Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με "φαιά προπαγάνδα" απαντά η κυβέρνηση

Σε Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, απάντησε χτες ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση εμμένει στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, συκοφαντεί τους αγώνες και οχυρώνεται πίσω από τη θεωρία περί υποκινητών

Τη συκοφάντηση των αγώνων της εκπαιδευτικής κοινότητας και το προβοκάρισμά της επιχείρησε χτες στο βράδυ στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ο οποίος χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό απέδωσε τις κινητοποιήσεις στη συμμετοχή του ΚΚΕ και της ΝΔ!

Ανήμερα των μεγάλων συγκλονιστικών συλλαλητηρίων, που αγκάλιασαν όλη την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, αντί να απολογηθεί για την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,ανέσυρε για μία ακόμα φορά από τη ναφθαλίνη τις κραυγές περί συνοδοιπορίας, ισχυριζόμενος ότι το "ΚΚΕ ακολουθεί τη ΝΔ" στο αίτημα για την "κατάργηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης".

"Η παρουσία του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις είναι γνωστή. Δε διστάζει άλλωστε να την αποδεικνύει. Θέλει να είναι στο επίκεντρο του παλλαϊκού αγώνα κατά της κυβέρνησης", είπε ο πρωθυπουργός αναπτύσσοντας τη γνωστή θεωρεία περί υποκίνησης των αγώνων.

"Εγκαταλείψτε αυτήν τη φαιά προπαγάνδα. Μη μας γυρνάτε τριάντα, σαράντα, πενήντα χρόνια πίσω, με τη λεγόμενη συνοδοιπορία και τοποθετηθείτε πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα", ήταν η άμεση απάντηση της Αλ. Παπαρήγα στο πρωθυπουργικό παραλήρημα.

Ο Κ. Σημίτης δε σταμάτησε μόνο στα περί "συνοδοιπορίας". Ανακάλυψε ότι επιδιώκεται "ένας λυσσαλέος αντικυβερνητικός αγώνας με όλα τα μέσα" και στόχος δεν είναι η εκπαίδευση, αλλά "η ματαίωση της προσπάθειας της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς".

Στην τοποθέτησή της η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε έντονα την τοποθέτηση του πρωθυπουργού υπογραμμίζοντας:

"Ενιωσα έκπληξη, όχι γι' αυτά που είπατε, υπερασπιζόμενος το νόμο της κυβέρνησης, ένιωσα έκπληξη γιατί για άλλη μία φορά βλέπω ότι δεν έχετε κανέναν κυριολεκτικά ηθικό φραγμό. Τι μας είπατε; Οτι το ΚΚΕ και η ΝΔ είναι στους δρόμους για την παιδεία.Τι θέλετε να πείτε με αυτό; Εμείς είμαστε στους δρόμους. Σε δεκάδες πόλεις έγιναν αγώνες και συλλαλητήρια και είμαστε για τους λόγους που εμείς νομίζουμε και θέλουμε να είμαστε στους δρόμους, μαζί με τους μαθητές και τους γονείς τους. Εγκαταλείψτε αυτήν τη "φαιά προπαγάνδα" που κάνετε. Μη μας γυρνάτε τριάντα, σαράντα, πενήντα χρόνια με τη λεγόμενη συνοδοιπορία και τόσα άλλα και τοποθετηθείτε πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα. Απαξιώνετε τον πολιτικό σας λόγο φέρνοντας αυτό το επιχείρημα. Τι νομίζετε, ότι θα μας φοβίσετε; Οτι θα μας κλείσετε στον Περισσό και δε θα μιλάμε για αγώνες και δε θα προσπαθούμε να στηρίζουμε αγώνες που ξεκινάνε από τα προβλήματα και τους πυροδοτείτε εσείς;

Εάν η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση απέβλεπε να διορθώσει κακώς κείμενα της παιδείας, τότε το πρώτο από το οποίο θα έπρεπε να ξεκινήσει είναι η κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο και τα μεταπτυχιακά έχουμε ένα παράλληλο κύκλωμα που φουντώνει και διογκώνεται.

Δεύτερο θα έπρεπε να καθιερώσετε το 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο και όχι να διαμορφώνετε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο τελικά θα φέρει την Ελλάδα στο ίδιο επίπεδο με τον "παράδεισό σας" στην Ευρώπη. Σήμερα τελειώνει το Λύκειο το 70% των παιδιών και θα πάμε στο 40% με 45% όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτόν τον "εκσυγχρονισμό" κάνετε.

Δε θα έπρεπε να καθιερώσετε τα ΤΕΕ, αλλά να αναβαθμίζατε τα Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια και τις Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές και να τα εντάξετε μέσα στο ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο.

Αφήστε και τη λογοθεραπεία και αυτήν την επιχειρηματολογία που μας γυρνάει 40 χρόνια πίσω. Εμάς τουλάχιστον δε μας πτοεί, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ποιοι είμαστε και πού πάμε".

Σταθερά στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" που έχει ξεσηκώσει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και είπε ότι εάν διαπιστωθούν "λάθη, ατέλειες, παραλείψεις στη φάση της εφαρμογής, μετά από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της, η κυβέρνηση θα σπεύσει να διορθώσει, να βελτιώσει, να συμπληρώσει". Ισχυρίστηκε ότι με τη "μεταρρύθμιση" όχι μόνο δε θα φύγουν τα παιδιά από τα σχολεία, αλλά αντίθετα θα τα βοηθήσει επειδή ανοίγουν οι δρόμοι για τα ΑΕΙ και είπε ότι χρειάζεται ενημέρωση των μαθητών. Είπε δε ότι ο Γερ. Αρσένης είναι ανοιχτός στο διάλογο και γι' αυτό έστειλε χθες σχετικές επιστολές στην ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ.

Στην Επίκαιρη Ερώτησή της η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε την αντιδραστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει στην εκδίωξη χιλιάδων μαθητών από τη λυκειακή βαθμίδα. Ηδη, τονιζόταν στο κείμενο της Ερώτησης 40.000 μαθητές αναγκάστηκαν να εγγραφούν στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια ως "ακατάλληλοι" για να μάθουν γράμματα, ενώ ακυρώνεται η μορφωτική λειτουργία του Λυκείου. Κατήγγειλε επίσης το κλίμα αυταρχισμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση, προκειμένου να "σπάσει" τις κινητοποιήσεις των μαθητών και ζήτησε την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Επίσης πρότεινε την καθιέρωση του ενιαίου υποχρεωτικού 12χρονου σχολείου και ζήτησε να σταματήσει η αυταρχική τρομοκρατική αντιπαράθεση με τους μαθητές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αντιτάξουμε το μαζικό και συντονισμένο αγώνα (2002-01-19 00:00:00.0)
Η λύση στις «εξετάσεις» του αγώνα (2001-07-18 00:00:00.0)
Προσπάθεια αποπροσανατολισμού και εκτόνωσης των αντιδράσεων (2000-08-25 00:00:00.0)
Ο αγώνας των μαθητών θα συνεχιστεί πιο αποφασιστικά (2000-08-05 00:00:00.0)
«Αναγκαιότητα το ενιαίο 12χρονο σχολείο» (2000-02-05 00:00:00.0)
Η παιδεία υπόθεση όλων (1999-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ