Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
Με συνέπεια στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική

Τη συνεπή συνέχιση της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση, με πρόσχημα τη "θωράκιση" της ελληνικής οικονομίας από το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων διεθνών κρίσεων, ζήτησε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος, κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο Λ. Παπαδήμος, ο οποίος χαρακτήρισε το 1998 ως "έτος της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης", επικέντρωσε την ομιλία του στα αίτια της κρίσης, καθώς και στις επιπτώσεις που προκάλεσε η κρίση τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στην ελληνική οικονομία. Αναφερόμενος στην πολιτική που πρέπει να ασκηθεί προκειμένου να θωρακιστεί επαρκώς η ελληνική οικονομία σε περίπτωση αναζωπύρωσης της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, τόνισε συγκεκριμένα: "Πρώτον, πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα η υλοποίηση της οικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, η οποία αποσκοπεί στη διαμόρφωση των αναγκαίων συνθηκών που θα επιτρέψουν τη μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα. Δεύτερον, λόγω των αβεβαιοτήτων που αντιμετωπίζονται και ιδιαίτερα του ενδεχομένου επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, είναι αναγκαίο να ασκηθεί η οικονομική αλλά και η νομισματική πολιτική κατά τρόπο που θα διασφαλίζει επαρκή "περιθώρια ασφαλείας" ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τον πληθωρισμό και το δημοσιονομικό έλλειμμα".

Είναι εμφανές ότι στην ομιλία του ο διοικητής της ΤτΕ, επαναφέρει το πνεύμα που είχε εμφανιστεί από τις πρώτες κιόλας μέρες της εκδήλωσης της κρίσης που προερχόταν από τις χώρες της ΝΑ Ασίας τον Οκτώβρη του 1997, όταν σύσσωμη η κυβέρνηση με προεξέχοντα τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, έσπευσε να μιλήσει για ανάγκη δημιουργίας "περιθωρίων ασφαλείας" μέσα από την εφαρμογή ακόμη πιο σκληρής οικονομικής πολιτικής. Μιας πολιτικής της οποίας την αγριότητα και τη σκληρότητα τη βίωσαν όλοι οι εργαζόμενοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η δεύτερη επισήμανση του Λ. Παπαδήμου για το μείγμα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής που πρέπει να εφαρμοστεί προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τον πληθωρισμό και το δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν είναι άσχετη με τη συγκρατημένη στάση που επιδεικνύει η Τράπεζα της Ελλάδος στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Στάση που όπως έγινε γνωστό και από την προχτεσινή ομιλία του Γ. Παπαντωνίου, θα εξακολουθήσει να υπάρχει και κατά το πρώτο εξάμηνο του 1999.

Στη χτεσινή δεύτερη ημέρα του συνεδρίου μίλησαν επίσης μεταξύ άλλων ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ν. Καραμούζης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών στο βαλκανικό χώρο, καθώς και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνας, με θέμα τις προβλέψεις των επιπτώσεων που αναμένονται από την εισαγωγή του ευρώ στις χρηματοοικονομικές αγορές και τα τραπεζικά συστήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χέρι - χέρι απέναντι στο λαό (2010-09-25 00:00:00.0)
Προβλέπουν συντομότερη ανακατανομή κερδών (2009-05-17 00:00:00.0)
Στην τηλεόραση του «902» (2008-11-02 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί (2002-04-17 00:00:00.0)
Σύσκεψη για τη νομισματική κρίση (1998-02-26 00:00:00.0)
"Ολυμπιακό" δάνειο 300 δισ. (1997-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ