Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1999
Μικρότερες δαπάνες σε Υγεία - Παιδεία

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Απόστολου Τασούλα

Οι κοινωνικές δαπάνες είναι ο φτωχός συγγενής του προϋπολογισμού για μια ακόμα φορά κατήγγειλε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Τασούλας,μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 1999.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως "οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 1998 είναι μειωμένες κατά 3,4%, το δε ποσοστό τους σε σχέση με το ΑΕΠ ανέρχεται στο 2,8%, 980 δισεκατομμύρια δραχμές το 1998, 951 δισεκατομμύρια δραχμές το 1999", προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε νοσοκομία, προσωπικό, ειδικά τμήματα και μονάδες, σύγχρονο εξοπλισμό.

"Στην πρόνοια η κατάσταση είναι χειρότερη", τόνισε επίσης ο Απόστολος Τασούλας, λέγοντας ότι "δεν υπήρχε καλή και ενιαία υποδομή και λειτουργία προνοιακών ιδρυμάτων στη χώρα. Τελευταία ψηφίστηκε και ο νόμος που αποτελειώνει το ανεπαρκές σύστημα". Παράλληλα, σημείωσε ότι τα κονδύλια του προϋπολογισμού είναι ανεπαρκέστατα και για αυτό το σημαντικότατο τομέα, ενώ την ίδια ώρα οι παιδικοί σταθμοί, για παράδειγμα, παραδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς όμως και την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση. Επίσης κατήγγειλε συνολικά τις ελάχιστες δαπάνες που υπάρχουν για τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οσον αφορά την Παιδεία, ο Απόστολος Τασούλας επισήμανε ότι το ποσοστό των δαπανών του ΑΕΠ, δηλαδή το 2,9%, είναι το μικρότερο που διατίθεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ώρα που η κατάσταση στην εκπαίδευση είναι "απαράδεκτη και εκρηκτική". Αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου "υπάρχουν ελλείψεις σε αίθουσες, σε βιβλία, σε εργαστήρια, σε καθηγητές και σε εποπτικά μέσα". Κατέληξε λέγοντας "να γιατί οι μαθητές είναι στο δρόμο, αισθάνονται ξένη και άβολη αυτή την πολιτική. Εσείς τι κάνετε; Στέλνετε τον εισαγγελέα και τον αστυνόμο στα σχολεία!".

Τέλος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ενίσχυσης της καταπολέμησης των ναρκωτικών, λέγοντας ότι δεν ενισχύονται τα κέντρα απεξάρτησης, με εξαίρεση κάποια κονδύλια προς τον ΟΚΑΝΑ που συνδέονται με τα προγράμματα χορήγησης μεθαδόνης, "της ναρκο - συντήρησης δηλαδή", όπως είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ