Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να ανακληθεί η καθαίρεση της εφόρου

Δραματική η έλλειψη φυλακτικού προσωπικού στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς. Στο πλευρό της εφόρου Ι. Τριάντη οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ

Την έντονη αντίθεσή τους με την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού να καθαιρέσει την προϊσταμένη της Α' Εφορείας Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως (ΕΠΚΑ), Ισμήνη Τριάντη,και την απαίτησή τους για επαναφορά στη θέση της, εξέφρασαν χτες με τη δυναμική και μαζική παρουσία τους στο ΥΠΠΟ, περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι από την Α' Εφορεία και από άλλες Εφορείες.Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί, στο χώρο της Α' Εφορείας Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως και αποφάσισαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στον υπουργό. Στις 11.30 πμ συγκεντρώθηκαν στο ΥΠΠΟ, για να καταθέσουν έγγραφη διαμαρτυρία, υπογραμμένη από 230 περίπου εργαζόμενους της Α' ΕΠΚΑ.Ομως, ο υπουργός βρισκόταν στη Βουλή και οι διαμαρτυρόμενοι κατευθύνθηκαν εκεί, επιδιώκοντας να γνωστοποιήσουν το θέμα και στα κόμματα. Στην έγγραφη και υπογεγραμμένη διαμαρτυρία, που παρέδωσαν στον υπουργό, αναφέρονται και τα εξής: "Απόδειξη της ευθύνης απέναντι στις αρχαιότητες αποτελεί η απόφαση να κλειστεί το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού φύλαξης.Σε μια στιγμή που η Εφορεία επιτελεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πολυμέτωπο έργο της, εκσυγχρονίζοντας και ευπρεπίζοντας χώρους και μουσεία, θεωρούμε εντελώς ακατανόητη την ενέργεια αυτή, η οποία πιστεύουμε ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες στους ρυθμούς των έργων και στην απόδοση των εργαζομένων. Η κ. Τριάντη χαίρει της απόλυτης εκτίμησης της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και με την προσωπικότητά της δημιουργεί συνθήκες άψογης συνεργασίας. Η απόφαση αυτή, σχεδόν ένα χρόνο πριν το τέλος της υπηρεσιακής της σταδιοδρομίας, αποτελεί γι' αυτήν και το προσωπικό πλήγμα". Οι εργαζόμενοι απαίτησαν από τον υπουργό να ανακαλέσει την απόφασή του, ώστε η Εφορεία να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της.

Επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων του ΥΠΠΟ (ΠΟΣΥΠΟ), με ανακοίνωσή της αντιτίθεται στην αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργού και θεωρεί τις "συνοπτικές διαδικασίες καθαίρεσης" της Ι. Τριάντη "αντιδεοντολογική ενέργεια". "Είναι πρωτοφανές - τονίζουν - για ένα πολιτικό πρόσωπο που διευθύνει, το οποίο εκφράζει τον Πολιτισμό, να λειτουργεί κατ' αυτό τον τρόπο. Δε θα σταθούμε στην επιστημονική επάρκεια και στο έργο της προϊσταμένης της Α' ΕΠΚΑ, Ισμήνης Τριάντη,καθώς και στο δημοκρατικό πνεύμα συνεργασίας της με όλο το προσωπικό, που επιτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του ΥΠΠΟ (Αναστηλώσεις, Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, Ανέγερση Νέου Μουσείου Ακροπόλεως κ.ά.). Αυτά είναι γνωστά σε όλον τον επιστημονικό και πνευματικό κόσμο της χώρας.Επισημαίνουμε, όμως, μια επικίνδυνη για τις μέρες μας αντίληψη,όπου όταν βλέπουν το φως της δημοσιότητας ανεπάρκειες των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, οι οποίες ενώ οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού ή στην ανεπαρκή χρηματοδότηση, την ευθύνη την επιρρίπτουμε στους προϊσταμένους και με συνοπτικές διαδικασίες τους καθαιρούμε".

Η ΠΟΣΥΠΟ καλεί τον υπουργό να ανακαλέσει την απόφασή του και εκφράζοντας την αγανάκτησή της συμπαρίσταται και στηρίζει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις του συνόλου των εργαζομένων στην Α' ΕΠΚΑ.

Την ανάκληση της απόφασης ζητά με ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων,τονίζοντας ότι "πρέπει να κινηθεί η διαδικασία της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για να φανεί ότι η πραγματική ευθύνη και αιτία είναι η έλλειψη προσωπικού. Λύση είναι η πρόσληψη 2.000 μονίμων αρχαιοφυλάκων, με την κατάθεση του νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟ. Δεν μπορεί το άλλοθι της μείωσης του Δημόσιου Τομέα να ισχύει για ένα χώρο τόσο ευαίσθητο και με τέτοιες κραυγαλέες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό".Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι "δεκάδες μουσεία λειτουργούν πλέον οριακά και άλλα άμεσα αντιμετωπίζουν την παύση της επισκεψιμότητάς τους".

Με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Αρχαιολόγων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράζει την έντονη αγανάκτησή του για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ΥΠΠΟ το οξύτατο πρόβλημα της ανεπαρκούς στελέχωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας: "Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι επιβάλλεται να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα με την άμεση πρόσληψη ικανού αριθμού επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, προκειμένου να λειτουργήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία αποτελεσματικά. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ ν' ανακαλέσει την απόφαση απομάκρυνσης της διευθύντριας της Α' ΕΠΚΑ και να μην επιλύει τα χρόνια και καυτά προβλήματα της Αρχαιολογίας με επεμβάσεις πυροσβεστικού χαρακτήρα, αλλά να "επανδρώσει" και να "εξοπλίσει" άμεσα "τη μια εκ των πρώτων πολιτιστικών υπερδυνάμεων του κόσμου", όπως πρόσφατα χαρακτήρισε τη χώρα μας ο υπουργός, στο Μουσείο Πειραιώς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ