Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πλούσιες υποσχέσεις στο κεφάλαιο

Το "όραμά" του για ένα κράτος και μια κοινωνία που θα δουλεύουν για το κεφάλαιο, παρουσίασε χθες ο Κ. Καραμανλής σε ημερίδα του κόμματός του, επιχειρώντας ταυτόχρονα να πείσει, κυρίως τα "αφεντικά", ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους.

Απευθυνόμενος στους ίδιους αποδέκτες προσπάθησε να πείσει ότι εκτός από την πολιτική βούληση και το πρόγραμμα διαθέτει και τα στελέχη που θα εφαρμόσουν τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα του. Επειδή, όμως, οι "λίστες" με τα ονόματα των μελών του... υπουργικού συμβουλίου, που διέρρευσαν τελευταία από τη Ρηγίλλης, μάλλον δεν ικανοποιούν ούτε τους "ενδιαφερόμενους", έσπευσε να δηλώσει: "το ποια θα είναι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι κάτι που θα με απασχολήσει όποτε πρέπει και δεν είναι κάτι που θα το αποφασίσει η ευφάνταστη δημοσιογραφία" (!).

Δίνοντας το περίγραμμα του οράματός του ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι "για τη ΝΔ ο ιδιωτικός τομέας είναι η κινητήρια δύναμη της προόδου και της εισόδου στον 21 αιώνα", ενώ ταυτόχρονα το κράτος πρέπει να περιοριστεί στη θέσπιση κανόνων για την αγορά και την εξασφάλιση "κάποιων αγαθών".

Ασκώντας σκληρή κριτική γενικά σε κάθε τι κρατικό, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του, όπως να πάψει το κράτος να είναι παραγωγός, μέσω σαρωτικών αποκρατικοποιήσεων και "διαρθρωτικών τομών", κυρίως στη δημόσια διοίκηση, ενώ προανήγγειλε τσεκούρι στις κοινωνικές δαπάνες, λέγοντας ότι "θα συγκρατήσει τις δαπάνες στο ύψος του πληθωρισμού". Την ίδια στιγμή, υποσχέθηκε στον ιδιωτικό τομέα γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις - π.χ. "μείωση του ποσοστού των κερδών ΟΕ, ΑΕ και ΕΠΕ, που φορολογείται στο όνομα των εταιριών από 50% σε 33%, με προοπτική τα κέρδη να φορολογούνται σύμφωνα με την κλίμακα των φυσικών προσώπων" (!) - ενώ δε δίστασε να αναθέσει τη διαχείριση του πακέτου Σαντέρ σε βιομηχάνους... "Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε την εμπιστοσύνη που χρειάζεται στις δυνάμεις της ελεύθερης οικονομίας" είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, όμως, για χάρη των προεκλογικών αναγκών μοίρασε υποσχέσεις για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 2 εκατ. και κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, όπως και η κυβέρνηση Σημίτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι ομιλητές (Σπ. Ταλιαδούρος, Γ. Αλογοσκούφης, Δ. Κωστόπουλος, Α. Ρεγκούζας και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γ. Παπαθανασίου) εξειδικεύοντας την πολιτική της ΝΔ ανά τομείς της οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ