Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Φύλλο πορείας" στους τελωνειακούς!

Στο έσχατο μέτρο κατά του απεργιακού δικαιώματος προχώρησε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προχωρώντας στην επιστράτευση των απεργών τελωνειακών υπαλλήλων

Την πολιτική επιστράτευση των τελωνειακών, το έσχατο αντιδημοκρατικό μέτρο κατά του δικαιώματος της απεργίας - όπως είχε προαποφασιστεί στη διυπουργική επιτροπή κρίσεων προχτές το βράδυ - ανακοίνωσε επίσημα χτες η κυβέρνηση, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα μια έξαρση του αυταρχισμού συνολικά κατά του λαϊκού κινήματος. Πρόκειται για την τελευταία πράξη στην τρομοκρατική απεργοσπαστική επίθεση που εξαπολύθηκε από την πρώτη στιγμή της απεργίας. Η πολεμική επιχείρηση κατά των απεργών, εντάθηκε από νωρίς χτες το πρωί, με τη δεύτερη κατά σειρά και συνάμα πρωτοφανή απαγορευτική δικαστική απόφαση και τις επανωτές συλλήψεις έξι απεργών στον Ασπρόπυργο.

Την επίσημη ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης έκανε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Το "πράσινο φως" δόθηκε νωρίτερα, το πρωί, με τη νέα δικαστική απόφαση που έθετε εκτός νόμου και τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και απαγόρευε "και κάθε απεργία που θα αποφασιστεί στο μέλλον με τα ίδια ή διαφοροποιούμενα αιτήματα".

Για εξασφαλίσει την "έξωθεν καλή μαρτυρία", ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, κάλεσε στις 2 το μεσημέρι, σε συνάντηση την Ομοσπονδία. "Ανεμίζοντας" τη δικαστική απόφαση, ζήτησε απ'τους συνδικαλιστές να δηλώσουν ότι δε θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι τελευταίοι επισήμαναν πως δεν έχουν συνεδριάσει τα όργανα για να αποφασίσουν και αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι. Ο Γ. Δρυς εσπευσμένα πήγε στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και έδωσε το "οκέι".

Στο μεταξύ, σε ενέργεια μπήκαν και οι απεργοσπαστικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί, στα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Με εντολή του προϊσταμένου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, που από προχτές το απόγευμα είχε ασκήσει ποινική δίωξη κατά των τελωνειακών, οι αστυνομικοί συνέλαβαν ένα συνδικαλιστή και πέντε τελωνειακούς, οι οποίοι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

Καταγγέλλεται ο "ολισθηρός δρόμος"

Παρ' όλο αυτό το πολεμικό κλίμα, το οποίο καλλιέργησαν με το παραπάνω κανάλια και ραδιόφωνα, οι τελωνειακοί άντεξαν. Η απεργία είχε και χτες καθολική συμμετοχή, ενώ δεκάδες ήταν τα τηλεφωνήματα στην Ομοσπονδία που μετέφεραν αυτό το αγωνιστικό κλίμα.

Στις 3 το μεσημέρι, λίγο μετά την άκαρπη και εντελώς προσχηματική συνάντηση με τον Γ. Δρυ, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας ήταν έτοιμη να συνεδριάσει για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου, όταν έφτασε η είδηση της πολιτικής επιστράτευσης. Αμεσα αντέδρασαν όλοι οι συνδικαλιστές, καταδικάζοντας την αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης.

Ο Δ. Σπανομαρκίδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Τελωνειακών, τόνισε: "Οι τελωνειακοί υπάλληλοι ενωμένοι έκαναν ένα ωραίο και έντιμο αγώνα για ένα δίκαιο αίτημά τους. Η κυβέρνηση αντί να λύσει αυτό το πρόβλημα, χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνημα, καταφεύγοντας δυο φορές στα δικαστήρια. Ολοκληρώνοντας τον ολισθηρό της δρόμο, προέβη σήμερα στην πολιτική επιστράτευση". Υπογράμμισε πως θα συνεχιστεί στο μέλλον ο αγώνας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως "αν έχουν προβλεφτεί από τη διοίκηση των τελωνείων, βάρδιες τελωνειακών, οι τελευταίοι που είναι σε βάρδιες είναι υποχρεωμένοι μετά την πολιτική επιστράτευση να εκτελωνίζουν".

Ο Κ. Σιατούνης,αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, δήλωσε: "Η κυβέρνηση επέλεξε τον πιο αντιδημοκρατικό τρόπο για να κάμψει αυτή την απεργιακή κινητοποίηση. Εφτασε στο έσχατο μέσο της επιστράτευσης για να σπάσει το δίκαιο αγώνα μας. Η ενέργεια αυτή, αποτελεί την αρχή για μια γενικότερη επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, για μια συνολική αυταρχική επίθεση σε βάρος όλων των λαϊκών στρωμάτων. Πρέπει να καυτηριάσουμε και τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, που μέχρι τώρα δεν έχει πάρει επίσημη θέση κατά αυτής της πρωτοφανούς επίθεσης. Η κυβερνητική επίθεση δε θα μείνει αναπάντητη.Πιστεύουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα και οι ίδιοι οι τελωνειακοί έχουν τη δυνατότητα να αντισταθούν και σε αυτό το μέτρο. Θα υπάρξει αυστηρή τήρηση των διαδικασιών που προβλέπει ο τελωνειακός κώδικας, στα πλαίσια του οποίου πρέπει να εκτελεί τα καθήκοντά του ο τελωνειακός υπάλληλος".

- Αργά το βράδυ οδηγήθηκαν οι έξι τελωνειακοί στον προϊστάμενο εισαγγελέα, που τους άσκησε ποινική δίωξη για "παρακώλυση λειτουργίας κοινωφελούς εγκατάστασης" και τους όρισε τακτική δικάσιμο για τις 5 Φλεβάρη '99. Δίπλα τους, σε ένδειξη συμπαράστασης βρέθηκαν δεκάδες τελωνειακοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ