του σωματείου και να καταγραφούν προκειμένου όλοι από κοινού να διεκδικήσουν επίδομα χωρίς προϋποθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί τον τελευταίο καιρό να είναι ελάχιστοι οι εργαζόμενοι που έχουν ένσημα του ΙΚΑ, αλλά η πλειοψηφία τους διαθέτει κατά μέσο όρο 2.000 ένσημα που αποχτήθηκαν από τους εργαζόμενους σε εποχές που ο κλάδος ανθούσε.

Ενημερωτικές συναντήσεις με φορείς της περιοχής για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος έχει αρχίσει ήδη το Σωματείο Γουνεργατών. Την ερχόμενη Τρίτη το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Σιάτιστας, από το οποίο τα μέλη του σωματείου θα ζητήσουν να μην προχωρήσει σε αυξήσεις των δημοτικών τελών, ενώ θα το καλέσουν να ενισχύσει τον αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ