Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα εκατομμύρια των εργαζομένων πρώτα θύματα των κρίσεων

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στην Ολομέλεια του ΕΚ για την κρίση στις διεθνείς αγορές

Τη βεβαιότητα ότι οι κρίσεις θα συνεχίζονται όσο η πολιτική και οι συνθήκες που τις εκτρέφουν δεν αλλάζουν, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκθεσης σχετικά με τη διεθνή νομισματική και χρηματοπιστωτική κρίση και τις επιπτώσεις της στην οικονομία της ΕΕ.

Ο Γ. Θεωνάς επισήμανε ότι "η παρατεταμένη χρηματοπιστωτική κρίση, που ξεκίνησε από την Ταϊλάνδη, επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη ΝΑ Ασία, μετά στη Ρωσία και τη Λατινική Αμερική, και χαρακτηρίζεται από απότομες και παρατεταμένες στη γενική τους τάση πτώσεις των αξιών στα χρηματιστήρια, στην ανταλλακτική αξία των νομισμάτων, από την πτώχευση βιομηχανικών επιχειρήσεων. Φοβούνται οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών και το πολυεθνικό κεφάλαιο που είναι άμεσα αναμεμειγμένο σε επιχειρήσεις στις χώρες αυτές ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Στα πλαίσια της προσπάθειας αντιμετώπισης του προβλήματος εντάσσονται και οι σχετικές πρόσφατες αποφάσεις της "Ομάδας των 7", τις οποίες και υιοθετεί η εισηγήτρια, που όμως αδυνατούν να απαντήσουν στην ουσία της κρίσης. Από τη μια αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι η περίφημη παγκοσμιοποίηση με τους όρους που συντελείται υπό την ηγεμονία των μεγάλων πολυεθνικών συμφερόντων μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική για το σύστημα που έχουν διαμορφώσει, από την άλλη επιμένουν στη βασική επιλογή τους, που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, συνίσταται στην ύπαρξη της "παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς που στηρίζεται στην τεχνολογία και επιτρέπει στις επενδύσεις να αναζητούν τη μεγαλύτερη κερδοφορία".

Απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στον έλεγχο των κερδοσκοπικών κινήσεων του κεφαλαίου, που αποτελούν βασικό αποσταθεροποιητικό παράγοντα ιδιαίτερα για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, και που συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα της λογικής του εύκολου, γρήγορου, μέγιστου κέρδους. Απουσιάζει οποιοσδήποτε προβληματισμός σχετικά με την προώθηση παραγωγικών επενδύσεων που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη και τη δημιουργία απασχόλησης". Πριν επιδεινωθεί και επεκταθεί παραπέρα η κρίση, συνέχισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, "τα κράτη - μέλη πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, στήριξη του δημόσιου τομέα και αναπροσανατολισμό των τεράστιων αποθεμάτων ιδιωτικού κεφαλαίου από τη χρηματιστηριακή κερδοσκοπία στην παραγωγική επένδυση. Παράλληλα, η ΕΕ οφείλει να λάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων για το κεφάλαιο". Αναφορικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου απέναντι στις ενδεχόμενες συνέπειες της κρίσης και τον κίνδυνο μεταφοράς της στο εσωτερικό της ΕΕ, ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "μας προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι τα επίσημα όργανα της ΕΕ αρνούνται μέχρι σήμερα να δουν τους κινδύνους που υπάρχουν για παραπέρα επέκταση της κρίσης και για μεταφορά της στο εσωτερικό της ΕΕ καλυπτόμενα πίσω από τη δήθεν σταθερότητα της ζώνης του ΕΥΡΩ. Δεν απαντούν στο πραγματικό γεγονός ότι η εκτεταμένη έκθεση ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών γιγάντων σε χώρες όπως η Ρωσία, και οι χώρες της ΝΑ Ασίας αποτελεί εν δυνάμει βόμβα στην ήδη ευάλωτη ευρωπαϊκή οικονομία. Αγνοούν τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ για επιβράδυνση της ανάπτυξης, προφανώς για να μην ταράξουν την εκτός πραγματικότητας ευφορία για την επικείμενη εισαγωγή του ΕΥΡΩ".

Οδηγούν σε περισσότερη λιτότητα

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε την κατηγορηματική του αντίθεση "σε κάθε προσπάθεια παραπέρα ενίσχυσης των παρεμβατικών αρμοδιοτήτων του ΔΝΤ και των άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι αποδεχόμαστε το σύστημα που διαμόρφωσε η συμφωνία του Bretton Woods. Αλλά τα σχέδια δημιουργίας ενός Συμβουλίου Οικονομικής Ασφάλειας, ανάθεσης αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην Προσωρινή Επιτροπή του ΔΝΤ, ή ακόμα αναγωγής του ιδιωτικού κεφαλαίου σε δανειοδότη ύστατης ανάγκης - μαζί με το ΔΝΤ - στις χώρες που πλήττονται από κρίσεις, όχι μόνο δε θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά θα σημάνουν παραπέρα περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών, επιβολή αυστηρότερων προγραμμάτων λιτότητας στους λαούς, δημιουργία πάνω από τα εθνικά ή και περιφερειακά όργανα, ανεξέλεγκτων υπερσυγκεντρωτικών δομών".

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "εμείς δεν έχουμε αμφιβολία ότι οι κρίσεις θα συνεχίζονται, όσο η πολιτική και οι συνθήκες που τις εκτρέφουν δεν αλλάζουν ουσιαστικά. Τα πρώτα θύματα των κρίσεων αυτών, είναι τα εκατομμύρια των εργαζομένων, που στη συνέχεια καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό των νέων προγραμμάτων λιτότητας και αναδιάρθρωσης. Μόνον αυτοί με τη συντονισμένη πάλη τους σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο, μπορούν να επιβάλουν την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο, την προώθηση μέτρων που θα μειώνουν και στην πορεία θα εξαλείψουν τις αιτίες των φαινομένων αυτών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ