Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ
Φτηνό και καλό φάρμακο μέσω της Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση Επερώτησης της ΝΔ για τη συνταγογραφία και τη χορήγηση φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία

Το θέμα της συνταγογραφίας και της χορήγησης φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία απασχόλησε χτες την Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση σχετικής Επερώτησης, που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Από την πλευρά της ΝΔ δεν αρνήθηκε την ανάγκη για ύπαρξη λίστας χορήγησης φαρμάκων, κάνοντας λόγο για προχειρότητες στην κατάρτιση της, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Π. Σκανδαλάκης μίλησε για "προνομιακή μεταχείριση σε κομματικούς φίλους"

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Απόστολος Τασούλας,τόνισε ότι η ΝΔ δεν μπορεί σήμερα να κάνει μια διαφορετική πρόταση από την κυβέρνηση, αφού "αν ένα αγαθό αποτελεί εμπόρευμα κι αυτό υπόκειται στους νόμους της αγοράς αυτά να τα περιμένετε. Και τις λίστες και την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση". Πρόσθεσε δε πως "η λίστα είναι η... ανώτατη μορφή κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, έστω κι αν παρουσιάζεται σαν νόμιμη διαδικασία". Χαρακτήρισε τη λίστα "αντιεπιστημονική", λέγοντας πως "αν κάποιο φάρμακο δεν πρέπει να κυκλοφορεί τότε να μην πάρει άδεια" κι όχι η κυβέρνηση να κάνει λόγο για φάρμακα ακριβά ή φτηνότερα που έχουν ίδια αποτελεσματικότητα, προσθέτοντας ότι στο τέλος "το μάρμαρο το πληρώνει ο κόσμος", αφού "οι πολυεθνικές έχουν τους ανταγωνισμούς τους", με σοβαρές επιπτώσεις στο χώρο της υγείας. Κατέληξε, προτείνοντας μια πολιτική με στόχο το "φτηνό και καλό φάρμακο, μέσω της εθνικής φαρμακοβιομηχανίας" τη "χορήγηση φαρμάκων δωρεάν" και τη "μείωση των κερδών των εισαγωγέων φαρμάκων.

Απαντώντας ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης επέρριψε ευθύνες στους... ασφαλισμένους των ταμείων, των οποίων, όπως είπε, η νοοτροπία δεν αποδέχεται αλλαγή στη χορήγηση φαρμάκων ακόμα κι αν τα προσφερόμενα φάρμακα αντικαθίστανται από ισοδύναμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ