Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
Τηλεόραση
Κίτον, ο μοναδικός

Ο εξαιρετικός Μπάστερ Κίτον στην ταινία «Ο στρατηγός», που θα παρουσιάσει η ΝΕΤ στις 22.00
Ο εξαιρετικός Μπάστερ Κίτον στην ταινία «Ο στρατηγός», που θα παρουσιάσει η ΝΕΤ στις 22.00
Απόψε, στις 22.00, η ΝΕΤ θα παρουσιάσει το αριστούργημα του Μπάστερ Κίτον «Ο Στρατηγός», που γυρίστηκε στα 1929. Είναι η ιστορία ενός σιδηροδρομικού υπαλλήλου, κατά την περίοδο του εμφύλιου πολέμου της Αμερικής, ο οποίος διεισδύει στο εχθρικό έδαφος, για να πάρει πίσω την «αγαπημένη» του ατμομηχανή που του έκλεψαν οι κατάσκοποι του αντίπαλου στρατοπέδου.

Ο Μπάστερ Κίτον γεννήθηκε στα 1895 και πέθανε στα 1966, από γονείς πλανόδιους θεατρίνους που τον έβγαλαν στη σκηνή στα τρία του χρόνια. Στα έξι του χρόνια, είχε ήδη εξελιχθεί σε εκπληκτικό ακροβάτη και μίμο, τόσο που κυκλοφορούσε η φήμη ότι δεν ένα παιδί - θαύμα, αλλά ένας νάνος. Το 1917, ο Κίτον εγκατέλειψε τους γονείς του, αρνήθηκε τη δελεαστική προσφορά για να εμφανιστεί σε θεατρική επιθεώρηση και πέρασε στον κινηματογράφο, παίζοντας σε μικρές ταινίες του Φάτι Αρμπκλ. Το 1919 ο παραγωγός Τζόζεφ Σενκ ίδρυσε μια εταιρία για να παράγει μόνο έργα, τα οποία θα ερμήνευε αποκλειστικά ο Μπάστερ Κίτον. Η ερμηνεία του Κίτον χαρακτηρίζεται από εκπληκτική τελειότητα, τόσο στην κινηματογραφική έκφραση, όσο και στην οργάνωση κωμικών σκηνών και την ισορροπιστική ερμηνεία του. Το φαινομενικά ακίνητο πρόσωπό του χαράζεται στην ψυχή των θεατών που ανταποκρίνονται στην πρόκληση. Ηταν ένας καθόλου «φλύαρος» ηθοποιός, θα λέγαμε, ένας άνδρας με σώμα σαν ελατήριο, έτοιμο να τιναχτεί ανά πάσα στιγμή με τρομερό δυναμισμό. Τα έργα του χαρίζουν στο θεατή μια μοναδική εμπειρία, εμπλουτισμένη με την αίσθηση του μοντέρνου και την πληρότητα και την ευφορία μιας νέας αρμονίας.

Από το SEVEN στις 22.15 «Η ιδιωτική ζωή του Ερρίκου του 8ου» του Αλ. Κόρντα.

Μια μεγάλη επιτυχία του προπολεμικού κινηματογράφου, που χάρισε το Οσκαρ στον εξαιρετικό Τσαρλς Λότον.

Από το STAR στις 22.00 «Το ερωτικό αντικείμενο του εγκλήματος» του Χάρολντ Μπέκερ. Ενας αλκοολικός αστυνομικός βάζει αγγελία σε ένα περιοδικό για ερωτικά ραντεβού, προσπαθώντας να παγιδεύσει το δολοφόνο, που επιλέγει τα θύματά του από αυτή τη στήλη. Ομως, θα ερωτευτεί τη βασική ύποπτη, μια νευρωτική γυναίκα με σκοτεινό παρελθόν και θεοσκότεινο παρόν. Πάνω στο μοτίβο του ερωτικού θρίλερ, η ταινία είναι ενδιαφέρουσα, γιατί βασίζεται σε καλό σενάριο, ενώ ο σκηνοθέτης μας προσφέρει μια αισθησιακή ατμόσφαιρα, δοσμένη με χιούμορ και με καλές ερμηνείες. Με τους Αλ Πατσίνο, Ελεν Μπάρκιν και Τζον Γκούτμαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ