Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση των κατοίκων για τη διάσωση του ΘΩΝ

Οι τεράστιες ευθύνες της δημοτικής αρχής της Αθήνας αναφορικά με την προσπάθεια τσιμεντοποίησης του κτήματος ΘΩΝ στους Αμπελόκηπους αναδείχτηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενημερώθηκε από κατοίκους της περιοχής των Αμπελοκήπων, οι οποίοι παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, για την προσπάθεια τσιμεντοποίησης του κτήματος από τον εργολάβο Μπ. Βωβό.Οπως τόνισε ο Μιχ. Ζωίδης,γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων, από τα 8 στρέμματα του κτήματος στα 4,2 χτίζεται κτίριο από τον μεγαλοεργολάβο. Τα άλλα 3,8 αποτελούν συνιδιοκτησία του Ασύλου Ανιάτων, του νοσοκομείου Σωτηρία και του γηροκομείου Αθηνών και όπως είπε: "πρόθεση των συνιδιοκτητών είναι να πουληθούν. Για το λόγο αυτό προκήρυξαν πριν ένα μήνα δημοπρασία, η οποία δεν τελεσφόρησε κατόπιν παρέμβασης των κατοίκων που αντιδρούν στην οικοδόμηση του χώρου".

Αίτημα των κατοίκων είναι και τα 8 στρέμματα να αξιοποιηθούν ως λειτουργικό πράσινο και σε ένα τμήμα τους να κατασκευαστεί σχολείο. Ενημέρωσαν τους νομαρχιακούς συμβούλους για την ομόφωνη απόφαση που είχε πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας το 1979, για να χαρακτηριστεί όλος ο χώρος, ως χώρος πρασίνου και κέντρου νεότητας.Οπως τόνισαν, ο δήμος ζήτησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ να εγκρίνει την πρότασή του, κάτι που δεν έγινε. Σημείωσαν ότι εδώ και τρεις μήνες ο εργολάβος κάνει εργασίες οικοδόμησης των 4,2 στρεμμάτων, ότι το 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων έχει πάρει απόφαση υπέρ του αιτήματος των κατοίκων, αλλά και ότι η δημοτική αρχή της Αθήνας σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε να κινηθεί μόνο για τη διάσωση των 3,8 στρεμμάτων.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θ. Κατριβάνος είπε ότι ο δήμος μπορεί να παίρνει ομόφωνες αποφάσεις για τη διάσωση χώρων, αλλά να μην ενεργοποιείται για την υλοποίησή τους! Και η αιτιολογία που παρουσίασε, για να στηρίξει τη λογική αυτή ο από 1.1.1999 νομάρχης Αθήνας; Προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στους ιδιοκτήτες των χώρων αυτών! Συμπλήρωσε ακόμα ότι ο δήμος έπρεπε να κινηθεί, για να αλλάξει η χρήση του χώρου, να σταματήσει δηλαδή να θεωρείται οικοδομήσιμος.

Και ο νομάρχης Αθήνας Δημ. Ευσταθιάδης υπογράμμισε πως αν η δημοτική αρχή ήθελε, μπορούσε να αλλάξει τη χρήση του χώρου και πως η όλη προσπάθεια των κατοίκων πρέπει να γίνει ώστε να στραφεί η δημοτική αρχή σε αλλαγή χρήσης έστω και τώρα.

Από την πλευρά της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ),ο νομαρχιακός σύμβουλος Χρ. Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, όχι μόνο δε γνωστοποίησε το πώς εκδόθηκε η οικοδομική άδεια στον Βωβό από το πολεοδομικό γραφείο του δήμου, αλλά προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα. Δηλαδή εξέλεξε επιτροπή που θα εξετάσει τα περί αξιοποίησης των υπολοίπων 3,8 στρεμμάτων. "Είναι σαν να αποδέχεται η δημοτική αρχή την τσιμεντοποίηση του μισού κτήματος από τον Βωβό και εμμέσως επιβεβαιώνει την ατασθαλία στην έκδοση της σχετικής οικοδομικής άδειας που εκδόθηκε για να φτιάξει ο μεγαλοεργολάβος το τερατούργημά του",τόνισε χαρακτηριστικά.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο μετά τη χτεσινή ενημερωτική συζήτηση με τους κατοίκους αποφάσισε να ασχοληθεί διεξοδικά με το ζήτημα τόσο η επιτροπή πολεοδομίας της νομαρχίας όσο και το ίδιο στην επόμενη συνεδρίασή του και να εξετάσει τους τρόπους παρέμβασής του ώστε να μην οικοδομηθεί το κτήμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ