Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Ο Σαρίφ στις ΗΠΑ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Με καθυστέρηση ενός μήνα, ο Πακιστανός πρωθυπουργός αναχώρησε χθες για διήμερο ταξίδι στην Ουάσιγκτον, όπου θα αναζητήσει ενεργότερη αμερικανική στήριξη και θα εγείρει ζήτημα "μεσολάβησης" στο Κασμίρ.

"Θα υπογραμμίσω την ανάγκη μεγαλύτερης διεθνούς προσοχής στην επίλυση της διαφιλονικίας (του Κασμίρ)" δήλωσε ο Σαρίφ, χαρακτηρίζοντας το διμερές αυτό πρόβλημα Πακιστάν - Ινδίας "τη ρίζα της έντασης και της αβεβαιότητας στη Νότια Ασία".

Η Ινδία πάντως έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί κάθε είδους "διαμεσολάβηση", πολλώ μάλλον των ΗΠΑ, που έχουν έντονο γεωπολιτικό συμφέρον στην περιοχή.

Η επίσκεψη Σαρίφ στις ΗΠΑ, εξέφρασε την εκτίμηση μια πρώην πρέσβειρα του Πακιστάν στις ΗΠΑ με άρθρο της στην αγγλόφωνη "The News" του Πακιστάν, σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον "ελπίζει σε πρόοδο όσον αφορά την πολιτική μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων από πλευράς Πακιστάν".

Οι ΗΠΑ αναμένεται ότι θα αποκορυφώσουν τις πιέσεις τους προς το Πακιστάν να υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων (NPT), αλλά ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ είναι βέβαιο ότι θα συνδέσει κάτι τέτοιο με την πλήρη άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους μετά τις πυρηνικές δοκιμές το Μάη από Ινδία και Πακιστάν στις δύο χώρες.

Νωρίτερα, το Νοέμβρη, ο Μπιλ Κλίντον ήρε, μετά από έγκριση του Κογκρέσου, κάποιες από τις κυρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ