Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λύση η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής

Στις προτάσεις του ΚΚΕ για την επίλυση του αγροτικού προβλήματος, αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης και τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ για την επίλυσή τους, μίλησε ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε χτεσινή συνέντευξή του στη Λάρισα, στην οποία παραβρέθηκαν ο Β. Μπούτας,βουλευτής του Κόμματος, και οι Γ. Νταφούλης,Απ. Πίτσαβος,Σπ. Τσιοτινός,μέλη της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Ο Σπ. Στριφτάρης αναφέρθηκε στις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και στην ταυτόχρονη αύξηση του κόστους παραγωγής, στις καθυστερήσεις απόδοσης στους αγρότες των επιδοτήσεων, στην τοκογλυφική τακτική της ΑΤΕ, που φορτώνει με τεράστια χρέη τους παραγωγούς, στην επιβάρυνση των αγροτών με νέα χαράτσια για τον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ, στη χρεοκοπία συνεταιρισμών. Υπογράμμισε δε ότι πηγή αυτών των προβλημάτων είναι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που, μέσω των κανονισμών, επιβάλλει περιορισμούς στις καλλιέργειες και ποσοστώσεις στην παραγωγή, τιμωρεί με πρόστιμα συνυπευθυνότητας τους παραγωγούς επειδή παράγουν, δεν επιτρέπει την κατασκευή έργων υποδομής που θα αύξαναν την παραγωγικότητα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μεγάλες επιπτώσεις από τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ και την "Ατζέντα 2000", βάσει της οποίας περιορίζονται δραστικά οι δαπάνες της ΕΕ για τη γεωργία και ταυτόχρονα επιβάλλεται σε κάθε μικρό κράτος - μέλος της ΕΕ να ακολουθεί την κοινοτική πολιτική, για τις ανάγκες της οποίας θα υποχρεούται να πληρώνει πρόσθετα κονδύλια από εθνικούς πόρους.

Υπενθύμισε τις δηλώσεις του επιτρόπου της Κομισιόν Φ. Φίσλερ,ότι θα σταματήσουν σταδιακά οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων και ο κάθε αγρότης θα μετατραπεί από παραγωγός σε επιχειρηματία, που θα διαπραγματεύεται και θα πουλά το προϊόν του στους εμπόρους κατά μόνας...

Προτάσεις του ΚΚΕ

Στη συνέχεια ο Σπ. Στριφτάρης αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΚΚΕ για ριζική αλλαγή της αγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται, υπογραμμίζοντας ότι το αγροτικό πρόβλημα της Ελλάδας δε λύνεται στο πλαίσιο της πορείας προς την ΟΝΕ, αλλά ούτε και με την ένταξή της σ' αυτή. Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόταση να λειτουργήσει η ΑΤΕ ως κρατική τράπεζα χρηματοδότησης της αγροτικής οικονομίας, χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα σε βάρος των αγροτών, τονίζοντας πως δεν μπορεί να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία με τόσο μεγάλη"ψαλίδα" μεταξύ των επιτοκίων της ΑΤΕ και του πληθωρισμού. Επισήμανε δε την ανάγκη αναδιάρθρωσης της αγροτικής οικονομίας, με τη δημιουργία μεγάλων εκμεταλλεύσεων από παραγωγικούς συνεταιρισμούς.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις μορφές του αγώνα στις αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία, υπογράμμισε ότι αυτό το θέμα είναι υπόθεση των ίδιων των αγωνιζόμενων αγροτών, ενώ σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση της Οργάνωσης του ΣΥΝ στη Λάρισα, με την οποία ζητεί την κατάργηση της ΠΑΣΕ, επειδή - όπως συκοφαντικά αναφέρει - "υπάρχει στη βάση πολιτικής συμμαχίας ΝΔ και ΚΚΕ", απάντησε πως ο ΣΥΝ θέλει να βάλει τις διαχωριστικές γραμμές εκεί όπου τις θέτει ο Ε. Γιαννόπουλος, βάζοντας από τη μία μεριά το ΠΑΣΟΚ και τις "λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις" και από την άλλη το ΚΚΕ και τα... μιάσματα. Και τόνισε ότι οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές είναι ανάμεσα στους εκμεταλλευτές εμπόρους και μεταποιητές των αγροτικών προϊόντων από τη μία και στους εκμεταλλευόμενους αγρότες - ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών εντάξεων - από την άλλη. Γι' αυτό - είπε - εμείς καλούμε όλους τους αγρότες να αγωνιστούν για τη λύση των προβλημάτων τους και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, υπενθυμίζοντας ότι η ΠΑΣΕ δημιουργήθηκε από εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας και όχι από το ΚΚΕ ή τη ΝΔ.

Κι απαντώντας σε ερώτηση για την ενοποίηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να υπάρξει ένας σύλλογος στο χωριό, μια Ομοσπονδία στο νομό και μια Συνομοσπονδία στη χώρα, τόνισε ότι το ΚΚΕ από το 1983 μάχεται για την ενοποίηση και θα συνεχίσει να το κάνει, μέχρι να πειστούν όλοι οι αγρότες για την αναγκαιότητα της ενοποίησης του αγροτικού κινήματος, την οποία δε θέλουν κι αντιπαλεύουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο η ΝΔ και ο ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ