Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Συρρικνώνεται το δυναμικό μισθοσυντήρητων

ΤΟΚΙΟ.-

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το εργατικό δυναμικό της Ιαπωνίας μειώνεται σημαντικά όχι λόγω συνεπειών υπογεννητικότητας, αλλά εξαιτίας των μαζικών απολύσεων που κάνουν - η μία μετά την άλλη - μεγάλες βιομηχανίες της χώρας...

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβερνητικής "Υπηρεσίας Διεύθυνσης και Συντονισμού Εργατικού Δυναμικού", Ράιο Ισιμπάσι, ο μέσος μηνιαίος αριθμός των μισθοσυντήρητων εργατών μειώθηκε κατά 250.000 μέσα στο πρώτο 10μηνο του τρέχοντος έτους. Και σύμφωνα με τον Ισιμπάσι, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί δραματικά μέχρι το τέλος του έτους.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της παραπάνω υπηρεσίας, η οικονομική εφημερίδα της Ιαπωνίας "Νιχόν Κεϊζάι", εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός των μισθοσυντήρητων εργαζομένων θα μειωθεί κατά 300.000 σε σύγκριση με τον περσινό αριθμό των 53,91 εκατομμυρίων εργαζομένων. Η διαφορά αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στα χρονικά των κυβερνητικών ιαπωνικών υπηρεσιών από το 1953.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Κιίτσι Μιγιαζάουα, επέκρινε τις ΗΠΑ για την ασταθή νομισματική πολιτική τους, λέγοντας πως η Ουάσιγκτον "επιθυμεί ισχυρό δολάριο μόνον όταν είναι εύρωστη η εγχώρια βιομηχανία και το αντίθετο μόλις παρουσιαστεί ύφεση"... Μάλιστα, ο Μιγιαζάουα σημείωσε ότι δε βλέπει "τίποτε το σταθερό" στη νομισματική πολιτική της Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ακόμη ότι οι ΗΠΑ ήταν "σχετικώς γενναιόδωρες" έναντι στην πτώση της ισοτιμίας γιεν - δολαρίου γιατί οι αμερικανικές βιομηχανίες, ιδίως οι χρηματοπιστωτικές εταιρίες, γίνονται πιο ανταγωνιστικές. Σύμφωνα με το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Κιόντο", η μείωση της αξίας του γιεν, που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των γιαπωνέζικων εξαγωγών στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να ωθήσει το έλλειμμα που παρουσιάζεται στο εξωτερικό εμπόριο των ΗΠΑ στα 300 δισ. δολάρια το 1999.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ