Κυριακή 29 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
Η "Τρίχρονη Εποποιία του ΔΣΕ"

Ενα βιβλίο πατριωτικής διαπαιδαγώγησης και ηρωικής αντίστασης

Στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ πρόσφατα παρουσιάστηκε το βιβλίο "Η τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας". Ομιλητές ήσαν οι: Σαμαράς καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Τ. Τσίγκας,αρχισυντάκτης του "Ριζοσπάστη", Χρ. Τσιντζιλώνης,υπεύθυνος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, Χρυσούλα Γκόγκογλου,μαχήτρια του ΔΣΕ.

Αν μου δινόταν ο λόγος για μια σύντομη παρέμβαση, θα έλεγα τούτα πάνω - κάτω:

  • "Ο όρκος μένει πάντα ένας...". Ο όρκος που δόθηκε πριν απ' το ΔΣΕ, κι ύστερα από αυτόν, μέχρι και σήμερα κι ως ότου γίνουν πραγματικότητα τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης! Να επικρατήσει και να εδραιωθεί η ειρήνη στην περιοχή μας και στον κόσμο ολόκληρο... Να εξασφαλιστεί ολοκληρωμένη η εθνική μας ανεξαρτησία και η λαϊκή κυριαρχία. Να επικρατήσει η κοινωνική δικαιοσύνη, στη χώρα μας και στην περιοχή.
  • Η συγγραφή και η έκδοση αυτού του βιβλίου αποτελεί απλόκαι εκπλήρωση χρέους, όχι μόνο στους ηρωικούς νεκρούς. Αποτελεί χρέος στον ελληνικό λαό, που, με το αίμα των καλύτερων παιδιών του, γράφτηκε για πρώτη φορά αυτή η ιστορία, ενάντια στην ιμπεριαλιστική κατοχή της μεταβαρκιζιανής τρομοκρατίας.
  • Δεν αρκεί μόνο να γραφτεί - όπως γράφτηκε η ιστορία - χρέος όλων των πατριωτικών δυνάμεων είναι να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια. Να την υπερασπιστούμε με όλες τις πνευματικές και ηθικές μας δυνάμεις. Να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια, που διαπερνά όλο το βιβλίο... Να υπεραπιστούμε την αλήθεια και το δίκαιο ενάντια στην παραπλάνηση και διαστρέβλωση από τους ξένους και ντόπιους εχθρούς του λαούς μας, που μόνο με το ψέμα, την αδικία, τη βία, το ξεπούλημα των πάντων και την εξαγορά συνειδήσεων, διατηρούν το καθεστώς της υποτέλειας, της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, μπορούν να κυβερνούν.
  • Βιβλία σαν αυτό, πέρα απ' όλα τ' άλλα, αποτελούν πηγή πατριωτικής και αγωνιστικής διαπαιδαγώγησης, ταξικής συνειδητοποίησης και ηρωικής ανάτασης για τις νέες γενιές. Το ίδιο και καλύτερα τα βιβλία για το Δεκέμβρη και την Εθνική Αντίσταση. Το βιβλίο αυτό - είναι απόλυτα σωστό - δεν πρέπει να λείψει απ' τη βιβλιοθήκη κανενός μορφωμένου ανθρώπου. Κάτι περισσότερο, θα έλεγα, σαν αγωνιστής και συγγραφέας: "Η Τρίχρονη Εποποιία του ΔΣΕ" πρέπει να πλουτίσει όλες τις δημοτικές, κοινοτικές, σχολικές, πολιτιστικές βιβλιοθήκες της πατρίδας μας. Και για τούτο ο "Ριζοσπάστης" και η "Σύγχρονη Εποχή" οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή.

ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΚΕΠΕΣΗΣ

Επίτιμος Πρόεδρος ΕΕΛ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ