Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Ζητά επίσημα πολιτικό άσυλο ο "Απο"

ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Είναι επίσημο: ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν ζητεί από την ιταλική κυβέρνηση πολιτικό άσυλο. Προκειμένου να επιδιώξει πολιτική λύση στο ζήτημα που στοιχειώνει επί 14ετία την Τουρκία και να "σταματήσει τη γενοκτονία του λαού" του. Ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα τηρούσε πάντως έως χθες το βράδυ διακριτική, διακριτικότατη σιωπή...

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλέστηκε δημοσίευμα της ιταλικής απογευματινής εφημερίδας "Κοριέρε", η αίτηση που κατατέθηκε πριν μερικές ημέρες στην επιτροπή του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, η οποία εξετάζει τις αιτήσεις πολιτικού ασύλου, θα εξεταστεί την 22α Δεκεμβρίου.

Ακριβώς αυτό είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή τη βδομάδα η υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Ντ' Αλέμα, Ρόζα Ρούσο Τζερβολίνο.

Ο Οτσαλάν αναφέρει στην αίτησή του: "Οι Κούρδοι δεν είχαν άλλη επιλογή από την αντίσταση. Παρά την ιστορία των 2.500 ετών, η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται την ύπαρξη αυτού του λαού και της πολιτιστικής και γλωσσικής του ταυτότητας. Μία στρατιωτική νίκη (κατά της Τουρκίας) παρ' όλο που δεν μπορεί να αποκλειστεί, παραμένει δύσκολη". Εκφράζει για μία ακόμα φορά την ευχή να υπάρξει ειρηνική λύση στο κουρδικό ζήτημα. "Η συνέχιση του δρόμου της στρατιωτικής αντιπαράθεσης θα μας οδηγούσε στην εξαφάνιση", προσθέτει.

"Δημιούργησα το ΡΚΚ για να υπερασπιστώ την ταυτότητα και την ελευθερία του έθνους...". Ζητά, γράφει, πολιτικό άσυλο, "για να συνεχίσει τις πολιτικές δραστηριότητες και για να είναι πιο ελεύθερος στην Ευρώπη σεβόμενος τους ιταλικούς νόμους". Παραδέχεται ότι έχει ευθύνη στη διαμάχη με την Τουρκία, αλλά αρνείται την ετικέτα του τρομοκράτη. "Μπορώ να αποδείξω το αντίθετο", λέει.

Η αναφορά του Οτσαλάν στην "ετικέτα" του τρομοκράτη πιθανότατα αποτελεί έμμεση απάντηση στον Ιταλό πρωθυπουργό Ντ' Αλέμα, ο οποίος τη Δευτέρα αναφέρθηκε στον Κούρδο ηγέτη λέγοντας πως "συλλάβαμε αυτόν τον τρομοκράτη... κανείς δεν ήξερε πώς να το κάνει", προσθέτοντας ότι"πρέπει να περάσει από δίκη".

Απρόβλεπτη απόληξη

Με τις τουρκικές πιέσεις στο αποκορύφωμά τους, την αμερικανική πολιτική αποσαφηνισμένη ("πρέπει να δικαστεί ο Οτσαλάν") και την Ευρώπη να τηρεί πολιτική (αν)ίσων αποστάσεων, ενώ η "διστακτικότητα" της Ρώμης παραμένει, είναι μάλλον επισφαλές να επιχειρηθεί οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση.

Χθες έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες, από γερμανική διπλωματική πηγή, ότι η υπόθεση Οτσαλάν είναι πολύ πιθανό να συζητηθεί σήμερα (Πέμπτη) στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το αντικείμενο αυτής της συζήτησης δεν μπορεί να είναι άλλο από την εξέταση της ιταλογερμανικής πρότασης περί συστάσεως "διεθνούς δικαστηρίου" για να εκδικαστεί η υπόθεση, την οποία πάντως η τουρκική κυβέρνηση (η υπηρεσιακή του Γιλμάζ, αλλά και ο από χθες εντολοδόχος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ) έχουν αποκηρύξει μετά βδελυγμίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ