Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Μαζικές απολύσεις στη "Βόλβο"

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Τα προσδοκώμενα κέρδη για αυτό το έτος, της μεγάλης σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας "Βόλβο", ήταν λίγο μικρότερα από τα αναμενόμενα και προκειμένου να μειωθεί το κόστος, σε μία αγορά που φαίνεται αποδυναμωμένη, η διοίκηση της "Βόλβο" ανακοίνωσε χτες την απόλυση 6.000 εργαζομένων της, ως το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την αύξηση... του κέρδους φυσικά.

Από τους 6.000 εργαζομένους που οδηγούνται στο ταμείο ανεργίας (περίπου 2.600 εργαζόμενοι βρίσκονται στη Σουηδία και 2.700 στο εξωτερικό, ενώ πρόκειται και για 700 συμβούλους). Οι περισσότερες απολύσεις θα γίνουν στα μέσα του επόμενου χρόνου.

Οι προθέσεις της διοίκησης της αυτοκινητοβιομηχανίας είχαν γίνει γνωστές από την αρχή του χρόνου, όταν καθημερινή σουηδική εφημερίδα σε δημοσίευμά της είχε αναφέρει ότι πρόκειται να απολυθούν περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι, αλλά τότε η "Βόλβο" είχε μεν ανακοινώσει ότι πρόκειται να μειώσει το προσωπικό της, αλλά χωρίς να επιβεβαιώνει το χρόνο και τον αριθμό αυτών. Ακολούθησε η ανακοίνωση της εταιρίας που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 21 Οκτώβρη, για την οικονομική χρήση των εννέα πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους, αναφερόταν πως τα έσοδά της ήταν χαμηλότερα του αναμενομένου και υποστηριζόταν ότι θα απαιτηθεί περιορισμός του κόστους. Σύμφωνα με αυτή την ανακοίνωση τα κέρδη της εταιρίας τους πρώτους εννέα μήνες του χρόνου ήταν 7,79 δισεκατομμύρια κορόνες, κάτω από τις προσδοκίες για 8,10 δισεκατομμύρια κορόνες, ενώ η μετοχή της εταιρίας από τις 279 κορόνες που έφθασε στις 20 Ιούλη, έπεσε στις 154 στις 8 Οκτώβρη.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Λέιφ Γιόχανσον,"τα έσοδα της εταιρίας είναι ανεπαρκή και πρέπει να ληφθούν τώρα μέτρα για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της "Βόλβο" μακροπρόθεσμα", ενώ διευκρινίζεται ότι με τα μέτρα αυτά θα εξοικονομηθούν περί τα τρία δισεκατομμύρια κορόνες (περίπου 367,9 εκατομμύρια δολάρια).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ