• Εσπευσμένα η κυβέρνηση έφερε για συζήτηση το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
  • Μ. Κωστόπουλος: Να αποσυρθεί γιατί θίγει κατακτήσεις των εργαζομένων
  • - Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει από τη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο και έτσι παρά το γεγονός ότι δόθηκε στους βουλευτές μόλις την Παρασκευή, η συζήτησή του άρχισε... - 1998-12-02 00:00:00.0"/>
  • Εσπευσμένα η κυβέρνηση έφερε για συζήτηση το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
  • Μ. Κωστόπουλος: Να αποσυρθεί γιατί θίγει κατακτήσεις των εργαζομένων
  • - Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει από τη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο και έτσι παρά το γεγονός ότι δόθηκε στους βουλευτές μόλις την Παρασκευή, η συζήτησή του άρχισε... - 1998-12-02 00:00:00.0" /> Συνοπτικές διαδικασίες με θύματα τους εργαζόμενους | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 3
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    "ΜΙΝΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ"
    Συνοπτικές διαδικασίες με θύματα τους εργαζόμενους
    • Εσπευσμένα η κυβέρνηση έφερε για συζήτηση το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
    • Μ. Κωστόπουλος: Να αποσυρθεί γιατί θίγει κατακτήσεις των εργαζομένων

    Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει από τη Βουλή το "μίνι ασφαλιστικό" νομοσχέδιο και έτσι παρά το γεγονός ότι δόθηκε στους βουλευτές μόλις την Παρασκευή, η συζήτησή του άρχισε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

    Η εμμονή αυτή της κυβέρνησης συνάντησε την αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο δόθηκε στη δημοσιότητα εδώ και ένα μήνα και άρα οι βουλευτές όφειλαν να είναι ενημερωμένοι για τις διατάξεις του.

    Κατά τον υπουργό, όπως προκύπτει από την τοποθέτησή του στην επιτροπή, το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα του "κοινωνικού διαλόγου" και αποτελεί μέρος ενός "ολοκληρωμένου μεταρρυθμιστικού σχεδίου". Ισχυρίστηκε ότι με τις διατάξεις του δε δημιουργούνται αδικίες ενώ αναφερόμενος στους αντιασφαλιστικούς νόμους των κυβερνήσεων της ΝΔ τους χαρακτήρισε ως μία προσπάθεια "ανάσας και νοικοκυρέματος" του ασφαλιστικού συστήματος. Προανήγγειλε δε ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχει ανακοινωθεί νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας σύμφωνα με το οποίο οι δικαιούχοι του θα μπορούν να αγοράζουν σπίτια με τη μέθοδο του "Λίζινγκ" (χρονομίσθωση).

    Κατακρίνοντας την τακτική της κυβέρνησης για την εσπευσμένη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του ΚΚΕ, βουλευτής Μ. Κωστόπουλος, τόνισε ότι ο πραξικοπηματικός τρόπος που ακολουθεί η κυβέρνηση δείχνει την αγωνία της να το περάσει γρήγορα για να μην προλάβουν να αντιδράσουν αυτοί που "καίγονται" από τις ρυθμίσεις του. Στην κατεύθυνση αυτή χρησιμοποιήθηκε και η γνωστή ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) η οποία μέσα σε δύο μόλις μέρες πρόλαβε και "μελέτησε" το πολυσέλιδο νομοσχέδιο και το έκρινε θετικό. Τα όποια "δολώματα" υπάρχουν στο νομοσχέδιο δεν είναι αρκετά για να το κρίνουμε θετικά, είπε ο βουλευτής καλώντας την κυβέρνηση να το αποσύρει και ναπραγματοποιήσει μια γόνιμη συζήτηση με τους εργαζόμενους οι οποίοι στο κάτω - κάτω είναι και τα θύματα των ασφαλιστικών νομοσχεδίων.

    Τοποθετούμενος στις συγκεκριμένες διατάξεις και συγκεκριμένα στην ενοποίηση των ταμείων, είπε ότι μία τέτοια διαδικασία δεν είναι αφηρημένη και ουδέτερη έννοια. Εάν η κυβέρνηση δε βάλει το χέρι στην τσέπη των "εχόντων και κατεχόντων" για να ενισχυθούν τα ταμεία, τότε η διαδικασία της ενοποίησης θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα για τους ασφαλισμένους. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που γίνεται με το Ταμείο των Αυτοαπασχολούμενων στο οποίο για το 70% των ασφαλισμένων του ΤΣΑ που παίρνουν σύνταξη πάνω από 92.000 δρχ. δεν προβλέπεται καμία ρύθμιση και έτσι παγώνουν οι συντάξεις τους.

    Οσον αφορά τα επικουρικά ταμεία, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να τα θίγει, γιατί αυτά είναι των ίδιων των εργαζόμενων για να συμπληρώνουν τις πενιχρές τους συντάξεις. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι το επικουρικό των τελωνειακών χρηματοδοτείται από τις υπερωρίες των ίδιων των εργαζομένων. Ζήτησε να αξιοποιούν τα ίδια τα ταμεία τα αποθεματικά τους και όχι να σπρώχνονται στον "τζόγο" του χρηματιστηρίου διακυβεύοντας έτσι την περιουσία τους ενώ πρότεινε στη διοίκηση των ταμείων να έχουν την πλειοψηφία οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

    Ο Μ. Κωστόπουλος είπε ότι με το νομοσχέδιο πετσοκόβονται οι συντάξεις θανάτου, πρότεινε αντί για το επίδομα ελεημοσύνης του ΕΚΑΣ να συνδεθεί η κατώτατη σύνταξη με τα 20 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη ενώ χαρακτήρισε γενικόλογη τη διάταξη για την κατάργηση του ταμείου των "εργατοπατέρων".

    Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ επειδή είναι "πρόχειρο και αποσπασματικό" ενώ διαφώνησαν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ