Παρασκευή 27 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Οπου Τσιγγάνος κι η μοίρα του...

Η πλημμύρα στο Αργος αποκάλυψε και το μέγεθος της υποκρισίας διαφόρων που κόπτονται για την υπεράσπιση της πολυπολιτισμικότητας

Πλημμυροπαθείς, άστεγοι και περιπλανώμενοι. Αυτή την κατάληξη είχαν περισσότεροι από διακόσιοι Τσιγγάνοι του Νομού Αργολίδας, λόγω της βροχόπτωσης που έπληξε την περιοχή την Τρίτη και της πλημμύρας που επακολούθησε. Οι Τσιγγάνοι παραμένουν αβοήθητοι, αναζητώντας κατάλυμα σε γιαπιά, ενώ κανένας αρμόδιος δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα στήριξής τους, έστω και κατόπιν εορτής.

Οπως αναφέρει, σε σχετικό άρθρο του, στην εφημερίδα "Τα Νέα της Αργολίδας",ο συνάδελφος Γιώργος Αντωνίου,οι περίπου εκατό Τσιγγάνοι που διέμεναν στον καταυλισμό της "Γλυκειάς", έξω από το Ναύπλιο, αναζητούν απεγνωσμένα έστω και πρόχειρη στέγη. Και αυτό γιατί η βροχόπτωση της Τρίτης και η πλημμύρα που ακολούθησε είχαν αποτέλεσμα ο χώρος του καταυλισμού τους να κατακλυστεί με νερά, που σε ορισμένα σημεία η στάθμη τους ξεπέρασε το ένα μέτρο. Ο καταυλισμός τους παραμένει πλημμυρισμένος, ενώ τα υπάρχοντα των Τσιγγάνων έχουν καταστραφεί.

Η εφημερίδα σημειώνει πως την Τρίτη, αφού δεν είχε εξευρεθεί η υπεσχημένη από τη νομαρχία λύση για τη στέγασή τους, οι Τσιγγάνοι αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν σε γήπεδο της περιοχής. Το εγκατέλειψαν, όμως, με την προτροπή του αντιδημάρχου Ναυπλίου Γ. Μπινιάρη και αφού τους δόθηκε υπόσχεση για εξεύρεση άλλης λύσης.

Τελικά ως προτεινόμενη λύση, για προσωρινή τους εγκατάσταση, επιλέχτηκαν από τους αρμόδιους τα εγκαταλειμμένα κτίρια των τουριστικών εγκαταστάσεων της Καραθώνας. Στον ίδιο χώρο στήθηκαν και κάποιες σκηνές.

Στο άρθρο τονίζεται πως το βράδυ της Τρίτης, μια ομάδα περίπου 30 Τσιγγάνων - ανάμεσά τους περίπου 20 παιδιά ηλικίας από ενός μέχρι δέκα ετών - εγκαταστάθηκαν σε οικοδομή της περιοχής "Κούρτη", για να περάσουν τη νύχτα κυριολεκτικά μέσα στα λασπόνερα. Ηδη, αρκετά από τα παιδιά αυτής της ομάδας είναι άρρωστα, αφού την Τρίτη παρέμειναν επί αρκετές ώρες εκτεθειμένα στη βροχή.

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμα πως, λόγω των συνεχών μετακινήσεων για την εξεύρεση στέγης, και τα λίγα παιδιά των Τσιγγάνων που φοιτούσαν σε σχολεία της περιοχής, αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν.

Επιπλέον, καταγγέλλει ότι η βοήθεια που υποσχέθηκε να δώσει η νομαρχία παραμένει κενό γράμμα. Πως οι σκηνές του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας για τους πλημμυροπαθείς, που ήρθαν στην περιοχή με παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού (παράρτημα Αργους), μένουν αχρησιμοποίητες. Πως μερικές μόνο δόθηκαν στους πλημμυροπαθείς Τσιγγάνους, χωρίς όμως να τους υποδείξει κανείς τον τρόπο που τοποθετούνται.

Πως από την Τρίτη ορισμένοι Τσιγγάνοι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν στέγη σε άλλες περιοχές της Αργολίδας, αλλά και σε γειτονικούς νομούς, ενώ άλλοι έφυγαν για την Αθήνα. Πως πολλοί κοιμούνται, πλέον, σε γιαπιά, είτε γύρισαν στον καταυλισμό της "Γλυκειάς", όπου αγωνίζονται μόνοι τους με τα στάσιμα νερά.

Τέλος, πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν πως άστεγοι είναι άλλοι εκατό Τσιγγάνοι, που διέμεναν σε καταυλισμό στην περιοχή "Καρακάζα", στα βόρεια της Ν. Κίου. Και αυτός ο καταυλισμός πλημμύρισε μετά τη βροχόπτωση της Τρίτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ