Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΣΕ
Να αποσυρθεί το έκτρωμα

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ζήτησε να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο που διαλύει τον ΟΣΕ και τις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων του

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το μπαράζ των αντεργατικών νομοσχεδίων του υπουργείου Μεταφορών. Ετσι κοντά στο νομοσχέδιο για τις Αστικές Συγκοινωνίες που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, στην αρμόδια επιτροπή άρχισε χθες η επεξεργασία ανάλογου νομοσχεδίου για τον ΟΣΕ και μάλισταούτε λίγο ούτε πολύ με "συνοπτικές διαδικασίες".

Τον εσπευσμένο τρόπο εισαγωγής του "εκτρώματος" όπως χαρακτηρίστηκε από τους εργαζόμενους, κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου,τονίζοντας ότι ο πραγματικός στόχος αυτής της ενέργειας είναι η επιθυμία της κυβέρνησης να τελειώνει με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΣΕ που αυτόν τον καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το νομοσχέδιο αποτελεί μία ευθεία επίθεση τόσο κατά των εργαζομένων στον ΟΣΕ οι οποίοι πλέον θα στερούνται και των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων όσο και κατά του ίδιου του οργανισμού, η περιουσία του οποίου θα ξεπουληθεί στους ιδιώτες. Ολα αυτά με πρόσχημα την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΟΣΕ και τα οικονομικά ελλείμματα που τον βαρύνουν.

Απάντηση σε αυτές τις προσχηματικές δικαιολογίες έδωσε στην τοποθέτησή της η Μ. Μπόσκου υπογραμμίζοντας ότι την κύρια ευθύνη για την κατάσταση του ΟΣΕ την έχουν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις οι οποίες τον έχουν εγκαταλείψει εδώ και 50 χρόνια. Και αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και τον ξεπουλάει ενώ ανατρέπει και τα εργασιακά δικαιώματα των απασχολούμενων σ' αυτόν.

Σχολιάζοντας δε την τοποθέτηση της ΝΔ η οποία διαφώνησε υποκριτικά μετο νομοσχέδιο, είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε διαφωνεί με την ουσία της ιδιωτικοποίησης που επιχειρείται αλλά με τη διαδικασία καθώς είναι σύμφωνη με τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατ' επιταγήν της οποίας προωθείται το νομοσχέδιο.

Η Μ. Μπόσκου κατήγγειλε ότι με τον διαχωρισμό μεταξύ υποδομής και εκμετάλλευσης που επιχειρείται, θα παραδοθεί στους ιδιώτες το φιλέτο του οργανισμού. Μάλιστα αυτοί θα εκμεταλλεύονται υποδομή την οποία θα τη χρηματοδοτεί το κράτος.

Από τις διατάξεις, είπε, κινδυνεύουν άμεσα 3.000 θέσεις εργασίας ενώ ο κανονισμός προσωπικού που νομοθετείται είναι "χειρότερος και από αυτόν της Χούντας". Με αυτόν καθιερώνεται ο υποβιβασμός του εργαζόμενου, η μισθολογική καθήλωση, κονιορτοποιούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στη θέση τους μπαίνουν οι ατομικές, ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις, προωθείται το ατομικό φακέλωμα. "Γίνονται οι εργαζόμενοι απασχολήσιμοι όπως είπε ο πρωθυπουργός", τόνισε χαρακτηριστικά η Μ. Μπόσκου. Ζήτησε τη διατήρηση κατά 100% του ΟΣΕ στο δημόσιο, την ανάπτυξη εθνικού σχεδιασμού και παράλληλα την απόσυρση του "απαράδεκτου νομοσχεδίου" όπως το χαρακτηρίζουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ