Κυριακή 22 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Η ΔΟΕ ανησυχεί, οι φαρμακοβιομηχανίες πλουτίζουν

Η Γιουβέντους, φέτος δεν πάει καλά. Η κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα την τελευταία τριετία, κινδυνεύει να μείνει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ από την τουρκική Γαλατάσεραϊ. Το ίδιο άσχημη είναι και η πορεία της στο "καμπιονάτο". Υπεύθυνος για την αφλογιστία των παικτών της, όσο κι αν ακούγεται παράξενα, είναι ο προπονητής της Ρόμα, Ζντένεκ Ζέμαν. Ο Τσέχος, βλέποντας ότι κινδυνεύει να αποτύχει στην ομάδα της πρωτεύουσας, τόλμησε να πάει κόντρα στο ρεύμα και να πει τα πράγματα με το όνομά τους. "Κορυφαίοι παίκτες κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών" δήλωσε, κι όταν ο εισαγγελέας του ζήτησε να πει ονόματα, δε δίστασε να αναφέρει τους Ντελ Πιέρο, Ζινεντίν Ζιντάν, αλλά και τον Τζιανλούκα Βιάλι, που τώρα είναι προπονητής στην αγγλική Τσέλσι. "Εκτοτε έχω κάνει πολλούς εχθρούς. Το ξέρω ότι με όσα είπα έχω ενοχλήσει, αλλά δεν πειράζει. Αυτά τα πράγματα έπρεπε κάποια στιγμή να ειπωθούν για να αλλάξει η κατάσταση και να γίνουν τα απαραίτητα ενάντια στη χρήση αναβολικών", παραδέχτηκε πρόσφατα. Τι είπε ο Ζέμαν; Οι παίκτες χρησιμοποιούν σε ποσότητες επικίνδυνες για την υγεία τους, την ουσία κρεατίνη, η οποία βοηθάει την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και την αύξηση της ενέργειας του οργανισμού. Ζιντάν, Ντελ Πιέρο, Ντεσάμπ, ο πρόεδρος της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής και δεκάδες άλλοι πρωταγωνιστές του καμπιονάτο, πέρασαν από το γραφείο του εισαγγελέα. Ο Εμίλιο Γκασπαρόνε, επικεφαλής του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Ρώμης, εκδιώχθηκε από τη θέση του.

Ο θόρυβος που δημιούργησαν οι καταγγελίες Ζέμαν, ξεπέρασε γρήγορα τα ιταλικά σύνορα. Ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Αλεξ Φέργκιουσον, ζήτησε από τον ομοσπονδιακό προπονητή της Αγγλίας Γκλεντ Χοντλ, να τον πληροφορήσει για τα φάρμακα που χορήγησε στους παίκτες του στη διάρκεια του παγκόσμιου πρωταθλήματος, με αφορμή τις μέτριες επιδόσεις τους στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο τελευταίος παραδέχτηκε ότι τους χορηγήθηκε κρεατίνη και δικαιολογήθηκε υποστηρίζοντας ότι ανάλογη θεραπεία κάνουν χρόνια τώρα οι ομάδες της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Στην Ολλανδία, ο συνταξιούχος πια γιατρός της Τβέντε Ντικ Οοστχοκ, παραδέχτηκε ότι τη δεκαετία του 70 που η ομάδα πραγματοποίησε την καλύτερή της πορεία στην Ευρώπη, χορηγούσε στους παίκτες απαγορευμένες ουσίες. "Δε με ενδιέφερε αν τα συγκεκριμένα φάρμακα συγκαταλέγονταν ή όχι στον κατάλογο των απαγορευμένων αναβολικών, από τη στιγμή που οι ποδοσφαιριστές μου ήταν σε φόρμα. Κάθε φορά που περνούσαμε ένα γύρο στην Ευρώπη, παίρναμε ένα χρηματικό ποσόν. Γιατί λοιπόν να μη βοηθήσω τους παίκτες μου αφού μπορούσα", δήλωσε χωρίς αιδώ στην εφημερίδα "Algemeen Dagblal".

Στη Γαλλία, η Εθνική ομάδα της οποίας αναδείχτηκε πρόσφατα παγκόσμια πρωταθλήτρια, η χρήση απαγορευμένων ουσιών δεν είναι κάτι το άγνωστο. Οπως αποκάλυψε στην εφημερίδα "France Sois", ο γιατρός και μέλος της ειδικής επιστημονικής ομάδας για την καταπολέμηση των αναβολικών στον αθλητισμό, Ζαν Πιερ Μπουρζουά, "την εποχή των διακρίσεων της Μαρσέιγ, όλοι όσοι ασχολούνταν με τον αθλητισμό γνώριζαν ότι οι παίκτες της ομάδας του Μπ. Ταπί, χρησιμοποιούσαν την ουσία συνακτίνη, ένα κορτινοειδές που έχει πολλές ομοιότητες με την τεστοστερόνη και βοηθά τον αθλητή να αγωνίζεται, ακόμα και όταν η κόπωση προκαλεί πόνους".

Η αποκάλυψη, με όλο και περισσότερα στοιχεία, ότι χωρίς φαρμακευτικές ουσίες δεν μπορούν να υπάρξουν διακρίσεις, έχει θορυβήσει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία συγκαλεί στις 5 του Φλεβάρη στη Λοζάνη διεθνή διάσκεψη για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Οι ειδικοί που θα συγκεντρωθούν στην πόλη της Ελβετίας, προφανώς θα καταγγείλουν το γεγονός ως απαράδεκτο, θα καταρτίσουν νέα λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες και πιθανότατα θα προσπαθήσουν να πείσουν τις διεθνείς ομοσπονδίες να εφαρμόσουν ενιαία πολιτική στον τομέα των ποινών, ώστε να σταματήσουν οι αμφισβητήσεις και αντιδράσεις. Το σίγουρο είναι ότι η ΔΟΕ δεν πρόκειται να απαγορέψει διά ροπάλου τη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Χωρίς ουσίες δε θα υπάρξουν ρεκόρ και χωρίς παγκόσμιες επιδόσεις και νέους αστέρες, η ΔΟΕ κι όλοι όσοι διοικούν τον παγκόσμιο αθλητισμό, θα κινδυνεύσουν με οικονομική χρεοκοπία. Δεν πάει πολύς καιρός, που η ΔΟΕ θορυβήθηκε από μια απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρουμανίας. Ο πρώην τενίστας και πρόεδρος της επιτροπής Ιον Τίριακ εισηγήθηκε και η πλειοψηφία αποφάσισε, τον ισόβιο αποκλεισμό, χωρίς δεύτερη και τρίτη δυνατότητα, των αθλητών που κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις, όχι μόνο στους αθλητικούς κύκλους της Ρουμανίας. Η ΔΟΕ κάλεσε εκτάκτως στη Λοζάνη για διευκρινίσεις τον υπουργό Αθλητισμού της Ρουμανίας Κριν Αντονέσκου. "Ανησυχήσαμε από την απόφαση αυτή και το ίδιο, όπως μου είπε, και ο Χ. Α. Σάμαρανκ", δήλωσε ο Αντονέσκου κατά την επιστροφή.

Ανησυχεί λοιπόν η ΔΟΕ, όχι μόνο για την εξάπλωση των αναβολικών, αλλά και για τον ισόβιο αποκλεισμό εκείνων που δεν τηρούν το "ευ αγωνίζεσθαι". Με λίγα λόγια, οι... ολυμπιακοί πατέρες τα θέλουν όλα δικά τους. Κι επειδή τα συνεχόμενα κρούσματα έχουν χαλάσει το κλίμα, μια καλή συνδιάσκεψη προφανώς θα αποκαταστήσει τις ισορροπίες. Οι φαρμακοβιομηχανίες πάντως δουλεύουν πυρετωδώς για τις ουσίες που θα καταναλωθούν την τετραετία 2000 - 2004.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποινικές διώξεις στους γνωστούς εμπλεκόμενους (2008-05-21 00:00:00.0)
Στο σκαμνί η Γιούβε (2004-10-26 00:00:00.0)
Ντόπινγκ αλά ελληνικά... (1998-10-02 00:00:00.0)
"Καθαρό το Καμπιονάτο" (1998-08-27 00:00:00.0)
"Αθώα η Κίνα" (1998-02-20 00:00:00.0)
Ντοπαρισμένοι τρεις Ρώσοι (1997-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ