Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Δάνειο τριών δισ. από την Παγκόσμια Τράπεζα

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ. -

Τι είχε ζητήσει η Μαλαισία από την Παγκόσμια Τράπεζα τον περασμένο Ιούλη; Ο γρίφος λύθηκε μόλις χτες, δίνοντας τέλος στις φημολογίες: Δάνειο ύψους 3 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση του επί 17 χρόνια πρωθυπουργού Μαχαθίρ Μοχάμεντ το αποκάλυψε χτες, λέγοντας πως ήρθε η ώρα της δανειοδότησης λόγω των δυνατών πληγμάτων που δέχεται η οικονομία της χώρας του από την πρόσφατη ασιατική ...οικονομική γρίπη.

Το μαλαισιανό πρακτορείο ειδήσεων "ΜΠΕΡΝΑΜΑ" μετέδωσε τη σχετική είδηση επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού οικονομικών Μουστάπα Μοχάμεντ. Σύμφωνα με τον υπουργό, τον περασμένο Ιούλη η κυβέρνηση είχε ζητήσει δάνειο δύο δισ. δολαρίων, ενώ προηγουμένως είχε κάνει αίτηση για δάνειο 300 και 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε μια εποχή που η Μαλαισία προσπαθεί να εξασφαλίσει δάνεια από τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία, ο υπουργός σημείωσε ότι σήμερα ήρθε η ώρα δανειοδότησης "μιας που εδώ και καιρό δεν είχαμε ζητήσει τίποτε από την Παγκόσμια Τράπεζα"... Πράγματι, η τελευταία φορά που η Μαλαισία είχε πάρει δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα ήταν το 1994, οπότε ζήτησε το "ταπεινό" ποσό των 70 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Μαλαισία δεν είχε λόγο να ζητήσει δάνειο από το εξωτερικό, μιας που οι ρυθμοί ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης κυμαίνονταν στο 8%. Αλλά από τότε μέχρι πέρσι, οπότε "ενέσκηψε" η ...οικονομική ασιατική γρίπη, η οικονομία άρχισε να δοκιμάζεται και να γίνονται εμφανή τα πρώτα σοβαρά σημάδια ύφεσης.

Χτες, ο γνωστός αμερικανικός επενδυτικός οργανισμός "Μούντις" έδωσε μια μάλλον αρνητική έκθεση, τόσο για την οικονομία της Μαλαισίας, όσο και για πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, προετοιμάζοντας τους επενδυτές για περαιτέρω επιδείνωση των εκεί οικονομικών δεικτών. Στελέχη του "Μούντις" εκτίμησαν πως η χώρα θα χρειαστεί 16,31 δισ. δολάρια για την ανακούφιση του τραπεζικού συστήματος και την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς οι δείχτες ανάπτυξης έπεσαν μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 1998 κατά 8,6%...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ