Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χέρι - χέρι προβοκάτορες και διασπαστές

Για μια ακόμη φορά έδρασαν με τη γνωστή τους τακτική: "Χτυπάμε και φεύγουμε"! Για μια ακόμα φορά, ο στόχος τους ήταν πολύ συγκεκριμένος: Να διαλύσουν την πορεία των μαθητών, να επισκιάσουν με τα γνωστά επεισόδια τη μεγαλειώδη συμμετοχή των νέων της Αθήνας στο χτεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Οι προθέσεις τους ήταν εμφανείς από την πρώτη στιγμή. Τα καδρόνια με τις μαύρες σημαίες, που κρατούσαν στα χέρια τους, "έδειχναν" απ' την αρχή τις διαθέσεις τους. Μόνο που χτες είχαν και "βοήθεια". Την ηγεσία της φοιτητικής παράταξης των ΕΑΑΚ, που επιχείρησε να διασπάσει την πορεία, στρέφοντας ένα μέρος της (μέσα στο οποίο είχαν εισχωρήσει τα "καλά παιδιά") προς τη Μητροπόλεως, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες, για να στηθεί το γνώριμο σκηνικό επεισοδίων.

Χωρίς να είναι ακόμα συγκροτημένοι σε μπλοκ, οι προβοκάτορες προσπάθησαν να δημιουργήσουν το πρώτο επεισόδιο από νωρίς, λίγα μέτρα πιο πάνω απ' τα Χαυτεία. Μόλις είχε ξεκινήσει η πορεία και στόχος τους έγινε ένας εικονολήπτης, που βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Εμμανουήλ Μπενάκη, τον οποίο κυνήγησαν και πετροβόλησαν. "Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι", ήταν το πρώτο σύνθημα που ακούστηκε από τους "γνωστούς - άγνωστους". Η περιφρούρηση αντέδρασε αμέσως, δημιούργησε αλυσίδες και εμπόδισε τις ομάδες των νεαρών "ταραξιών" να μπουν στην πορεία. Απτόητοι αυτοί κινήθηκαν προς την πλατεία Κλαυθμώνος, από τα πεζοδρόμια, και τελικά λίγο πριν την πλατεία Συντάγματος κατάφεραν να μπουν - συγκροτημένα αυτή τη φορά - ανάμεσα στα μπλόκα, όπου κυριαρχούσαν οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ. Πάνω από 200 άτομα - αυτή τη φορά οι 25ρηδες και 30ρηδες "αναρχοαυτόνομοι" ήταν πολλοί περισσότεροι απ' τους 16ρηδες και 18ρηδες - άρχισαν να φωνάζουν τα συνθήματα: "Λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι βενζίνη και μπουκάλι" και "Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά". Στήνεται το σκηνικό

Η κεφαλή της πορείας σταμάτησε όταν έφτασε στη Μητροπόλεως. Αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας πήγε στο υπουργείο Παιδείας, για να συναντηθεί με τον υπουργό, αλλά έλαβε την απάντηση πως αυτός είναι στη Βουλή και ότι δεν υπάρχει κανένας για να τους δεχτεί. Η αντιπροσωπεία επέστρεψε και ενημέρωσε τους μαθητές, καλώντας τους να συνεχίσουν προς τη Βουλή, όπως και έγινε, παρά τις προσπάθειες στελεχών του ΝΑΡ και των ΕΑΑΚ που προσπαθούσαν με ντουντούκες, αλλά και φωνές να πείσουν τον κόσμο να κατευθυνθεί προς το υπουργείο Παιδείας. Ανάμεσά τους και αρκετοί μεγαλύτερης ηλικίας που φώναζαν "το πρόβλημά μας είναι ο Αρσένης" (! ). Ομως, όταν στη συμβολή Φιλελλήνων και Μητροπόλεως έφτασαν κάποια μπλόκα με πανό που υπογράφονταν ως "καταλήψεις" διάφορων πανεπιστημιακών σχολών, (δηλαδή η δύναμη των ΕΑΑΚ), η πορεία διασπάστηκε. Περίπου 1.000 άτομα κατευθύνθηκαν προς τη Μητροπόλεως και ανάμεσά τους οι προβοκάτορες.

Από εκείνη την ώρα - ήταν 12 και τέταρτο μετά το μεσημέρι - ξεκίνησαν τα συνήθη επεισόδια. Οι "γνωστοί - άγνωστοι" βρήκαν το σκηνικό που τους ταίριαζε. Αρχισαν να πετούν πέτρες κατά των αστυνομικών που ήταν παραταγμένοι στην είσοδο του υπουργείου, και κάποια στιγμή "σκάει" και μια μολότοφ. Η αφορμή δόθηκε. Οι δυνάμεις καταστολής απαντούν με χημικά αέρια και τα ΜΑΤ επιτίθενται γενικά κατά του κόσμου, που υποχωρεί προς την πλατεία Συντάγματος. Μαζί τους και οι μασκοφόροι, που μέσα στον πανικό που δημιουργείται βρίσκουν ευκαιρία να επιτεθούν με πέτρες και μολότοφ πρώτα στο εστιατόριο "Μακντόναλντς" και αμέσως μετά στην Εθνική Τράπεζα, στη γωνία Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας. Σε εκείνο το σημείο όμως βρίσκεται το κυρίως Σώμα της πορείας που δεν κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Παιδείας, αλλά εξακολουθεί να περνά με κατεύθυνση τη Βουλή και την Πανεπιστημίου. Η περιφρούρηση παρατάσσεται έτσι ώστε να τους εμποδίσει να εισχωρήσουν στην πορεία. Αυτοί συνεχίζουν να κινούνται στα πεζοδρόμια της Σταδίου συνεχίζοντας το "έργο" τους. Σπάνε τις βιτρίνες από δύο μαγαζιά, ενώ στο ένα πέταξαν μολότοφ τη στιγμή που βρίσκονταν μέσα υπάλληλοι. Στη συνέχεια, με σιδερολοστούς αυτή τη φορά, σπάνε όλη την τζαμαρία της Εμπορικής Τράπεζας. Ανενόχλητοι κατευθύνονται προς την οδό Βουκουρεστίου, όπου με μολότοφ καίνε δύο αμάξια, μια "Μερσεντές" και ένα φορτηγάκι. Ενα τμήμα - το τελευταίο - της μαθητικής πορείας, μένει ακινητοποιημένο στη Σταδίου φωνάζοντας: "Η τρομοκρατία δε θα περάσει".

Μετά τα σπασίματα και τα καψίματα κάνουν την εμφάνισή τους τα ΜΑΤ, τα οποία κινούνται απειλητικά προς τους συγκεντρωμένους. Οι "γνωστοί - άγνωστοι" διαφεύγουν απ' τη Βουκουρεστίου. Οι προβοκάτορες, αφού σπάνε και τα τζάμια της Εθνικής στην Πανεπιστημίου, εξαφανίζονται προς άγνωστη κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτοί που έσπαγαν και πέταγαν μολότοφ δεν ήταν παραπάνω από 20 άτομα, τα ίδια σε όλες τις περιπτώσεις!

Στο Πολυτεχνείο

Και ενώ όλοι απορούσαν "πού πήγαν τα "καλά" παιδιά", τα σύννεφα καπνού που τύλιξαν την οδό Τοσίτσα - στις 2 μ.μ. - έδωσαν την απάντηση. Τα άτομα της γνωστής ομάδας, είχαν ήδη μπει στο Πολυτεχνείο και με μολότοφ έκαψαν ένα αυτοκίνητο που βρισκόταν ακριβώς έξω απ' την είσοδο της Σχολής στην οδό Τοσίτσα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΕΚΑΜ κύκλωσαν το Πολυτεχνείο και από τις δύο εισόδους - Τοσίτσα και Στουρνάρη - ενώ δύο πυροσβεστικά οχήματα έφτασαν στο χώρο και έσβησαν τη φωτιά. Περίπου μια ώρα αργότερα η ομάδα που βρισκόταν μέσα στο κτίριο αποχώρησε από την οδό Στουρνάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ