Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε επιφυλακή για το λιμάνι

Δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης αποφασίστηκαν, χτες, κατά τη σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων στο Δήμο Περάματος. Πενταήμερη απεργία των υπαλλήλων των λιμανιών αρχίζει την Παρασκευή

Με δυναμικές πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις και καταλήψεις προετοιμάζονται να απαντήσουν ο Δήμος Περάματος, οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οι επαγγελματικές ενώσεις και οι κάτοικοι του Περάματος σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Αυτό δήλωσε χτες ο δήμαρχος Γιάννης Πατσιλινάκος,κατά τη διάρκεια σύσκεψης μαζικών φορέων που συγκάλεσε ο Δήμος Περάματος, σημειώνοντας: "Μόνο οργή προξένησε στο δήμο, στους φορείς και τους κατοίκους της πόλης το σχέδιο νόμου που πολλαπλασιάζει τη δύναμη για αυθαιρεσίες του ιδιώτη ΟΛΠ και ενόψει της μετατροπής του σε ΑΕ. Εκείνα που ολοκληρωτικά καταργούνται στα υπό ψήφιση άρθρα του νομοσχεδίου είναι η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ΔΣ του Οργανισμού, οι ασφαλιστικές και εργασιακές κατακτήσεις των εργαζομένων, τα δικαιώματα των πολιτών, το ίδιο το Σύνταγμα".

Με τις παραπάνω θέσεις συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων, οι οποίοι αποφάσισαν να καταλήξουν σε πρόγραμμα κινητοποιήσεων σε νέα σύσκεψη την ερχόμενη Παρασκευή.Μοναδική "παραφωνία" αποτέλεσαν οι δυο εκπρόσωποι του Βιοτεχνικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Ο βουλευτής της ΝΔ Τ. Νεράτζης διαφώνησε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά είναι γνωστό ότι το Κόμμα του είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών. Ο εκπρόσωπος της νεοεκλεγείσης νομάρχη Πειραιά Μ. Τσανάκη απέφυγε να τοποθετηθεί.

Την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρότατου μετώπου λιμενεργατών και υπαλλήλων ΟΛΠ, εργαζομένων στη Ζώνη, ναυτεργατών, ΤΑ, μικρομεσαίων, για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, επισήμανε ο Β. Ξένος,μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

"Καρκίνο γενικευμένης μορφής", χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Στ. Βάσσος μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος.Αναφερόμενος στη λογική που διέπει το σχέδιο νόμου τόνισε ότι εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των εφοπλιστών, ενώ πλήττει όχι μόνο τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά και τους μικρομεσαίους που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Ο Μ. Ξυδιάς,πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΝΑΥΣΙ,στο ερώτημα γιατί σήμερα ιδιωτικοποιούνται τα πάντα, επισήμανε ότι πρόκειται για πολιτική, η οποία επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι η απάντηση στην πολιτική αυτή είναι ο συντονισμός των αγώνων.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",τα σωματεία της Ζώνης, ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Γ. Λαγωνίκας,ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γ. Αράπης.Διά της απουσίας τους "έλαμψαν" οι δήμαρχοι της Β Πειραιά και η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΠ.

Την Παρασκευή κλείνουν τα λιμάνια

"Λουκέτο" βάζουν στα λιμάνια όλης της χώρας από την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε ξεκινάει η πενθήμερη απεργία των υπαλλήλων σ' αυτά. Οι υπάλληλοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο - "έκτρωμα", που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, με το οποίο τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρίες!Παλεύουν για την παραμονή των λιμανιών στο καθεστώς του ΝΠΔΔ και τη διατήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των λιμενεργατών του Πειραιά, όπου η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου κατέθεσε πρόταση για την έναρξη "διαλόγου" με την κυβέρνηση..! Οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Ενότητας Λιμενεργατών πρότειναν την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Οι λιμενεργάτες θα αποφασίσουν σήμερα οριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ