Κυριακή 6 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36

Ανοδική πορεία

Το Μάη του 1996, συνήλθε το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που ήταν προγραμματικό. Το Συνέδριο του Κόμματος τοποθετεί ακόμη πιο αποφασιστικά την υπόθεση ενίσχυσης του προσανατολισμού της δράσης του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Οι επισημάνσεις του για τη δράση της ΚΝΕ και το νεολαιίστικο κίνημα γίνονται οδηγός δράσης για την Οργάνωση. Στην εισήγηση της ΚΕ προς το Συνέδριο αναφέρονται τα εξής: "Στο διάστημα που πέρασε, το νεολαιίστικο κίνημα, με τη συμβολή της ΚΝΕ, σημείωσε βήματα στη δράση του. Ομως εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο ανάπτυξης. Η επίθεση που δέχεται η νεολαία ενάντια στα δικαιώματά της στη δουλιά και στη δωρεάν σύγχρονη παιδεία είναι πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια. Σε συνθήκες κρίσης η αφύπνιση της νεολαίας είναι δυνατή, ταυτόχρονα όμως ορθώνονται τεράστια ιδεολογικά εμπόδια, που ωθούν στην εκτόνωση, στην ενσωμάτωση και την υποταγή. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, τα καθοδηγητικά όργανα ως τις ΚΟΒ, ΟΒ να βαθύνουν γενικά και σε κάθε συγκεκριμένο χώρο στις ανάγκες και στις αναζητήσεις της νεολαίας. Ολόκληρη η δουλιά του Κόμματος να διαποτιστεί από το πρακτικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα των νέων ανθρώπων και την οργάνωση των αγώνων τους. Ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας, ο αγώνας κατά της δικτατορίας των μονοπωλίων μπορεί να φλογίσει τη νεολαία.Το ΚΚΕ χρειάζεται συστηματικά, μεθοδικά, με σωστές ιεραρχήσεις να ανοίξει κανάλια επικοινωνίας με τη νεολαία, να συμβάλει στην επαφή της με την ιστορική πείρα του κινήματος, να εκλαϊκεύσει το πρόγραμμά του, να αναδείξει το όραμα του σοσιαλισμού, την ιστορία των μεγάλων επαναστατικών κινημάτων του 20ού αιώνα και τη συμβολή τους για τα προβλήματα της νεολαίας".

Με βάση αυτή την επισήμανση καθορίζει τα καθήκοντα του Κόμματος στη νεολαία και προσανατολίζει την ίδια την ΚΝΕ και τη δράση της.

Ετσι, στο 7ο Συνέδριό της η ΚΝΕ το 1997 επεξεργάζεται την ταχτική της στο νεολαιίστικο κίνημα, ώστε να ανταποκριθεί στο άμεσο πολιτικό καθήκον που καθόρισε το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού - δημοκρατικού μετώπου πάλης, στο οποίο η νεολαία θα έχει αποφασιστική συμβολή. Αυτό το ζήτημα αποτυπώνεται και στα ντοκουμέντα του 7ου Συνεδρίου της Οργάνωσης.

"Η ΚΝΕ μπορεί και πρέπει να έχει τη δική της συμβολή στο να πάρει η νεολαία τη θέση της, δίπλα στην εργατική τάξη, στο μεγάλο μέτωπο της μάχης και της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Η θέση της νεολαίας είναι στο μέτωπο. Η πλειοψηφία της νεολαίας μπορεί να εμπνευστεί από την πολιτική και ιδεολογία του ΚΚΕ και να βρεθεί δίπλα του, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αναμετρηθεί και να νικήσει τους πραγματικούς της εχθρούς, που αφαιρούν τα δικαιώματά της, απειλούν τη ζωή και το μέλλον της. Να αμφισβητήσει ουσιαστικά το άδικο και βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα. Να ανοίξει το δρόμο και να κατακτήσει ένα πραγματικά ελεύθερο, ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον, το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό.Γνωρίζουμε πως η μάχη με τις αντιδραστικές δυνάμεις της εκμετάλλευσης, του ιμπεριαλισμού, θα είναι πολύ σκληρή. Δεν τους φοβόμαστε. Ξέρουμε πως ο δρόμος προς το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό είναι ανηφορικός και γεμάτος παγίδες. Μα γνωρίζουμε πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς το μέλλον, η ανάγκη και η απαίτηση της εποχής μας. Είμαστε αισιόδοξοι, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, μα γιατί μπορούμε να βρούμε τη δύναμη να το κατακτήσουμε. Εχουμε εμπιστοσύνη στο Κόμμα μας, στο ηρωικό πρωτοπόρο και ασυμβίβαστο ΚΚΕ, στην εργατική τάξη και τη νεολαία της πατρίδας μας. Η εμπειρία μας και τα αποτελέσματα από τις ως τώρα μάχες, την πολιτική και ιδεολογική αναμέτρηση, εδραιώνουν την πεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε πιο θαρραλέα και πιο αποφασιστικά στο δυνάμωμα των δεσμών μας με τη νεολαία. Στη ρωμαλέα μαζικοποίηση της Οργάνωσής μας και την αντιπαράθεση με το σύστημα της εκμετάλλευσης".

Οι αγώνες που αναπτύσσονται αμέσως μετά το Συνέδριο, τόσο στο φοιτητικό κίνημα, όσο και στους μαθητές και τους σπουδαστές, επιβεβαιώνουν την ανοδική πορεία της δράσης της Οργάνωσης. Η συμβολή της ΚΝΕ, ώστε να συμμετέχουν οι νέοι εργάτες και εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι νυχτερινοί μαθητές στους εργατικούς αγώνες που αναπτύσσονται, είναι σημαντική. Παρεμβαίνει στους νέους αγρότες για τη συμμετοχή τους στις πολύμορφες αγροτικές κινητοποιήσεις. Συμβάλλει αποφασιστικά στην πάλη ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο, ενώ ανοίγει πολύμορφη δράση ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών, αλλά και στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός της πρόσφατης οξύτατης αντικομμουνιστικής εκστρατείας, με ιδιαίτερη έμφαση και σφοδρότητα στην ΚΝΕ. Ο ταξικός αντίπαλος σκέφτεται το μέλλον και τον ενδιαφέρει άμεσα η νεολαία, το κίνημά της και ο προσανατολισμός του.

Υπάρχουν όντως όλες οι προϋποθέσεις να ανατραπούν τα σχέδιά τους. Σ' αυτή τη ρότα συνεχίζουμε...

Επιμέλεια: Στέφανος ΚΡΗΤΙΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ