Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αναπτυξιακή λύση ζητά το ΚΚΕ

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του Ν. Γκατζή χτες

Την πλήρη άρνηση της κυβέρνησης να λειτουργήσει το ναυπηγείο Χαλκίδας υπό την ΕΤΒΑ και την απόφασή της να προχωρήσει στην πώλησή του, επανέλαβε χτες, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου.Η υφυπουργός είπε ότι το ναυπηγείο έχει ενοικιαστή και οι θέσεις εργασίας διατηρούνται με "πλαστό τρόπο", γιατί τα χρέη του ενοικιαστή στο ΙΚΑ και την ΕΤΒΑ είναι τεράστια. Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι να πουληθεί το ναυπηγείο σε "φερέγγυο επενδυτή".

Ο Ν. Γκατζής στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η περιοχή βασανίζεται από την ανεργία και εάν υπάρξει ένα ακόμα πλήγμα, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής θα βρεθούν σε άσχημη κατάσταση.

Πρέπει, είπε, να υπάρξει μια αναπτυξιακή λύση, έστω και μέσω της ΕΤΒΑ, και τόνισε: "Το ερώτημα είναι θα συνεχίσουν τα ναυπηγεία να λειτουργούν ως τέτοια; Το λέω γιατί με τον όρο που βάζετε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς, υπάρχει ο κίνδυνος να πουληθούν ως οικόπεδο μαζί με τα κτίρια, για να εκμεταλλευτεί ο καινούριος αγοραστής το λιμάνι. Αυτή, λοιπόν, είναι η ανησυχία των εργαζομένων, αν δηλαδή θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν ναυπηγείο, με τον άλφα ή βήτα τρόπο είτε πουληθούν είτε όχι. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να έχουν δουλιά;".

Η κυβέρνηση, όμως, κατέληξε, ακολουθεί άλλη πορεία και ξεπουλάει και αυτήν την επιχείρηση. "Θεωρούμε, είπε, πως πρέπει έτσι και αλλιώς η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί είτε με την ΕΤΒΑ είτε με άλλον αγοραστή. Σημασία έχει να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, η αναπτυξιακή πορεία της επιχείρησης, έτσι ώστε να κατοχυρώνει τα συμφέροντα των εργαζομένων".

Στη δευτερολογία της η υφυπουργός απέκλεισε την περίπτωση λειτουργίας των ναυπηγείων από την ΕΤΒΑ και είπε ότι ο όρος της προκήρυξης προς τον αγοραστή είναι "για μια πενταετία να λειτουργούν σαν νέο ναυπηγοεπισκευαστικό σύνολο με πολλές δραστηριότητες εκ των οποίων κυρίαρχη θα είναι το ναυπηγείο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ