Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραδίδουν και τη ΔΕΗ άνευ όρων στους ιδιώτες

Το 5ετές πρόγραμμα της ΔΕΗ, που τέθηκε χτες για έγκριση στο ΔΣ της επιχείρησης, προβλέπει ότι το "άνοιγμα της αγοράς" σε ποσοστό 33%, που προβλεπόταν αρχικά για το 2007 θα γίνει το 2001. Αυτό σημαίνει ότι από το 2001 η ΔΕΗ προσφέρει στους ιδιώτες πάνω από 6.000 καταναλωτές

Την άνευ όρων παράδοση της ΔΕΗ στα ευρωπαϊκά μεγαλοσυμφέροντα, αποφάσισαν διοίκηση της επιχείρησης και κυβέρνηση, προχωρώντας ακόμη πιο πέρα και από τις φιλελεύθερες επιλογές των Βρυξελλών. Αυτό προκύπτει από το 5ετές πρόγραμμα της ΔΕΗ, που τέθηκε υπό έγκριση στο χτεσινό ΔΣ της επιχείρησης. Το πρόγραμμα αυτό, μεταξύ άλλων προβλέπει ότι το "άνοιγμα της αγοράς" σε ποσοστό 33% που προβλεπόταν να γίνει το 2007 - δηλαδή στην τρίτη φάση της απελευθέρωσης - θα γίνει το 2001. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από το 2001 η ΔΕΗ προσφέρει στους ιδιώτες πάνω από 6.000 καταναλωτές, στους οποίους δίνει το δικαίωμα της επιλεξιμότητας, δηλαδή της δυνατότητας να προμηθεύονται ρεύμα και από άλλους παραγωγούς.

Οι αποκαλούμενοι "επιλέξιμοι καταναλωτές" (καταναλωτές υψηλής τάσης) στην Ελλάδα είναι μόλις 23% με συνολική ετήσια κατανάλωση 6.200 GWh περίπου. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι "επιλέξιμοι καταναλωτές" δεν καλύπτουν το 25% της συνολικής κατανάλωσης που απαιτεί Οδηγία των Βρυξελλών για την απελευθέρωση και με το πρόσχημα την ανάγκη κάλυψης του σχετικού ποσοστού, η ΔΕΗ χαρίζει εν δυνάμει το σύνολο των καταναλωτών μέσης τάσης στους ιδιώτες, που αριθμούν τους 6.000.Αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΗ εκτιμούν ότι κριτήριο διαφοροποίησης μπορεί να μπει στους καταναλωτές μέσης τάσης και αυτό είναι η ισχύς του ρεύματος, κάτι που θα περιόριζε τον αριθμό των καταναλωτών στο ποσοστό που απαιτεί η Οδηγία, χωρίς να είναι απαραίτητο να απελευθερωθεί στην πρώτη φάση το 33% της κατανάλωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η ΔΕΗ:

  • Εκτιμά ότι με το μέτρο αυτό, "υπερβαίνει τις απαιτήσεις της Οδηγίας, ενδεχομένως ακόμη και για το τρίτο στάδιο".
  • Δεν κρύβει πως η ΠΕΣΙΝΕ και η ΛΑΡΚΟ, αν και έχουν το δικαίωμα επιλεξιμότητας, δεν πρόκειται να το ασκήσουν, λόγω των προνομιακών τιμών αγοράς από τη ΔΕΗ. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει τη στήριξη της γαλλικής πολυεθνικής από την κυβέρνηση από τη μια και από την άλλη αυτοαναιρεί το επιχείρημα της ανταγωνιστικότητας που επικαλούνται στο καθεστώς της απελευθέρωσης.

Ενδεικτικό, ακόμη, για το πώς εννοεί η ΔΕΗ την "ανταγωνιστικότητα", είναι η εκτίμησή της πως η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού θα έχει επιπτώσεις στα "συνολικά έσοδα και στο καθαρό προϊόν εκμετάλλευσης, λόγω της απομάκρυνσης πελατών της που θα ασκήσουν το δικαίωμα επιλεξιμότητάς τους" καθώς και ότι θα έχει επιπτώσεις "στο Αναπτυξιακό της πρόγραμμα, το οποίο ενδεχομένως θα χρειαστεί προσαρμογές... ". Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ήδη η ΔΕΗ περιόρισε το προγράμμά της, από 10ετές σε 5ετές.

Αυτό, που βέβαια δε λέει η ΔΕΗ και η κυβέρνηση είναι το ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα της απελευθέρωσης. Είναι γεγονός και προκύπτει αυτονόητα ότι, το κόστος της απελευθέρωσης θα το πληρώσουν οι οικιακοί καταναλωτές, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα τιμολόγια, προκειμένου η ΔΕΗ να αντικαταστήσει τα απολεσθέντα έσοδα από τους πελάτες και τα οποία είναι απαραίτητα για τη συντήρηση των δικτύων της επιχείρησης και την απόσβεση των επενδύσεών της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ