Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποκτά και το στρατό της

Βρετανία και Γαλλία συμφώνησαν στην ανάγκη στρατιωτικής συνεργασίας των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων

Η Γαλλία και η Βρετανία συμφώνησαν χτες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει διεθνείς κρίσεις με την υποστήριξη αξιόπιστων στρατιωτικών δυνάμεων. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τη συγκρότηση μιας επιπλέον ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής μηχανής, με σκοπό την... εμπέδωση της νέας ευρωπαϊκής τάξης πραγμάτων.

Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας γαλλο-βρετανικής συνόδου κορυφής, με τη συμμετοχή του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ,στο Σεν Μαλό της Νότιας Γαλλίας, υπογραμμίζεται ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να έχει την ικανότητα για αυτόνομη δράση, με την υποστήριξη αξιόπιστων στρατιωτικών δυνάμεων και με τα μέσα να τις χρησιμοποιήσει ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει διεθνείς κρίσεις".

H εξέλιξη αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδιαίτερα στον τομέα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας (ΚΕΠΠΑ). Μέχρι σήμερα η Βρετανία ήταν η μόνη από τις μεγάλες χώρες - μέλη που αντιδρούσε στην προοπτική της στενής στρατιωτικής συνεργασίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε το ΝΑΤΟ. Φαίνεται όμως ότι στα πλαίσια του γενικότερου αναπροσανατολισμού της βρετανικής πολιτικής από την κυβέρνηση Μπλερ, ανοίγει τώρα ο δρόμος και για τη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ίδια ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται πάντως ότι "είναι ευθύνη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αποφασίσει την προοδευτική ανάπτυξη μιας κοινής αμυντικής πολιτικής", υπογραμμίζεται ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να διαθέτει την ικανότητα εκτίμησης των καταστάσεων, των πηγών πληροφόρησης και επίσης πρέπει να έχει την ικανότητα στρατηγικού σχεδιασμού... λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά μέσα της ΔΕΕ και την εξέλιξη των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει επίσης να μπορεί να προσφύγει σε ευρωπαϊκά στρατιωτικά μέσα εντός και εκτός ΝΑΤΟ.

"Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ενισχυμένες στρατιωτικές δυνάμεις που θα υποστηρίζονται από μία ισχυρή και ανταγωνιστική αμυντική βιομηχανία και τεχνολογία", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εχει όμως ιδιαίτερη σημασία και το γεγονός ότι μια τέτοια εξέλιξη σημειώνεται λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης, όπου οι "δεκαπέντε" θα συζητήσουν, μεταξύ των άλλων, και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά το 2000, καθώς και την πορεία επικύρωσης και εφαρμογής της Συνθήκης του Αμστερνταμ, της οποίας ένα σημαντικό μέρος αναφέρεται στην ΚΕΠΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη ...γραμμή της «αντιτρομοκρατίας» (2006-02-18 00:00:00.0)
«Αδιάλλακτος» ο Τ. Μπλερ... (2005-11-30 00:00:00.0)
Προωθούν την «ατζέντα Μπλερ» (2005-06-25 00:00:00.0)
Αναγνώρισε τα κατεχόμενα ο Σολάνα (2002-04-24 00:00:00.0)
Ευρωπαϊκός στρατός στα σκαριά (1998-12-05 00:00:00.0)
Σε "νέα" φάση "ουσιαστικών" διαπραγματεύσεων (1998-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ