Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚική δημοκρατία

Η θεωρία περί δημοκρατικών διαδικασιών που τηρούνται απαρεγκλίτως μέσα στο ΠΑΣΟΚ, δίνει και παίρνει κατά καιρούς. Μάλιστα, επί εποχής Σημίτη, η "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα, διατείνεται ότι είναι η πρώτη - μετά τον Περικλή και τον "Χρυσό Αιώνα" της αρχαίας Αθήνας, ενδεχομένως - που ανακάλυψε την έννοια "δημοκρατία" και την εφαρμόζει κατά πρωτόγνωρο τρόπο, όχι μόνο εντός του ΠΑΣΟΚ, αλλά συνολικά στο πολιτικό σύστημα! Πλην, όμως, όπου ακούς πολλά κεράσια να κρατάς μικρά κοφίνια... Διότι οι γνωρίζοντες θυμούνται ότι βάσει του Καταστατικού του κόμματος (άρθρο 42), ο προσυνεδριακός διάλογος πρέπει να αρχίσει 4 μήνες πριν την έναρξη του Συνεδρίου. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όμως, με την προχτεσινή απόφαση του ΕΓ, που ανέβαλε τη σύγκληση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ για τις 8 Γενάρη - αρχικά είχε ανακοινωθεί για αρχές Δεκέμβρη - και, ταυτόχρονα, μετέθεσε την έκδοση του κειμένου του προσυνεδριακού διαλόγου για το Φλεβάρη, τι κάνει; Το πολύ απλό: Περιορίζει τον προσυνεδριακό διάλογο στους 2 μήνες - το πολύ. Τόση είναι η προσήλωση στη δημοκρατία εντός του ΠΑΣΟΚ... Δηλωτική δε, και του "πολιτικο - ιδεολογικού", λέει, χαρακτήρα, που θα έχει το συνέδριό τους...

***

Ομως πέραν της παραπάνω... δημοκρατικότατα αναγνώσεως του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, στα προσυνεδριακά θέματα, εξίσου... δημοκρατική είναι η ανάγνωση της ηγετικής ομάδας και σε ό,τι αφορά το περίφημο θέμα της "διαρχίας" (άλλος πρόεδρος του κόμματος, άλλος πρωθυπουργός). Μάλιστα, επιφανή στελέχη του "εκσυγχρονισμού" - όπως ο κ. Πασχαλίδης - έχουν εφεύρει ότι το σχήμα της "διαρχίας", εκτός από "αντικαταστατικό" είναι και "αντισυνταγματικό"... Ο κ. Ρέππας δε, απαντούσε προχτές, πως στα θέματα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ θα τηρηθεί ό,τι προβλέπει το Καταστατικό. Ελα, όμως, που στο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ η "διαρχία" προβλέπεται, όχι σε ένα, αλλά σε δύο άρθρα (άρθρα 55 και 57)! Γεγονός που δεν αποκλείεται κάποια στιγμή η πλευρά Τσοχατζόπουλου να το επικαλεστεί, αν και εφόσον οι "προσυνεννοήσεις" με τον Κ. Σημίτη δεν ευδοκιμήσουν.

***

Βέβαια, θα πει κανείς, αφ' ενός, ότι το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ δικό του είναι και όπως θέλει το διαβάζει. Αφ' ετέρου, ποσώς μας απασχολεί πώς θα ενεργήσουν οι διάφορες εσωκομματικές ομάδες στο μεταξύ τους διαγκωνισμό ενόψει του συνεδρίου τους. Η ενασχόλησή μας περιορίζεται στην υπογράμμιση ενός και μόνο ζητήματος. Του τι εννοούν - όλοι - στο ΠΑΣΟΚ όταν μιλούν για "δημοκρατία". Ακόμα και για τα αυστηρώς εσωτερικά τους θέματα.

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ