Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ
"Πολεμικό κλίμα" κατά της απεργίας!

"Παράνομη και καταχρηστική", σύμφωνα με δικαστική απόφαση, γιατί "αποβλέπει στην παρεμπόδιση της κυβέρνησης στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής"! Μπαράζ συκοφαντικών δηλώσεων και απειλών. Εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης! Συνεχίζεται η απεργία

"Εκτός νόμου" (!) τέθηκε από χτες, μετά από προσφυγή της κυβέρνησης και μια ακόμα δικαστική απόφαση - καρμπόν, η απεργία των τελωνειακών κατά του αποδεκατισμού των επικουρικών τους συντάξεων! Και ενώ ο κλάδος επαναβεβαίωσε χτες την απόφασή του να συνεχίσει την κινητοποίηση με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες,η κυβερνητική επίθεση κλιμακώθηκε με μια ομοβροντία δηλώσεων στελεχών της και του ίδιου του πρωθυπουργού, με την προσφυγή στην κινδυνολογία, με νέα εξώδικα, αλλά και με μια φαιά προπαγάνδα, που παραπέμπει ευθέως στον "κοινωνικό αυτοματισμό". Μάλιστα αργά χτες το βράδυ ενισχύθηκαν οι πληροφορίες που φέρουν τα κυβερνητικά επιτελεία να εξετάζουν ακόμα και το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης σε βάρος των τελωνειακών υπαλλήλων.

Χαρακτηριστικό του "οπλοστασίου" που χρησιμοποιείται σε βάρος της κινητοποίησης είναι και το σκεπτικό της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που υπογράφει η δικαστής Σοφία Ντάντου.Σύμφωνα με αυτό, με τις απεργιακές κινητοποιήσεις "πλήττεται άμεσα η εθνική οικονομία του κράτους και οι ζωτικές λειτουργίες αυτής, το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας"!Προς τεκμηρίωση... της βλάβης, αναφέρεται πως "ήδη έχουν εκδηλωθεί προς το υπουργείο Οικονομικών έντονες διαμαρτυρίες από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, τα Επιμελητήρια Λάρισας, Ηρακλείου και Μαγνησίας, την Εταιρία Πετρελαίου...".

Και το αποκορύφωμα: Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με την απόφαση, "αποβλέπουν στην παρεμπόδιση της κυβέρνησης από την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής"!!!

Διά ταύτα... το Δικαστήριο κρίνει ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση "παίρνει καταχρηστικό χαρακτήρα και επομένως παράνομο"!

Στο μεταξύ η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας στις 29 Νοέμβρη, για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, επιβεβαιώθηκε και σε νέα συνεδρίαση χτες το απόγευμα του Γενικού Συμβουλίου, ενώ απορρίφθηκαν οι "βελτιωτικές" προτάσεις του υπουργού Εργασίας για αλλαγές σε επιμέρους ζητήματα στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση χτες το απόγευμα ξαναχτύπησε, στέλνοντας νέο εξώδικο,στο οποίο χαρακτηρίζει "παράνομες και καταχρηστικές" και τις νέες κινητοποιήσεις και απειλεί ουσιαστικά με νέα δικαστική προσφυγή!

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στη Βουλή, επανέλαβε τις "βελτιωτικές" προτάσεις, ωστόσο στη συνέχεια τις αναίρεσε, λέγοντας πως θα γίνει αναλογιστική μελέτη για το νέο ενοποιημένο Ταμείο Αρωγής και τα χρήματα που θα περισσέψουν (!) θα διατεθούν για τη διατήρηση του ύψους των επικουρικών συντάξεων στους τελωνειακούς, τους εφοριακούς και τους υπαλλήλους Πολιτικής Αεροπορίας που παίρνουν μεγαλύτερες συντάξεις. Ξεκαθάρισε για τους υπόλοιπους ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση συντάξεων, μόνο αν συνοδευτεί με αύξηση των εισφορών.

Στο μεταξύ χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς ισχυρίστηκε ότι από την απεργία των τελωνειακών τα χαμένα έσοδα του Νοέμβρη για το δημόσιο είναι 90-100 δισ. δραχμές. Αυτοαναιρούμενος, είπε ότι κάθε μέρα απεργίας χάνονται 6-8 δισ. δραχμές. Να σημειώσουμε ότι το Νοέμβρη οι τελωνειακοί απέργησαν συνολικά πέντε μέρες. Αν και το αίτημα των τελωνειακών είναι η σωτηρία του Ταμείου τους, ο υφυπουργός σα να έπεσε απ' τον ουρανό δήλωσε πως "οι τελωνειακοί, που έχουν ένα πολύ ευνοημένο ταμείο, δεν μπορούν να απεργούν για τις κτιριακές εγκαταστάσεις"!

Εμφανή τα αποτελέσματα της κυβερνητικής αδιαλλαξίας

Τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής έναντι των τελωνειακών είναι ιδιαίτερα εμφανή σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της χώρας, κύρια στα πρατήρια καυσίμων. Ο πανικός που επικράτησε με τα... πολεμικά δελτία ειδήσεων την Κυριακή το βράδυ και τη Δευτέρα το πρωί, έσπρωξε τους πάντες - ακόμα και αυτούς που δεν είχαν άμεση ανάγκη - στα βενζινάδικα, προκειμένου να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους. Το αποτέλεσμα ήταν σταδιακά από τη Δευτέρα το πρωί να αρχίσει να παρατηρείται έντονη έλλειψη σε αμόλυβδη βενζίνη, φαινόμενο το οποίο επεκτάθηκε την Τρίτη το πρωί και στη βενζίνη σούπερ, ενώ η εικόνα χειροτέρευε από ώρα σε ώρα.

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα τα πρατήρια καυσίμων ουσιαστικά παραμένουν κλειστά και μεμονωμένες είναι οι περιπτώσεις που χτες εξακολουθούσαν να διαθέτουν βενζίνη. Εντονες ελλείψεις υπάρχουν και στις υπόλοιπες πόλεις, όπου εκτιμάται ότι και εκεί τα αποθέματα καυσίμων αναμένεται να εξαντληθούν σήμερα, το πολύ αύριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων (2010-03-23 00:00:00.0)
Εξάγγειλαν κινητοποιήσεις την ερχόμενη βδομάδα (2006-03-21 00:00:00.0)
Από Απρίλη η ενιαία αναγραφή τιμών (2005-02-12 00:00:00.0)
Προς διαρκές κλείσιμο των πρατηρίων από αύριο (2003-09-09 00:00:00.0)
Φτηνότερα ως 10 δραχμές τα καύσιμα (2000-12-05 00:00:00.0)
Προς νέες απεργίες (1998-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ