Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Θα τον δικάσει η Ιταλία;

ΡΩΜΗ.-

Δύο εξελίξεις δίνουν μάλλον οριστικά διαφορετική, από εκείνη που ανέμενε ο ίδιος, τροπή στην υπόθεση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Πρώτη, η ανάκρισή του στη Ρώμη από Γάλλο δικαστή. Και δεύτερη, η χθεσινή δήλωση Ντίνι περί "πιθανής δίκης στην Ιταλία".

Η ελπίδα του Οτσαλάν ήταν πρωτίστως να "πολιτικοποιηθεί" το Κουρδικό, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμμένουν στη νομική (ακριβέστερα: νομικίστικη) διάσταση του ζητήματος. Χθες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δικαστής Ζαν Φρανσουά Ρικάρ δοκίμασε να ανακρίνει τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) περί καταγγελιών "βίαιης απόσπασης χρημάτων υπέρ του ΡΚΚ" από τέσσερις Τούρκους Κούρδους που δικάζονται σε γαλλικό έδαφος. Ο (Ιταλός) δικηγόρος του Οτσαλάν, Λουίτζι Σαρατσένι, είπε πάντως ότι ο "Απο" αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, λέγοντας μόνο ότι αρνείται "κάθε κατηγορία κατά του ΡΚΚ" και ότι "η Οργάνωσή του δε χρησιμοποιεί τις μεθόδους που της αποδίδουν".

Το ΡΚΚ αντέδρασε. Με ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, χθες, καταδίκασε την ανάκριση του ηγέτη του από Γάλλο δικαστή στη Ρώμη, με το σχόλιο ότι πρόκειται για "απόπειρα υπονόμευσης του διαλόγου που αποσκοπεί στην εξεύρεση πολιτικής λύσης". Η ανάκριση του Οτσαλάν "από Γάλλο δικαστή, για τον οποίο όλα δείχνουν ότι εργάζεται σε συνεννόηση με το τουρκικό κράτος, είναι μία κατευθυνόμενη ενέργεια πολιτικού χαρακτήρα", ανέφερε η ανακοίνωση.

Πλην όμως, το ΡΚΚ μάλλον θα πρέπει να ανησυχήσει περισσότερο για τη δεύτερη εξέλιξη, δηλαδή τη χθεσινή δήλωση ενός όλο και περισσότερο αισθανόμενου "άβολα" υπουργού Εξωτερικών της ιταλικής κυβέρνησης, του Λαμπέρτο Ντίνι. (Σημειωτέον, οι ιταλικές επιχειρήσεις έχουν χάσει κατά συντηρητικές εκτιμήσεις πάνω από 200 εκατ. δολάρια από το τουρκικό μποϊκοτάζ ιταλικών προϊόντων, λόγω της κρίσης. )

Ο Ντίνι λοιπόν δήλωσε ότι είναι πολύ περισσότερο πιθανό πλέον ο Οτσαλάν να δικαστεί από τις ιταλικές αρχές. "Προσπαθεί να ξεπεράσει τη φιλολογία της έκδοσης", σχολίασε ανταποκριτής του "Ασοσιέιτεντ Πρες" στη Ρώμη, αφού "η Ιταλία έχει φορτωθεί για τα καλά αυτήν την αμφιλεγόμενη φιγούρα".

Η Ιταλία ενδέχεται να δικάσει τον Οτσαλάν βάσει της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπέγραψε για την τρομοκρατία το 1977 και του άρθρου 7, που προβλέπει ότι ένα καταζητούμενο άτομο δικάζεται στη χώρα που συνελήφθη. Σε περίπτωση που το ιταλικό Εφετείο ζητήσει ποινική δίωξή του, τότε θα πρέπει ν' αποφασίσει η κυβέρνηση.

Ο Ντίνι φέρεται δηλώσας ότι η δίκη του Οτσαλάν στη Ρώμη είναι η "πιθανότερη" υπόθεση. Ο πρώην υπουργός Αμυνας, Μπενιαμίνο Αντρεάτα, δήλωσε συναφώς πως "παρότι υπάρχει κίνδυνος η Ρώμη να γίνει κέντρο αντιπαράθεσης των Κούρδων και των "Γκρίζων Λύκων"", είναι πολύ δύσκολο να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στον Κούρδο ηγέτη, αλλά ταυτόχρονα και να απελαθεί, γιατί το τελευταίο θα ήταν μια "αποτυχία" της ιταλικής κυβέρνησης (!).

Ο Ντίνι δεν παρέλειψε να πει ότι η κυβέρνηση Ντ' Αλέμα "θα εξετάσει τον κίνδυνο" τρομοκρατικών ενεργειών σε περίπτωση που γίνει η δίκη στη Ρώμη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ