Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΧΩΡΑ
Τι θα συμβεί αν έρθει ο χειμώνας;

Μια ώρα νερό στην Αθήνα και μια αναμενόμενη - περαστική από τη χώρα - καταιγίδα ήταν αρκετά για να παραλύσουν και πάλι τα πάντα

Ούτε μια ώρα δεν κράτησε η καταιγίδα που πέρασε χτες το πρωί πάνω από την Αττική, αφού ήδη είχε δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην Αργολίδα. Η σύντομη διάρκειά της, όμως, ήταν αρκετή για να επιβεβαιώσει και τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις. Το γεγονός ότι οι καταστροφές που έγιναν δεν ήταν ανάλογης έκτασης με αυτές της προηγούμενης Παρασκευής, οφείλεται κύρια στη μικρή διάρκεια της μπόρας και πρόσθετα στο ότι από την Παρασκευή μέχρι χτες είχαν γίνει ορισμένα έργα απόφραξης δικτύων και διάνοιξης ρεμάτων. Ούτε κι αυτά όμως στάθηκαν ικανά για να αποτρέψουν πρόσθετες καταστροφές στον κάμπο του Μαραθώνα και τη μετατροπή της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος σε ποτάμι. Σε πανελλαδικό επίπεδο για μια ακόμα φορά η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να σηκώσει το μεγάλο βάρος της αντιμετώπισης της κατάστασης.

Στην Αττική από τις 9.30 το πρωί το "199" είχε δεχτεί 110 κλήσεις για πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα. Πάνω από 100 πυροσβέστες με 35 συνεργεία επενέβησαν. Στο Ναύπλιο η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε χτες 250 κλήσεις και ανταποκρίθηκε με 15 συνεργεία και 60 πυροσβέστες.

Στη Θεσσαλονίκη το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής δέχτηκε 400 κλήσεις. Οι δέκα από αυτές αφορούσαν πλημμύρες, ενώ οι υπόλοιπες την αποκαθήλωση αιωρούμενων αντικειμένων, όπως διαφημιστικών πινακίδων, κεραιών, κάγκελων σπιτιών που είχε "σηκώσει" ο δυνατός αέρας.

Στο Αργος 12 συνεργεία με 40 πυροσβέστες επενέβησαν σε 120 περιπτώσεις πλημμυρών σε κατοικίες και μαγαζιά, ενώ δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε άλλες 30 κλήσεις. Στην πόλη της Λαμίας η Πυροσβεστική δέχτηκε 175 κλήσεις, ενώ 12 συνεργεία με 50 πυροσβέστες ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις των πολιτών.

Στα Τρίκαλα η τοπική υπηρεσία της Πυροσβεστικής μέχρι το βράδυ είχε ανταποκριθεί με έξι συνεργεία και 25 πυροσβέστες σε 50 από τις 140 κλήσεις που είχε δεχτεί.

Στα νότια

Η χτεσινή καταιγίδα ήταν αναμενόμενη για τον κρατικό μηχανισμό, αλλά ο ίδιος για μια ακόμη φορά βρέθηκε απροετοίμαστος. Τα νερά της βροχής πλημμύρισαν τους δρόμους της Γλυφάδας, την περιοχή γύρω από το δημαρχείο, την κεντρική λεωφόρο και την Ποσειδώνος. Τα μπαζωμένα ρέματα και οι καμένες και αποψιλωμένες εκτάσεις του Υμηττού δεν μπορούσαν πλέον να συγκρατήσουν τα νερά της βροχής. Ιδια εικόνα παρουσίασε και η Ηλιούπολη. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες και οι κάτοικοι βρέθηκαν για μια ακόμη φορά απροστάτευτοι μπροστά σε μια προαναγγελθείσα ισχυρή βροχή. "Το πάθημα της Παρασκευής δεν έγινε μάθημα στη δημοτική αρχή και στους υπόλοιπους αρμόδιους", δήλωσε μιλώντας στο "Ρ" ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης Δημοκρατική Ενότητα και Δημοτική Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης", Κυριάκος Κανελλόπουλος."Ο κίνδυνος ήταν γνωστός και είχε επισημανθεί. Δεν πάρθηκαν όμως ούτε τα στοιχειώδη μέτρα, με αποτέλεσμα να επαναληφθούν τα φαινόμενα της Παρασκευής και στην πράξη να αποδειχτεί η έλλειψη ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού και της δημοτικής αρχής", κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ