Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υπερασπίζονται τη λαϊκή μας παράδοση

Η "Συντονιστική Επιτροπή Τοπικών Οργανώσεων Ελλάδας" (ΣΕΤΟΕ) διοργάνωσε, το περασμένο Σάββατο, ημερίδα - συνέδριο με θέμα "Επιστροφή στις ρίζες μας".Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την εισήγηση του προέδρου της ΣΕΤΟΕ Δημήτρη Χιουρέα,ο οποίος αναφέρθηκε στις "Ρίζες μας" και την ιδεολογική θωράκιση, τους σημερινούς κινδύνους αλλοτρίωσης της εθνικής μας ταυτότητας. Επίσης αναφέρθηκε στις "μικρές πιστώσεις του προϋπολογισμού για τον Πολιτισμό από τις οποίες μάλιστα ένα μεγάλο μέρος απορροφάται από προσπάθειες υψηλού πολιτιστικού επιπέδου, που λίγες φορές έχουν σχέση με την προβολή της πολιτιστικής μας παράδοσης. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, οι εκδηλώσεις των Αποδημικών Οργανώσεων, θεωρούνται περιφρονητικά "χωριάτικα πανηγύρια των επαρχιωτών"". Τόνισε επίσης ότι "η παραδοσιακή υποδομή είναι προϋπόθεση του πνευματικού ανθρώπου και του πατριώτη - αγωνιστή".

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι κομμάτων από το ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΚΚΙ κλπ. Από μέρους του ΚΚΕ,ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,χαιρέτισε όλους τους τοπικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες που κρατούν ζωντανούς τους δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα τους, αναπτύσσοντας μια κοινωνική δραστηριότητα με άξονα τα προβλήματα και τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε περιοχής, αλλά και συμβάλλοντας στην κοινωνική και πολιτιστική συνοχή της χώρας μας. "Δράσεις, όπως αυτές των συλλόγων σας, μπορούν να γίνουν κύτταρα αναζωογόνησης της λαϊκής παρέμβασης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διατήρηση και την υπεράσπιση του πλούτου της πολιτιστικής μας παράδοσης και την ανάπτυξη της ζωντανής, σύγχρονης πολιτιστικής μας ταυτότητας", τόνισε ο Στρατής Κόρακας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε κάποιες κυρίαρχες απόψεις, που "ουσιαστικά καταλήγουν στην εκτίμηση ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική φάση παγκοσμιοποίησης, "όπου έχει σημάνει το τέλος της κάθε ζωντανής παράδοσης και των εθνικών πολιτισμών". Οτι η παράδοση "είναι πια για τα μουσεία" και ότι κάθε προσπάθεια για τη δημιουργική αναζωογόνηση και διατήρησή τους "δεν αποτελεί παρά ένα ασύμφορο, μη ανταποδοτικό κόστος". Αυτή η άποψη εκτός του ότι δεν έχει καμιά επιστημονική βάση και προέρχεται καθαρά από μια λογιστική ανάγκη άμεσης και γρήγορης ανταγωνιστικής παγκοσμιοποίησης των οικονομιών, στην ουσία της αποτελεί απειλή για το μέλλον.Το ζητούμενο είναι, με βάση την ουσιαστική αξιοποίηση του παρελθόντος, να προχωράμε στη δημιουργική σύνθεση του σημερινού, σύγχρονου πολιτισμού μας. Η γνώση της παράδοσης, η εκτίμησή της στις πραγματικές της διαστάσεις και η δημιουργική αξιοποίησή της αποτελούν ασφαλιστικές δικλείδες για την ανάπτυξη και υπεράσπιση του πολιτισμού μας".

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με ομιλίες εκπροσώπων των οργανώσεων κατά γεωγραφικό διαμέρισμα: Αιγαίο, Ηπειρος, Θεσσαλία, Θράκη, Ιόνιο, Κρήτη, Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά, Εύβοια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ