Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Παραδίνονται στους ιδιώτες τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Με "άσφαιρες" αντιπαραθέσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ψηφίστηκε χθες επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις συγκοινωνίες
  • Ορ. Κολοζώφ: Απαιτείται η δημιουργία δημόσιου ενιαίου φορέα συγκοινωνιών

Με ονομαστική ψηφοφορία εγκρίθηκε χθες το πρωί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (132 ναι, 103 κατά) επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις Αστικές Συγκοινωνίες με τα δύο μεγάλα κόμματα να "αντιδικούν" επί της διαδικασίας κυρίως και να αφήνουν στο απυρόβλητο την ουσία του νομοσχεδίου. Η ονομαστική ψηφοφορία έγινε μετά από αίτηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ ανάλογη υπέβαλε το απόγευμα και η ΝΔ για τα δύο πρώτα άρθρα η οποία επίσης απορρίφθηκε (140 υπέρ, 105 κατά).

Η χθεσινή "κοκορομαχία" της ΝΔ με την κυβέρνηση άφησε στο απυρόβλητο το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και τη δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών και αναλώθηκε σε άσφαιρες αντιπαραθέσεις για τα χρέη που "χαρίζονται" ή για το ποιος ήταν ο καλύτερος "νεκροθάφτης" των συγκοινωνιών.

Δεν έλειψαν επίσης οι αντιπαραθέσεις για τη διαδικασία της συζήτησης ενώ εντύπωση προκάλεσε η αποστροφή του Κ. Μητσοτάκη ότι αν αυτός είχε την ευθύνη της αντιπολίτευσης σήμερα, δε θα άφηνε ποτέ να γίνει έτσι η συζήτηση.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ υπενθύμισε ότι από το 1985 το ΚΚΕ έχει επεξεργαστεί πρόταση για "ενιαίο φορέα στα μέσα μαζικής μεταφοράς" με την οποία υπερασπιζόταν τα δικαιώματα του λαού του λεκανοπεδίου για "φτηνά, άνετα και ασφαλή μέσα συγκοινωνίας". Οι προτάσεις αυτές, είπε, δεν έγιναν αποδεκτές από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γιατί αυτές άνοιγαν το δρόμο του περιορισμού "της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, των λεγόμενων ιδιωτών, έβαζαν φραγμό και εμπόδια στα επερχόμενα σχέδια της ΕΕ για ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων".

Το νομοσχέδιο που έχουμε στα χέρια μας, είπε ο Ορ. Κολοζώφ, παραδίνει τις αστικές συγκοινωνίες στον ιδιωτικό τομέα και εξήγησε: "Ο ΟΑΣΑ ΑΕ δεν υπόκειται πλέον στον έλεγχο του δημόσιου λογιστικού. Το νομοσχέδιο λέει ότι οι ανώνυμες αυτές εταιρίες θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια".Η ιδιωτικοποίηση, υπογράμμισε, δε θα γίνει όπως το προσπάθησε η ΝΔ. Θα περάσει μέσα από τις διαδικασίες μετοχοποίησης αυτών των επιχειρήσεων και υπενθύμισε το παράδειγμα του ΟΤΕ. Η ΝΔ, είπε, δε μίλησε για την ταμπακιέρα γύρω από αυτά τα ζητήματα γιατί απλούστατα συμφωνεί μαζί σας. Αποκαλύπτοντας την υποκρισία της κυβέρνησης η οποία ισχυρίζεται ότι τον έλεγχο του ΟΑΣΑ θα τον έχει το δημόσιο, είπε ότι αν θέλει να αποδείξει την ειλικρίνειά του ο υπουργός, ας προσθέσει στο νομοσχέδιο μία φράση που να λέει ότι "οι μετοχές σε όλη την κλίμακα αυτού του φορέα που δημιουργείτε των ΑΕ ανήκουν στο δημόσιο και δε μεταβιβάζονται εκτός του δημοσίου".

Οσον αφορά το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, είπε ότι αυτό αποτελεί εντολή του κεφαλαίου, το οποίο απαιτεί, προκειμένου να αγοράσει αυτές τις επιχειρήσεις, να μην έχουν εργασιακά δικαιώματα οι εργαζόμενοι.

Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Από τις 9 π.μ. μέχρι τις 12 το μεσημέρι και από τις 3 μ.μ. μέχρι τις 10 το βράδυ θα κυκλοφορήσουν σήμερα τα τρόλεϊ, ενώ ο "ηλεκτρικός σιδηρόδρομος" και τα πράσινα λεωφορεία μέχρι τις 5 μ.μ.

Οι εργαζόμενοι σε ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ πραγματοποιούν και σήμερα τις στάσεις εργασίας που έχουν κηρύξει από την περασμένη βδομάδα, αντιδρώντας στην ψήφιση του νομοσχεδίου (συζητείται στη Βουλή με τη διαδικασία του "κατεπείγοντος"), που στρώνει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και το ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα τρόλεϊ, στον "ηλεκτρικό σιδηρόδρομο" και στα πράσινα λεωφορεία θα συνεχιστούν και αύριο, με την 24ωρη απεργία στον ΗΣΑΠ και τις δύο στάσεις εργασίας στον ΗΛΠΑΠ (από έναρξη βάρδιας μέχρι τις 9 π.μ. και από τις 10 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας), ενώ θα κλιμακωθούν από την ερχόμενη βδομάδα.

Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, σε χτεσινή τους γενική συνέλευση, αποφάσισαν νέες στάσεις εργασίας την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, από 6 - 10 π.μ. και την Πέμπτη 11 π.μ. - 4 μ.μ. Την Πέμπτη, θα συγκαλέσουν νέα γενική συνέλευση για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ