Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Στο στόχαστρο "χαλαρή ψήφος" και Κ. Σημίτης

"Ισοδύναμες" με τις εθνικές εκλογές είναι οι ευρωεκλογές, λέει ο Α. Τσοχατζόπουλος

Η χτεσινή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με θέμα τις ευρωεκλογές, στην οποία συμμετείχαν τόσο κυβερνητικά όσο και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επιφύλαξε δυσάρεστη έκπληξη στον Κ. Σημίτη, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με την κριτική πρωτοκλασάτων... όπως ο Α. Τσοχατζόπουλος, η Β. Παπανδρέου, ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Κ. Λαλιώτης κ.ά., οι οποίοι τοποθετήθηκαν εναντίον της προπαγάνδας περί "χαλαρής ψήφου" στις ευρωεκλογές. Προπαγάνδα στην οποία προέβη πριν μερικές μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και βέβαια, τα πυρά κατά της θεωρίας της "χαλαρής ψήφου" δε στρέφονταν εναντίον του Δ. Ρέππα, αλλά εναντίον του ίδιου του Κ. Σημίτη...

Με ανάλογο τρόπο αντιμετωπίστηκαν στη σύσκεψη (που μέσω της σύνθεσής της επιχειρήθηκε να λάβει χαρακτήρα "ανοίγματος" του πρωθυπουργού προς τις άλλες εσωκομματικές τάσεις ενόψει Συνεδρίου) και τα λεγόμενα από επίσημα χείλη για το ενδεχόμενο να έρθει δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές.

Οι συμμετέχοντες, αφού με τις θέσεις τους απέρριψαν την τακτική Σημίτη - ο οποίος θα ήθελε να μη βρεθεί δέσμιος των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών και γι' αυτό επιδίωξε να προβάλει τη θεωρία της "χαλαρής ψήφου" - κατέληξαν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιμετωπίσει τις ευρωεκλογές ως "δημοψήφισμα" υπέρ της πολιτικής του. Σε αντίθεση, δε, με την ως τώρα διαφαινόμενη τακτική του, πρέπει, όπως ειπώθηκε, να ακολουθηθεί "επιθετική τακτική" με στόχο τη "συστράτευση του ΠΑΣΟΚ" και την "ανάδειξή του σε πρώτο κόμμα".

Κάποιοι επισήμαναν (π.χ. Θ. Τσουκάτος) ότι οι ευρωεκλογές πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης και συστράτευσης στο επερχόμενο Συνέδριο. Από την πλευρά του ο Χρ. Παπουτσής επέμεινε στην ανάγκη να αναδειχτεί το "άλλο" πρόσωπο της ΕΕ και να επιμείνει το ΠΑΣΟΚ στην "εκλαϊκευση των ωφελειών της ΟΝΕ"... Οσο για τον Α. Τσοχατζόπουλο, ζήτησε ευθυγράμμιση του ΠΑΣΟΚ με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο ευρωσοσιαλιστικών κομμάτων και με την προπαγάνδα περί "νέας - "κεντροαριστερής" - Ευρώπης"... Μάλιστα ο τελευταίος υποστήριξε ότι οι ευρωεκλογές ισοδυναμούν με εθνικές εκλογές!

Μετά το τέλος της σύσκεψης (δε λήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για τον πολιτικό σχεδιασμό που θα ακολουθηθεί, ούτε επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες πως επικεφαλής του σχεδιασμού θα τεθεί ο Α. Τσοχατζόπουλος, αφού το θέμα παραπέμφθηκε για την επόμενη συνεδρίαση του ΕΓ), ο Κ. Σημίτης μίλησε για "ουσιαστική και χρήσιμη" συζήτηση... Στις επίσημες δηλώσεις που ακολούθησαν εκ μέρους του Κ. Σκανδαλίδη, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έρθει πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και πως δε θα γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και οι βουλευτικές. "Να τελειώσει αυτό το καλαμπούρι", είπε χαρακτηριστικά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ